Τέσσερις δεξιοτέχνες Κύπριους πιανίστες, τον Ορέστη Μάγου, τον Νικόλα Κωσταντίνου, τον Ράμι Σαριεντίν και την Ελένη Μαυρομουστάκη, φιλοξενεί διαδοχικά από τις 7 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου το PIANOFEST3, που διοργανώνει το Ledra Music Soloists (LMS).
Συγκεκριμένα, ο Ορέστης Μάγου ερμηνεύει στις 7 Νοεμβρίου σονάτες του Χάιντν, του Μπετόβεν και του Λιστ, ο Νικόλας Κωνσταντίνου στις 12 Νοεμβρίου σονάτες του Μπετόβεν και του Σούμπερτ, ο Ράμι Σαριεντίν στις 20 του μήνα έργα των Χάιντν, Ραβέλ, Ντικά, Ντεμπισί, Κίρχνερ, Γ. Παπαγεωργίου και Σούμπερτ/ Λιστ, ενώ η Ελένη Μαυρομουστάκη κλείνει το φεστιβάλ στις 28 Νοεμβρίου με έργα των Ραμώ, Σούμπερτ, Γιάνατσεκ και Σούμαν.
Η συνέχεια δίνεται με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Ράμι Σαριεντίν σε ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα που καλύπτει έργα από την κλασική περίοδο μέχρι τις μέρες μας. Το ρεσιτάλ αρχίζει με τις περίφημες «Παραλλαγές σε Φα ελάσσονα» του Χάιντν, οι οποίες αναφέρονται από τον συνθέτη ως σονάτα «Un piccolo divertimento». Ίσως, αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι τις είχε προορίσει ως μια κίνηση σε ένα μεγαλύτερο έργο ή επειδή θεωρούσε ότι είναι αρκετά ουσιώδεις από μόνες τους.
Στη συνέχεια, ο καλλιτέχνης μάς μεταφέρει στο 1909, προσκαλώντας μας να ζήσουμε τα μουσικά δρώμενα του Παρισιού. Το 1909 ήταν η εκατονταετηρίδα του θανάτου του Αυστριακού συνθέτη που αναφέρθηκε προηγουμένως. Για τον σκοπό αυτό, ο εκδότης του περιοδικού Société Internationale de Musique, Ζυλ Εκορσβίλ, είχε καλέσει τους Γάλλους συνθέτες να συνθέσουν ένα κομμάτι χρησιμοποιώντας το όνομα του συνθέτη ως κεντρικό μοτίβο του έργου τους, το οποίο μεταφράστηκε στις νότες Σι, Λα, Ρε, Ρε, Σολ. Από τους έξι συνθέτες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του εκδότη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα έργα τριών απ’ αυτούς (Ραβέλ, Ντικά, Ντεμπισί).
Ακολουθεί το έργο του Αμερικανού συνθέτη Λέον Κίρκνερ «Πέντε κομμάτια για πιάνο» (1987), τα οποία αποτελούν μία αδιάκοπη ενότητα. Ο Κίρκνερ χαρακτηρίζεται ως ένθερμος μοντερνιστής και ασταθής ρομαντικός, ένας συνθέτης, του οποίου η εκλεπτυσμένη επίγνωση του παρελθόντος διαμορφώνει μια ανήσυχη αναζήτηση για αυθεντικότητα.
Στη συνέχεια, ο Ράμι θα μας παρουσιάσει το έργο του Κύπριου συνθέτη Γιώργου Παπαγεωργίου με τίτλο «Rain of Tears» (Βροχή από δάκρυα), από τη συλλογή «Melancholy Fields». Το έργο διαπνέεται από μια ρομαντική αλλά μελαγχολική διάθεση, με την οποία ο συνθέτης αφουγκράζεται τον κόσμο και ψηλαφεί το αβέβαιο μέλλον της ανθρωπότητας. Τέλος, ο πιανίστας θα κλείσει το ρεσιτάλ με πέντε δεξιοτεχνικές μεταγραφές για πιάνο του Ούγγρου συνθέτη Φραντς Λιστ μερικών από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Σούμπερτ.
Ο Ράμι Σαριεντίν έχει διδακτορικό τίτλο από τη Μουσική Σχολή Thornton του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Έχει επίσης αποφοιτήσει από το Κονσερβατόριο Νέας Αγγλίας και τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. Έχει διατελέσει Επικεφαλής συνεργάτης πιάνου στο Κονσερβατόριο Μουσικής του Κολεγίου Bard στη Νέα Υόρκη και κατείχε θέσεις διδασκαλίας στο Λος Άντζελες, στο Άμπου Ντάμπι και στην πόλη της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και στη Σχολή προετοιμασίας του Κεντρικού Κονσερβατορίου, στο Πεκίνο, της Μουσικής Ακαδημίας ARTE, στη Λευκωσία, και της Ακαδημία Όπερας Βερολίνου (vocal coach). Σήμερα είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της σχολής Potenzia Del’Arte, στη Λευκωσία.
Το 2019 ίδρυσε το duo+ Chimera και παρουσιάζει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις παγκοσμίως. Είναι γνωστός για την ερμηνεία έργων σύγχρονων συνθετών και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Στιβ Ράιχ και ο Φρέντερικ Ρζέφσκι
Πρόγραμμα
- Haydn: Παραλλαγές σε Φα ελάσσονα, Hob. XVII:6
- Ravel: Μινουέτο στο όνομα του Χάιντν
- Dukas: Ελεγειακό πρελούδιο στο όνομα του Χάιντν
- Debussy: Αφιέρωμα στον Χάιντν
- Kirchner: Πέντε κομμάτια για πιάνο
- Παπαγεωργίου, Γ.: Rain of Tears
- Schubert/ Liszt: Ständchen, Frühlingslaube, Auf dem Wasser zu singen, Gretchen am Spinnrade, Du bist die Ruh
Πού και πότε
- Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 7, 12, 20 & 28 Νοεμβρίου, 8μ.μ. Εισιτήρια: Sold Out Tickets & καταστήματα Stephanis