Τέσσερις δεξιοτέχνες Κύπριους πιανίστες, τον Ορέστη Μάγου, τον Νικόλα Κωσταντίνου, τον Ράμι Σαριεντίν και την Ελένη Μαυρομουστάκη, φιλοξενεί διαδοχικά από τις 7 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου το PIANOFEST3, που διοργανώνει το Ledra Music Soloists (LMS).

Συγκεκριμένα, ο Ορέστης Μάγου ερμηνεύει στις 7 Νοεμβρίου σονάτες του Χάιντν, του Μπετόβεν και του Λιστ, ο Νικόλας Κωνσταντίνου στις 12 Νοεμβρίου σονάτες του Μπετόβεν και του Σούμπερτ, ο Ράμι Σαριεντίν στις 20 του μήνα έργα των Χάιντν, Ραβέλ, Ντικά, Ντεμπισί, Κίρκνερ, Γ. Παπαγεωργίου και Σούμπερτ/ Λιστ, ενώ η Ελένη Μαυρομουστάκη κλείνει το φεστιβάλ στις 28 Νοεμβρίου με έργα των Ραμώ, Σούμπερτ, Γιάνατσεκ και Σούμαν.

Η συνέχεια δίνεται με τον Νικόλα Κωνσταντίνου που μάς προσκαλεί σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στη Λα μείζονα, εξερευνώντας την ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτή η διαδρομή αρχίζει με τη πρώιμη «Σονάτα αρ. 2 σε Λα, έργο 2/2» του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, η οποία διαπνέεται από χαρακτηριστική νεανική ζωντάνια και ενέργεια, με διάθεση όχι μόνο ευχάριστη και ανέμελη αλλά και χιουμοριστική, καθώς εκφάνσεις τρυφερότητας και έρωτα διαπνέουν το έργο.

Αντίθετα, η «Σονάτα αρ. 28 σε Λα, έργο 101», είναι ένα από τα πρώτα έργα της ύστερης περιόδου του συνθέτη, το οποίο γράφτηκε μετά από μια παρατεταμένη παύση από τη σύνθεση σοβαρών έργων λόγω διαφόρων προσωπικών περιστάσεων. Σε αυτό το έργο, ο συνθέτης επανέρχεται δριμύτερος με νέα ενέργεια και αισιοδοξία, φιλτραρισμένες μέσα από το πρίσμα ενός ώριμου πια ανθρώπου και καλλιτέχνη. Η ευχάριστη διάθεση, το χιούμορ, η τρυφερότητα και η αγάπη επικρατούν και πάλι, αλλά σε μια πρωτοπόρα διάσταση καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τέλος, το ρεσιτάλ ολοκληρώνεται με τη «Σονάτα αρ. 20 σε Λα, D959» του Φραντς Σούμπερτ, τη δεύτερη από τις τρεις σονάτες που συνέθεσε ο 31 ετών συνθέτης τον Σεπτέμβριο του 1828, ακριβώς δύο μήνες πριν από τον θάνατό του. Εδώ βλέπουμε έναν συνθέτη να αψηφά τον θάνατο (έπασχε από σύφιλη από το 1823) και να αφοσιώνεται στη σύνθεση έργων με αδυσώπητο ρυθμό. Η Σονάτα σε Λα αγκαλιάζει όλο το φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, εκπέμποντας μια εκπληκτική αίσθηση αγάπης και ευγνωμοσύνης, όλα αυτά μέσα από τη χαρακτηριστική μελωδική του ευαισθησία.

Τιμημένος με τον τίτλο Steinway-Artist, ο Νικόλας Κωνσταντίνου εντυπωσιάζει με τις τολμηρές επιλογές του ρεπερτορίου του και τις εμφανίσεις του με ασυνήθιστα μουσικά σχήματα.

Έχει επαινεθεί ως «καλλιτέχνης με βαθύτατα συναισθήματα» (Kaleva) και οι ερμηνείες του χαρακτηρίστηκαν «κολοσσιαίες» και «δραματικές» (D. Nicolau). Έχει δώσει συναυλίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σε χώρους όπως το Wigmore Hall, το Musikverein και το Beethoven-Haus. Έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Kuhmo και το Oulunsalo Soi. Το 2023 κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ με την Odradek: metavasis, Past Forward και Hedra. Το 2018 συμμετείχε στη συναυλία «Μουσική με τους κορυφαίους»και παρουσίασε το ρεσιτάλ «Μια βραδιά με τον Σοπέν». Ερμήνευσε επίσης όλη τη σειρά έργων του Beethoven για βιολί και πιάνο (2013-14) και για βιολοντσέλο και πιάνο (2015-16) με τον Νίκο Πίττα και τον Péter Somodari.

Πρόγραμμα

  • Beethoven: Σονάτα αρ. 2 σε Λα μείζονα, έργο 2/2
  • Beethoven: Σονάτα αρ. 28 σε Λα μείζονα, έργο 101
  • Schubert: Σονάτα αρ. 20 σε Λα μείζονα, D959

Πού και πότε

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 7, 12, 20 & 28 Νοεμβρίου, 8μ.μ. Εισιτήρια: Sold Out Tickets & καταστήματα Stephanis