Με την παράσταση παραδοσιακής μουσικής και κεραμικής «Που Δύσην ως Ανατολή…» συνεχίζει την Πέμπτη 13 Ιουλίου τις όμορφες βραδιές του το Φεστιβάλ Τεχνών Φανερωμένη23 του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.
Η εκδήλωση αποτελεί μια περιήγηση στις παραδοσιακές μουσικές της Κύπρου και διάφορων περιοχών της Ελλάδας με διασκευές για δύο πιάνα, λαούτο, αναγεννησιακό λαούτο, βιολί, κρουστά και φωνή. Θα ακουστούν μεταξύ άλλων πρωτότυπες διασκευές της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής, ελληνικοί χοροί, σκοποί και τραγούδια από μουσικές παραδόσεις της μεσογείου και τραγούδια Κυπρίων συνθετών.
Η καλλιτεχνική ομάδα του Μανώλη Νεοφύτου θα αναδείξει και θα γνωρίσει στο κοινό τη μουσική αυτή, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας, της κουλτούρας και κληρονομιάς μας.
Παράλληλα, επί σκηνής θα είναι η κεραμίστρια Μαρία Μιχαήλ, η οποία με το ξεκίνημα της συναυλίας θα αρχίσει να φτιάχνει ένα έργο με πηλό, το οποίο θα ολοκληρώσει όταν η συναυλία τελειώσει. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται και η κεραμική δημιουργία του τόπου μας, που είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
- Λευκωσία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Πέμπτη 13 Ιουλίου, 8.30μ.μ. 22128175. Διάρκεια: 70’ Είσοδος ελεύθερη
Συντελεστές
- Μανώλης Νεοφύτου: πιάνο, διασκευές για δύο πιάνα, συντονιστής ομάδας
- Άννα Αριστείδου: βιολί, παραδοσιακό τραγούδι
- Νίκη Ανδρονίκου: λαούτο και αναγεννησιακό λαούτο
- Κυριάκος Κυριάκου: πιάνο
- Θεκλίνα Θεοφίλου: παραδοσιακά κρουστά
- Μαρία Μιχαή: κεραμίστρια – κεραμικές δημιουργίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Μια μικρή συζήτηση με τους συντελεστές
– Μιλήστε μας για το σκεπτικό αυτής της πρωτότυπης δημιουργίας.
Μανώλης Νεοφύτου: To σκεπτικό αυτής της πρωτότυπης δημιουργίας είναι να παντρέψουμε την τέχνη της μουσικής με την κεραμική, μέσα από τα μουσικά ακούσματα της παραδοσιακής μουσικής.
– Με ποιο τρόπο η μουσική θα αναδείξη την κεραμική;
Άννα Αριστείδου: Η κεραμική θα αναδειχθεί με την δημιουργική ανάπτυξη της μουσικής εκτέλεσης. Παλμός, ήχος, φωνή, χώμα και νερό γίνονται ένα με το κοινό. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο πλαίσιο εκτέλεσης, αφήνοντας την κεραμίστρια Μαρία Μιχαήλ να εμπνευστεί από την πορεία του μουσικού προγράμματος. Όπως σε κάθε μουσικό έργο υπάρχει η δομή και η φόρμα έτσι και στην κεραμική υπάρχει πανομοιότυπη διαδικασία. Και στις δύο αυτές τέχνες κυρίαρχο στοιχείο είναι η αφή, που μαζί με το πνεύμα και τη δημιουργικότητα έρχονται να ολοκληρώσουν το κάθε έργο. Στόχος μας, με την ολοκλήρωση της συναυλίας να ολοκληρωθεί το κεραμικό έργο.
– Πως έγινε η επιλογή των κομματιών που θα ακούσουμε;
Κυριάκος Κυριακού: Είμαστε μια ομάδα φίλων, που επί της ουσίας θέλαμε να παντρέψουμε τις τέχνες μας. Η προφορική μουσική παράδοση με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, συναντά τον φορμαλισμό της λόγιας κλασσικής μουσικής. Απώτερος σκοπός μας, να αναδείξουμε ότι η ετερομορφία των στοιχειών της Δύσης και Ανατολής θα αποτελέσει ταυτόχρονα και την ομοιομορφία τους. Επιλέξαμε παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια από την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και μελοποιημένη ποίηση των Λιπέρτη και Πασσιαρδή από Κύπριους συνθέτες Βάσο Αργυρίδη και Ευαγόρα Καραγιώργη.
– Πιστεύετε ότι η παραδοσιακή μουσική μπορεί να αποκτήσει περισσότερο κοινό; Με ποιο τρόπο;
Άννα Αριστείδου: Βεβαίως και μπορεί να αποκτήσει. Η παραδοσιακή μουσική έχει ένα πολύ δυνατό σημείο, τη δύναμη της αμεσότητας και οικειότητας. Ποιος δεν έχει συγκινηθεί ακούγοντας «Το τραγούδι του γάμου» ή το «Τέσσερα τζιαί Τέσσερα». Είναι τραγούδια που τόσο η μελωδία όσο και στοίχος, σου μιλάνε στην καρδιά. Ο κάθε μουσικός, τραγουδιστής και δάσκαλος κατά την άποψή μου, που αγαπά και αντιμετωπίζει με σεβασμό αυτό το είδος μουσικής, μπορεί μέσα από την δουλειά του να εμπνεύσει και να πείσει περισσότερο κοινό. Η παραδοσιακή μουσική, μεταφέρεται μέσω του προφορικού λόγου από γενιά σε γενιά. Είμαστε τυχεροί, γιατί η παλαιότερη γενιά παραδοσιακών μουσικών και τραγουδιστών, έχτισε μια στέρεα παράδοση, έτσι εμείς οι νεότεροι βρήκαμε πρόσφορο το έδαφος.