Το έργο του διεπιστημονικού καλλιτέχνη Κάλιν Σέγκαλ παρουσιάζει την Πέμπτη 13 Ιουλίου το Thinker Maker Space του Κέντρου Αριστείας CYENS στο πλαίσιο ολοκλήρωσης προγράμματος φιλοξενίας.

Η παρουσίαση  με θέμα «Sculptural Storage Formats» περιλαμβάνει ομιλία του ιδίου και περφόρμανς.

Στην ομιλία του, ο Ρουμάνος καλλιτέχνης με έδρα το Παρίσι εξετάζει τη σύνδεση της αποθήκευσης δεδομένων, της αντίληψής μας και της αφηρημένης τέχνης. Έχει ως αφετηρία τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο όταν επηρεάζεται από συμβατικές ψηφιακές μορφές και στη συνέχεια εμβαθύνει στους τρόπους με τους οποίους τέτοιες ψηφιακές δομές επιβάλλονται και περιορίζουν την ικανότητα σκέψης μας.

«Επιχειρώντας να ξεπεράσουμε τα όρια του ψηφιακού κόσμου, θα εξετάσουμε ένα πλούσιο πλέγμα ιστορικών και πολιτισμικών μεθόδων αποθήκευσης δεδομένων, οι οποίες έχουν μεταδώσει περίπλοκες ιδέες, διαισθητικά. Θα εξερευνήσουμε τις “γλυπτικές συσκευές αποθήκευσης” (sculptural storage devices) όπου τα δεδομένα ενσωματώνονται/ αποθηκεύονται μέσα σε αντικείμενα, και πυροδοτούν τη φαντασία πέρα από την απλή αναπαράστασή τους. Ολοκληρώνουμε, με την παρουσίαση πληθώρας προηγούμενων έργων που αποτυπώνουν αυτή τη θεματική» εξηγεί.

  • Λευκωσία, Thinker Maker Space . Πέμπτη 13 Ιουλίου, 6μ.μ. (ομιλία) & 7μ.μ. (παρουσίαση έργου και περφόρμανς). Διάρκεια: Μέχρι 28 Ιουλίου (9π.μ.- 4μ.μ.)

Το έργο του Κάλιν Σέγκαλ εξερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ ελέγχου και απρόβλεπτου, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμους για τη δημιουργία δυναμικών και εξελισσόμενων συνθέσεων. «Η παραγωγική τέχνη (generative art) με φέρνει στο προσκήνιο της δημιουργικότητάς μου, όπου η τεχνολογία και η τέχνη συγκλίνουν για να δημιουργήσουν απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης και φαντασίας. Συνυφαίνω τα νήματα της πραγματικότητας και του φανταστικού για να δημιουργήσω το εικαστικό μου σύμπαν» αναφέρει.

Το έργο οδηγείται από την επιθυμία του να ανακαλύψει νέους και συναρπαστικούς τρόπους αναπαράστασης του κόσμου γύρω μας. «Αναζητώ συνεχώς τρόπους να αναλύω τα φαινόμενα του πραγματικού κόσμου σε αλγόριθμους. Είναι ο δικός μου τρόπος να τον κατανοήσω αφηρημένα, επιτρέποντας μια μοναδική κατανόηση του κόσμου μας. Το έργο μου μπορεί να προκύπτει από μαθηματικά μοντέλα και αλγορίθμους, αλλά εν τέλη αντανακλά τη συνεχή επιδίωξή μου για να εκφραστώ».

Ο Κάλιν Σέγκαλ σπούδασε στη Σχολή Τεχνών «Ντιμίτριε Κούκλιν» στο Γαλάτσι της Ρουμανίας, όπου γεννήθηκε και παρακολούθησε την Ecole Speciale D’ Αrchitecture στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ειδικεύτηκε στη ρομποτική κατασκευή και στον ψηφιακό σχεδιασμό.

Συνίδρυσε τη συλλογικότητα In-Dialog, ένα διεπιστημονικό εργαστήρι έρευνας και ανάπτυξης που εξερευνά τη διασταύρωση της τέχνης, της τεχνολογίας και του σχεδιασμού.