Ο διεθνούς φήμης Ρώσος πιανίστας Γεβγκένι Σούντμπιν επιστρέφει στην Κύπρο μετά από έξι χρόνια για άλλη μια αξεπέραστη συναυλία, σε έργα των Λιστ, Σκριάμπιν, Σκαρλάτι, Σοπέν, Ντεμπισί και Σεν-Σανς.
Το ρεσιτάλ διοργανώνει το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.
Καταξιωμένος για την άψογη τεχνική και τη δεξιοτεχνία του, το συναισθηματικό του βάθος και τη διαίσθησή του, ο Σούντμπιν εντάσσεται στους σπουδαιότερους πιανίστες του 21ου αιώνα.
Εμφανίζεται στις πιο περίβλεπτες συναυλιακές αίθουσες και σειρές συναυλιών ανά το παγκόσμιο, συνεργαζόμενος με σημαίνοντες μαέστρους όπως οι Νέεμε Γιάρβι, Σαρλ Ντυτουά, Βλαντιμίρ Ασκενάζι, Όσμο Βάνσκα, και Βασίλι Σινάισκι, μεταξύ πολλών άλλων.
Με τις ερμηνείες του να έχουν περιγραφεί ως «καθηλωτικές» και «βαθιά συγκινητικές», ο Σούντμπιν έχει εδραιωθεί ως «ένας πιανίστας σπάνιας ευαισθησίας και φινέτσας, που έχει απόλυτη αυτοπεποίθηση στη νοερή έννοια που δημιουργεί για κάθε κομμάτι», ενώ το περιοδικό BBC Music Magazine τον περιέγραψε ως «ένα συνδυασμό της ηφαιστειακής έντασης του Βλαντιμίρ Χόροβιτς με τα τονικά αντανακλαστικά του Μιχαήλ Πλετνιόφ».
Πρόγραμμα
- Φραντς Λιστ (1811-1886): «Funérailles» (1849)
- Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849): «Μπαλάντα Αρ.4 σε Φα ελάσσονα, Έργο 52» (1843)
- Κλοντ Ντεμπισί (1862-1918): «L’ isle joyeuse L.106» (1904)
- Ντομένικο Σκαρλάτι (1685-1757): Σονάτα σε Σι ελάσσονα, K.197», «Σονάτα σε Λα μείζονα, K.208», «Σονάτα σε Σολ μείζονα, K.455»
- Αλεξάντρ Σκριάμπιν (1872-1915): «Σονάτα για Πιάνο Αρ.10, Έργο 70 (1913)»
- Καμίγ Σεν-Σανς (1835-1921): «Μακάβριος Χορός» (1874) (Διασκευή από τον Γεβγκένι Σούντμπιν πάνω στις μεταγραφές των Λιστ και Χόροβιτς)
- Γ.Σ. Μπαχ (1685-1750): «Καντάτα BWV 127: Άρια Die Seele ruht in Jesu Händen» (1725) (Διασκευή για πιάνο-τέσσερα-χέρια από τον Σούντμπιν με γκεστ εμφάνιση από τον 10χρονο Αλίκ Σούντμπιν)
Πού και πότε
- Λευκωσία, The Shoe Factory, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, 8.30μ.μ. pharosartsfoundation.org. 22663871
Γεβγκένι Σούντμπιν

«Κανένας πιανίστας καμίας γενιάς δεν έχει συλλάβει τη ρευστότητα του Σκριάμπιν τόσο έντονα όσο ο Sudbin»— Gramophone
Ο Γεβγκένι Σούντμπιν έχει χαιρετισθεί από την εφημερίδα Telegraph ως «πιθανότατα ένας από τους σπουδαιότερους πιανίστες του 21ου αιώνα». Διατηρώντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία BIS, όλες οι ηχογραφήσεις του δέχθηκαν τους διθυραμβικούς επαίνους των μουσικοκριτικών και έχουν προβληθεί ως «CD του Μήνα» από το BBC Music Magazine και «Επιλογή του Εκδότη» (Editor’s Choice) από το Gramophone. Το άλμπουμ του με έργα του Σκριάμπιν ανακηρύχτηκε «CD της Χρονιάς» από την Telegraph και κέρδισε το Βραβείο Κλασικής Μουσικής MIDEM στις Κάννες στην κατηγορία Καλύτερη Ηχογράφηση σε Σόλο Όργανο. Το συγκεκριμένο άλμπουμ χαρακτηρίστηκε επίσης από το Gramophone ως «ένας δίσκος στο εκατομμύριο», ενώ το International Record Review ανέφερε ότι ο δίσκος του σε έργα του Ραχμάνινοφ «τον επιβεβαιώνει ως ένα από τα σημαντικότερα πιανιστικά ταλέντα της εποχής μας». Το άλμπουμ του με τις Σονάτες του Σκαρλάτι, με αφορμή τη 10η δισκογραφική του επέτειο, εισέπραξε όχι μόνο τις επευφημίες των μουσικοκριτικών αλλά ανέβηκε στην κορυφή των τσαρτ της κλασικής μουσικής και ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Gramophone. Το 2016, ήταν επίσης υποψήφιος Καλλιτέχνης της Χρονιάς από το Gramophone.
Ο Σούντμπιν εμφανίζεται κατ’ επανάληψη στις σπουδαιότερες συναυλιακές αίθουσες και σειρές συναυλιών ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, Τόνχαλε Ζυρίχης, Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ, Έιβερι Φίσερ της Νέας Υόρκης, Συμφωνική Αίθουσα Ντέιβις του Σαν Φρανσίσκο, Ρόγιαλ Φεστιβάλ Χολ, Κουίν Ελίζαμπεθ Χολ και Γουίγκμορ Χολ του Λονδίνου.
Πρόσφατες συνεργασίες και περιοδείες του συμπεριλαμβάνουν εμφανίσεις με ορχήστρες, όπως, Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Ζηλανδίας, Ορχήστρα Δωματίου της Αυστραλίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Μινεσότα και Συμφωνική του Βανκούβερ, Συμφωνική της Λειψίας και Συμφωνική της Λουκέρνης, Ορχήστρα Φιλαρμόνια, φιλαρμονικές ορχήστρες της Τσεχίας, του Μπέργκεν, του Λονδίνου, του Λίβερπουλ και του BBC. Η ερμηνεία του στο Πρώτο Κοντσέρτο για Πιάνο του Ραχμάνινοφ στα Proms του BBC το 2008 είχε χαρακτηρισθεί από την εφημερίδα The Daily Telegraph ως «ανυπέρβλητη.»
Η αγάπη του για τη μουσική δωματίου τον οδήγησε σε συνεργασίες με πολλούς άλλους μουσικούς όπως οι Αλεξάντερ Τσαουσιάν, Ίλια Γκρίνγκολτς, Χίλαρι Χαν, Γιούλια Φίσερ, Κουαρτέτο Εγχόρδων Τσιλινγκιριάν, και σε εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ μουσικής όπως Άσπεν, Λα Ροκ-ντ’Αντερόν, Τίβολι, Φεστιβάλ Νοχάντ Σοπέν, Μεντόν, Κυρίως Μότσαρτ και Βερμπιέ.
Διαμένει στο Λονδίνο με τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά και στον ελεύθερο χρόνο του είναι δεινός φωτογράφος.