Πέντε έργα διακεκριμένων Κυπρίων συνθετών προτείνει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στην πρώτη συναυλία της σειράς «Κυπροφωνία» για τη φετινή σεζόν, προσφέροντας μια συναρπαστική ακουστική εμπειρία από πλευράς μουσικής αισθητικής, στυλ και έμπνευσης.

Τις συναυλίες, στις 2 και 3 Νοεμβρίου, διευθύνει η ανερχόμενη Κύπρια μαέστρος Κυριακή Κουντούρη, στη δεύτερη της συνεργασία με την ορχήστρα.

«Ο Δαίμων της Πορνείας» για δύο φωνητικούς ερμηνευτές και συμφωνική ορχήστρα του Χρήστου Πήττα θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα, με σολίστ τους διακεκριμένους λυρικούς τραγουδιστές Χρήστο Κεχρή– τενόρο και Διονύση Τσαντίνη– μπασοβαρύτονο. Το έργο είναι βασισμένο στο ομότιτλο απόσπασμα από το «Χρονικό» του Λεόντιου Μαχαιρά καθώς και στο ομώνυμο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη και στη σύνθεση τα δύο κείμενα διασταυρώνονται και αναπτύσσουν  παράλληλα το ίδιο αφήγημα με διαφορετικό τρόπο.

Σε παγκόσμια πρώτη θα ακουστεί επίσης και το έργο του Ευαγόρα Καραγιώργη «Irene» το οποίο έχει ως βάση του την τεχνική της λούπας, η οποία δημιουργεί ένα αρμονικό, ρυθμικό και πολλές φορές ισοκρατικό φόντο, πάνω από το οποίο ταξιδεύουν διάφορα μουσικά θέματα τα οποία υπόκεινται σε ποικίλες παρεμβάσεις. Το θέμα πρωτογράφτηκε το 1992 και το 2018 ολοκληρώθηκε ως τρίπτυχο για κουαρτέτο εγχόρδων και κλαρίνο και το 2023 μεταγράφηκε για ορχήστρα.

Το κομμάτι «I … Zο» του Άντη Σκορδή είναι εμπνευσμένο από μια θεώρηση και αίσθηση της ζωής, ότι πάντα προχωρά χωρίς ποτέ να φτάνει κάπου, απλά αλλάζει κατεύθυνση. Το κομμάτι έχει δύο κινήσεις οι οποίες διαφέρουν στη συνολική προσέγγιση όσον αφορά την ενορχήστρωση και τα ηχοχρώματα. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί μόνο η δεύτερη κίνηση, που εμβαθύνει στην έννοια του συνόλου ως μηχανισμού ζωής.

Το έργο «Γυμνά Κλαδιά, Εγώ» για ορχήστρα εγχόρδων της Χριστίνας Αθηνοδώρου καταπιάνεται με τις έννοιες της εγκατάλειψης και της αναγέννησης, με έναυσμα τη θέαση ενός άφυλλου δέντρου. Το έργο γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Aldworth της Αγγλίας, από την οποία παρουσιάστηκε το 2006 υπό τη διεύθυνση της συνθέτριας.

Στο έργο «Όρθρου βαθέος» του Άγι Ιωαννίδη, που γράφτηκε το 2012, συναντάμε θρησκευτικούς συμβολισμούς και μια κίνηση προς το φως.

Πρόγραμμα

  • Άντης Σκορδής: I … Zο (2η κινηση)
  • Χριστίνα Αθηνοδώρου: Γυμνά κλαδιά εγώ για ορχήστρα εγχόρδων (2006)
  • Άγις Ιωαννίδης: Όρθρου βαθέος
  • Ευαγόρας Καραγιώργης: Irene (Παγκόσμια Πρεμιέρα)
  • Χρήστος Πήττας: Ο Δαίμων της Πορνείας (Παγκόσμια Πρεμιέρα)

Συναυλίες

  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, 8.30μ.μ. 77777745 rialto.interticket.com
  • Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, 8.30μ.μ. 22410181 cyso.interticket.com

Η Κυριακή Κουντούρη γεννήθηκε στην Πάφο το 1997. Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στην τάξη του Μίλτου Λογιάδη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Δεκέμβριο του 2021 ανακηρύχθηκε υποψήφια διδάκτωρ του ιδίου τμήματος. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες στην Κύπρο και στην Ελλάδα, όπως με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (βοηθός μαέστρου Άλκη Μπαλτά 2021-2022), τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου (βοηθός μαέστρου Γιώργου Κουντούρη στην «Κυπρίων Συναυλία», Νοέμβριος 2022), και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από τον Δεκέμβριο του 2022 εργάζεται ως μαέστρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», διευθύνοντας την όπερα «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι η μαέστρος της Ορχήστρας Νέων του El Sistema Greece.

Ο μπασοβαρύτονος Διονύσης Τσαντίνης έλαβε δίπλωμα μονωδίας από το Ωδείο Ατενέουμ (τάξη Διονυσίου Τρούσσα). Σπούδασε κλασικό τραγούδι και υποκριτική στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Βερολίνου με τους Robert Gambill και Gabrielle Schnaut (υποτροφίες «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», ΙΚΥ). Συνέχισε μεταπτυχιακά στην Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας (Ρώμη) πλάι στη Renata Scotto. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές ευρωπαϊκές σκηνές όπως Κρατική Όπερα Βερολίνου, Όπερα Ρώμης, Όπερα Αμβέρσας και Γάνδης, Κέντρο Arnold Schoenberg Βιέννης, στα Φεστιβάλ του Ριέτι (Ιταλία) και του Ράινσμπεργκ (Γερμανία), σε Αγγλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία κ.α. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή πρωταγωνιστεί από το 2000. Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με τις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες σε Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ωδείο Ηρώδου Αττικού κ.α.

Ο Διονύσης Τσαντίνης

Έχει τραγουδήσει κύριους ρόλους σε παραγωγές όπερας όπως Salome, Electra (R. Strauss), Oedipus Rex (Stravinsky), Lady Macbeth of Mtsensk (Shostakovich), Dardanus (Rameau), Don Giovanni, Die Zauberflöte, , Gianni Schicchi, Lelisir damore, La Traviata, Rigoletto, Amahl and the night visitors, A view from the bridge (W. Bolcom), στη σύγχρονη όπερα Z του Μηνά Βορδουκάκη και τη μνημειώδη παραγωγή Strella στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει κερδίσει δύο διεθνείς διαγωνισμούς σε Ιταλία και Γερμανία και μιλάει πέντε γλώσσες. Φοίτησε στο Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ.

Το ρεπερτόριο του τενόρου Χρήστου Κεχρή περιλαμβάνει μεγάλο εύρος ρόλων και έργων από την μπαρόκ, την κλασική περίοδο, τον ρομαντισμό, τη μουσική του 20ού αιώνα, καθώς και τη σύγχρονη πειραματική μουσική δημιουργία. Ως σολίστ συνεργάζεται τακτικά με τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα: Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, Δήμος Αθηνών, Φεστιβάλ Αθηνών, Καμεράτα (Armonia Atenea) κ.ά. Έχει επίσης συνεργαστεί με ορχήστρες και θεατρικούς οργανισμούς στην Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Λιθουανία, Σλοβενία, Τουρκία, Κροατία.

Ο Χρήστος Κεχρής.