Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης διεθνώς, τον Αριστείδη Πατσόγλου, υποδέχονται οι ∆ήµοι Λάρνακας και Αραδίππου από το Σάββατο 8 Ιουλίου.
Οι «Ροές Μνήμης», η αναδροµική έκθεση του πολυβραβευμένου γλύπτη, χαράκτη και ζωγράφου, Αριστείδη Πατσόγλου θα φιλοξενηθούν στη ∆ηµοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά το έργο ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή Έλληνες καλλιτέχνες της εποχής μας.
Στο περιθώριο της έκθεσης θα παρουσιαστούν σημαντικά έργα της προσωπικής καλλιτεχνικής διαδρομής του Αριστείδη Πατσόγλου, ενώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα είναι παρών στην τελετή εγκαινίων, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να τον γνωρίσουν προσωπικά, ν’ ακούσουν ιστορίες και προσωπικά βιώματα της σημαντικής διαδρομής του και να θαυμάσουν ορισμένα από τα ορόσημα της τέχνης του.
- Λάρνακα, ∆ηµοτική Πινακοθήκη (24 658848). Εγκαίνια: Σάββατο 8 Ιουλίου, 7.30μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι 19 Αυγούστου (∆ευτέρα – Παρασκευή: 10π.μ.-1μ.μ. & 4-7μ.μ. –Σάββατο: 10π.μ.-1μ.μ.)
Τα εγκαίνια θα τελέσει Υφυπουργός Πολιτισµού Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Ο Αριστείδης Πατσόγλου γεννήθηκε το 1941 στη Λέσβο. Το 1952 εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Αθήνα. Μετά το Λύκειο παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής ζωγραφικής και συντήρησης εικόνων. Τα χρόνια 1962-1965 παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής με τον Πάνο Σαραφιανό και γλυπτικής με τον Θανάση Απάρτη.
Από το 1965 ως το 1969 με Κρατική Υποτροφία ακολουθεί σπουδές γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο εργαστήρι του Γιάννη Παππά. Το 1969 εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου συνεχίζει τις έρευνές του. Συνεχίζει σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο Παρίσι (Ecole Superieure des Beaux-Arts) με καθηγητές γλυπτικής Cesar, Collamarini, και χαρακτικής Lagrange.
Ανάμεσα στα χρόνια 1974-1979 ακολουθεί σπουδές στις Πλαστικές Τέχνες και στις Επιστήμες της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Από το 1980 ως το 1983 παρακολουθεί μαθήματα του φιλόσοφου Muller, αναλύει τη φιλοσοφία της εικόνας και σπουδάζει την οπτικο-ακουστική τεχνική στο τμήμα κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Paris VIII. Την περίοδο 1981-1986 ιδρύει την ομάδα LOGOS, ιδρυτικός νόμος 1901, από 50 διεθνείς καλλιτέχνες. Μέσα σε 6 χρόνια οργανώνει 30 εκθέσεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό και πλήθος συναντήσεις καλλιτεχνών και ερασιτεχνών με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών.

Το 1984, ο Bernard Bioulac, Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Διαμερίσματος της Ντορντόν, οργανώνει μια αναδρομική έκθεση του Αριστείδη Πατσόγλου στον περίβολο του Πύργου Puyguilhem. Ο Δήμος του Περιγκέ αγοράζει ένα μνημειακό γλυπτό «La Famille» και το τοποθετεί μπροστά στο Μέγαρο της Νομαρχίας.
Το 1989 φτιάχνει ένα φρέσκο για το Δήμο του Saint-Leu La Foret, για τα 200 χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης. Το 1991 δημιουργεί τα τρόπαια του 1ου Φεστιβάλ Πράσινου στο Meaux της Γαλλίας. «Όταν το σινεμά υπεραμύνεται της φύσης». Άλλα έργα του βρίσκονται επίσης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, CentrePompidou του Παρισιού, στο Δήμο Cahors στη Γαλλία, στην Τράπεζα Αγροτικής Πίστης του Mans στη Νορμανδία, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Quebec του Καναδά, στο Μουσείο Αθηνών, στο Δήμο Perigueux στη Γαλλία, στο Μουσείο Κάτω Χωρών, στο Γραφείο Τουρισμού της Dordogne, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Τυνησία, στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Γαλλία, σε δημόσια συλλογή στη Σοβιετική Ένωση, στο Δημαρχείο του Enghiem Les Bains, στην Βιβλιοθήκη Albert Cohen στο Saint-Leu, στην Τράπεζα Αγροτικής Πίστης στην Τουρ.
Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις και έχει διακριθεί με πολλά βραβεία, καθώς και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εγκαίνια για την έκθεση «Ροές Μνήμης»
Η Λάρνακα και η Αραδίππου, υποδέχτηκαν την αναδρομική έκθεση «Ροές Μνήμης» του φημισμένου καλλιτέχνη Αριστείδη Πατσόγλου, το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023.
Τα εγκαίνια της έκθεσης του πολυβραβευμένου γλύπτη, χαράκτη και ζωγράφου, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισµού Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο οποίος κάλεσε το κοινό να την επισκεφτεί και να γνωρίσει το έργο έργο του.
Οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Αραδίππου που συνεργάστηκαν στενά για την υλοποίηση της έκθεσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή την ευκαιρία που δίνεται στους δημότες και επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας, να ακολουθήσουν τα βήματα του σημαντικότερου εν ζωή Έλληνα καλλιτέχνη της εποχής μας από το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής του διαδρομής, μέχρι και σήμερα, όπου συνεχίζει άοκνος και αεικίνητος να αναζητά την έμπνευση και να δημιουργεί.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας στον χαιρετισμό του, εκθείασε το μοναδικό, εικαστικό του ύφος, το οποίο, όπως τόνισε, συνεχίζει να αναδεικνύει, να εμπλουτίζει και να τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Μάλιστα, ο κ. Βύρας άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στην υποψηφιότητα της Λάρνακας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030, ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την πόλη, αλλά για ολόκληρη την επαρχία.
«Η Λάρνακα, μία πόλη προικισμένη με ένα τεράστιο πολιτισμικό φορτίο, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς από το δυναμισμό της πολιτισμικής παραγωγής του σήμερα, είναι μία πόλη που έχει αντιληφθεί ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί περιχαρακωμένο δικαίωμα των δημιουργών αλλά παίρνει αξία όταν γίνεται πνευματική κιβωτός.
Για αυτό το λόγο, σύσσωμη η πόλη της Λάρνακας με την υποστήριξη της επαρχίας Λάρνακας βρίσκεται στη διαδικασία μια κοινής προσπάθειας για ετοιμασία και υποβολή της πρότασης για υποψηφιότητα της Λάρνακας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030.
Με την επιτυχία της υποψηφιότητας, η Λάρνακα μπορεί να καταστεί πολιτισμικός φορέας και εξωστρεφής πόλος πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία. Με βασικό γνώμονα αυτό τον πλούτο του πολιτισμού μας, η Λάρνακα μπορεί και έχει όλα τα εχέγγυα για να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο του καλλιτέχνη, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν εικαστικό που με τα έργα του επαναπροσδιορίζει τον ορισμό της Τέχνης, αναδεικνύοντας τη συνεκτική δύναμη της ανθρώπινης μας υπόστασης.
Παράλληλα, μίλησε για την αξία της Τέχνης, καθώς και την σημασία της παρουσίας του Αριστείδη Πατσόγλου στις δύο πόλεις.
«Από καταβολής κόσμου η τέχνη υπήρξε ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Ένας πυλώνας που ανέκαθεν τους ωθούσε στην αναζήτηση της ειρήνης και της προόδου. Η συνάντηση του καθενός μας με την τέχνη αποτελεί ένα από τα συναρπαστικότερα ταξίδια αυτογνωσίας», ανέφερε και συνέχισε:
«Είναι μεγάλη η τιμή και για τους δύο Δήμους η πραγματοποίηση της έκθεσης του Αριστείδη Πατσόγλου, ο οποίος με τα έργα του παρουσιάζεται να αποδεσμεύεται από τους διάφορους εικαστικούς κανόνες και να αναπτύσσει ένα πνεύμα αυθυπαρξίας.
Αποτέλεσμα της αυθυπαρξίας αυτής είναι η δημιουργία έργων με βασικά γνωρίσματα τη συμμετρία, τη φυσικότητα, την κίνηση και τη χάρη, τα οποία όμως επιβάλλονται μορφολογικά και νοηματικά κάτω από μια πρωτοποριακή οπτική».
Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο διακεκριμένος Ιστορικός Τέχνης και Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνος Στεφανίδης, παρουσίασε επιγραμματικά τις σπουδαίες πτυχές του έργου του κ. Πατσόγλου και, στη συνέχεια, κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε μία σύντομη ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης, όπου έδωσε λεπτομερείς αναφορές για ορισμένα εκθέματα, καθώς και τη φιλοσοφία, την τεχνοτροπία και το πλαίσιο της δημιουργίας του καλλιτέχνη.
Παρών στα εγκαίνια της έκθεσης και ο Αριστείδης Πατσόγλου, ο οποίος δεν θέλησε να μιλήσει ο ίδιος για το έργο του, αλλά κάλεσε τους επισκέπτες να περιπλανηθούν στον χώρο, να παρατηρήσουν και να ακούσουν ιστορίες και προσωπικά βιώματα της διαδρομής.
