Με ένα συναρπαστικό ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο με τους Ιρμίνα Τρίνκος και Πάβελ Τιμοφεγέφσκι ανοίγει τη σεζόν 2024 το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου.
Περιλαμβάνει ένα καθηλωτικό πρόγραμμα δεξιοτεχνικών έργων των Μότσαρτ, Ντεμπισί, Γκριγκ, Μπάρτοκ, καθώς και πρεμιέρες των Νιμρόντ Μπορενστάιν και Γιώργου Ν. Γιανόπουλου.
Η Ιρμίνα Τρίνκος είναι βρετανικής, ελληνικής και πολωνικής καταγωγής.
Έχοντας χαρακτηρισθεί από το περιοδικό BBC Music ως «νέο αστέρι, ορμητικό και χαρισματικό» και «ασύλληπτο ταλέντο», από το περιοδικό Gramophone ως «απλά εξαιρετική», και από το Strad ως «μια αεικίνητη και εκφραστική σολίστ της οποίας η αυτοκυριαρχία δεν παραπαίει ποτέ, ανταποκρινόμενη πάντα στη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που αποπνέει», η Ιρμίνα Τρίνκος –από την πρώτη της μεγάλη εμφάνιση υπό τη διεύθυνση του Νέεμε Γιάρβι – έχει εμφανισθεί σε ορισμένες από τις σημαντικότερες συναυλιακές αίθουσες του κόσμου όπως Φιλαρμονική του Βερολίνου, Κοντσερτχεμπάου του Άμστερνταμ, και Μέγαρο Μουσικής της Σανγκάης, ενώ το δισκογραφικό της ντεμπούτο με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα έγινε ένα από τα πιο πετυχημένα σε πωλήσεις άλμπουμ της εταιρείας NAXOS και έφτασε στο Top 20 των charts των κλασικών άλμπουμ.
Για το ντεμπούτο της στην Κύπρο, ενώνει δυνάμεις με τον περιζήτητο πιανίστα και συνθέτη Πάβελ Τοφεγέφσκι, νικητή του σπουδαίου βραβείου Νεαρός Συνθέτης της Χρονιάς από το BBC/ Guardian, ο οποίος έχει ήδη εμφανισθεί στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών ανά το παγκόσμιο.
- Λευκωσία, The Shoe Factory, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ. 22663871 pharosartsfoundation.org
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Β.Α Μότσαρτ (1756-1791): Σονάτα για Βιολί & Πιάνο σε Σολ μείζονα, K.301 (1778)
- Νιμρόντ Μπορενστάιν (b.1969): Souvenirs για Βιολί & Πιάνο, Έργο 49 (2017) (*Παγκύπρια Πρεμιέρα*)
- Έντβαρντ Γκριγκ (1843-1907): Σονάτα για Βιολί & Πιάνο Αρ.3 σε Ντο ελάσσονα, Έργο 45(1887)
- Κλοντ Ντεμπισί (1862-1918): Beau Soir για Βιολί & Πιάνο, L.6 (1878)
- Κλοντ Ντεμπισί (1862-1918): Σονάτα για Βιολί & Πιάνο σε Σολ ελάσσονα, L.140 (1917)
- Γ.Ν. Γιανόπουλος: City Vignettes για Βιολί & Πιάνο, Έργο 29d (2016) (*Πανευρωπαϊκή Πρεμιέρα*)
- Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945): Ρουμάνικοι Λαϊκοί Χοροί για Βιολί & Πιάνο (1915)
στο Κοντσέρτο για Βιολί του Νιμρόντ Μπορενστάιν για τη Chandos Records, με τον μαέστρο Βλαντιμίρ Ασκενάζι να διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οξφόρδης, της χάρισε το πολυπόθητο 5* «Καλύτερο Κοντσέρτο» του περιοδικού BBC Music – το οποίο σχολίασε πως «η σφοδρότητά της παραπέμπει στη χρυσή περίοδο του Άιζακ Στερν».
Από την πρώτη της μεγάλη εμφάνιση υπό τη διεύθυνση του Νέεμε Γιάρβι, η Irmina έχει εμφανισθεί για συναυλίες σε αίθουσες όπως Φιλαρμονική του Βερολίνου, Φιλαρμονική της Σλοβακίας, Cadogan Hall, Wigmore Hall, και Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, Κέντρο Τεχνών του Τορόντο, Μέγαρο Μουσικής της Σανγκάη, ενώ το επευφημημένο ντεμπούτο της στο Κοντσερτχεμπάου του Άμστερνταμ οδήγησε σε 6 ανακλήσεις επί σκηνής.
Το δισκογραφικό ντεμπούτο της Irmina Trynkos με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα στα άπαντα για βιολί του Ιγκνάτς Βάγκχαλτερ σε πρώτη εκτέλεση, έγινε ένα από τα πιο πετυχημένα σε πωλήσεις άλμπουμ της εταιρείας NAXOS και έφτασε στο Top 20 των charts των κλασικών άλμπουμ. Το περιοδικό Pizzicato του Λουξεμβούργου της απένειμε το σπουδαίο Βραβείο Supersonic, περιγράφοντας την ερμηνεία της ως «συγκλονιστική και πειστική». Όπως εξάλλου αποκαλύπτει και το περιοδικό Fanfare, «τα κύρια γνωρίσματα της Trynkos είναι η μουσική της ευφυΐα και η συναισθηματική της εμβρίθεια».
Έπειτα από αυτή την επιτυχία, η Irmina προσκλήθηκε για μια εκτενή περιοδεία στην Κίνα, η οποία περιελάμβανε το ντεμπούτο της στο Κέντρο Ανατολίτικων Τεχνών της Σαγκάη, στο Κέντρο Τεχνών του Τσονγκτσίνγκ, και στην Όπερα της Γκουανγκζού. Οι ηχογραφήσεις της μεταδίδονται σε διεθνή ραδιόφωνα, όπως BBC3, Τέταρτο Ραδιόφωνο της Ολλανδίας, Kol Ha Musica, Concertzender, KulturRadio, BBC Xtra (όπου ερμήνευσε ζωντανά σε ένα κοινό πέρα των 36 εκατομμυρίων διεθνώς).
Η βρετανική, ελληνική, και πολωνική καταγωγή της, το γεγονός πως εγκατέλειψε το σπίτι της σε τρυφερή ηλικία και τα προβλήματα που μάστιζαν τη νεαρή της ηλικία, την καθιστούν ασυναγώνιστη υπέρμαχο της κλασικής μουσικής ανάμεσα στη νεολαία και σε νέα ακροατήρια. Είναι δυναμική υποστηρίκτρια της αναβίωσης άγνωστων συνθέσεων για βιολί, και απολαμβάνει τις συνεργασίες με σύγχρονους συνθέτες.
Η Ιρμίνα παίζει σε ένα βιολί Γιάκομπ Σταίνερ κατασκευής του 1670 και σε ένα βιολί Στραντιβάρι κατασκευής του 1728.
Ο πιανίστας και συνθέτης Pavel Timofeyevsky έχει επευφημηθεί για «τις λαμπρές αποχρώσεις, τη μεταβατική πραγματικότητα, και τις ηλιαχτίδες εκστατικών ηχοχρωμάτων» των ερμηνειών του (περιοδικό Pulse, Ηνωμένου Βασιλείου). Έχει εμφανισθεί σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, Κέντρο Ανατολίτικων Τεχνών της Σαγκάη, Θέατρο Φρεντ Καυλί στο Λος Άντζελες, Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Βομβάης, Όπερα της Γκουανγκζού, και Royal Festival Hall, Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου.
Το πρόσφατο ντεμπούτο του στη Νέα Υόρκη, στο Merkin Hall του Κέντρου Μουσικής Κάουφμαν, έλαβε τις επευφημίες του κοινού και ανακλήσεις επί σκηνής, ενώ οδήγησε σε προσκλήσεις για το Παρίσι και τη Βενετία, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του. Η περιοδεία του στην Κένυα «συγκίνησε εκατοντάδες λάτρεις της μουσικής» (The Star Kenya), ενώ κατόπιν του εντυπωσιακού ντεμπούτου του στη Φλωρεντία, η La Repubblica τον περιέγραψε ως «έναν από τους πιο πολυτάλαντους πιανίστες», και ο διάσημος φωτογράφος Gianni Ugolini τον συμπεριέλαβε στο Ημερολόγιο Διασημοτήτων του.
Ο Πάβελ Τιμοφεγέφσκι έχει εμφανισθεί εκτενώς μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος Live Music Now του Γεχούντι Μενουχίν, ενώ έχει ιδρύσει ο ίδιος τη σειρά διαλέξεων-συναυλιών του Kensington Music Society. Είναι ιδιαίτερα περιζήτητος ως σολίστ και μουσικός δωματίου, με τις ερμηνείες και τις συνεντεύξεις του να έχουν μεταδοθεί από μεγάλους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς όπως Τρίτο Ραδιόφωνο του BBC και το γαλλικό TF1 TV. Είναι ένθερμος υποστηρικτής της σύγχρονης μουσικής και εμφανίσθηκε στο άλμπουμ ISLAS του Βρετανού συνθέτη Ιαν Στιούαρτ για την εταιρεία Music Chamber, καθώς και σε ένα άλμπουμ αφιερωμένο στη μουσική δωματίου του Χανς Γκαλ για την εταιρεία Toccata Classics.
Είναι παράλληλα περιζήτητος ως συνθέτης, έχοντας γράψει μουσική για πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου ντοκιμαντέρ Le fin de la belle époque για τη ρωσική τηλεόραση, και για το αρχαιότερο στούντιο κινουμένων σχεδίων της Ρωσίας, το Soyuzmultfilm. Επιπλέον, έχει πρωταγωνιστήσει στο αμερικάνικο ντοκιμαντέρ Τσαϊκόφσκι, για οποίο έχει ηχογραφήσει τη μουσική επένδυση.
Είναι ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της σειράς συναυλιών Philomel Creative Circle του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, καθώς και της καλοκαιρινής Μουσικής Ακαδημίας Philomel της Σχολής Γεχούντι Μενουχίν. Το 2023, διορίστηκε Μουσικός Διευθυντής της Όπερας του Ντέβον.