Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή διοργανώνουν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19.00
Παρουσίαση της έκδοσης «Τα Παραμύθια της Κύπρου» από το Λαογραφικό Αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών τ. 1-4 διοργανώνουν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 7μ.μ. το ΚΕΕ και το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλωσόρισμα από την Αργυρώ Ξενοφώντος εκ μέρους των επιμελητριών της έκδοσης, χαιρετισμό από τον αναπληρωτή διευθυντή του ΚΕΕ Νίκο Κουρέα, ενώ τη σειρά θα παρουσιάσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Σταυρούλα Σουκαρά.
Για την εικονογράφηση λαϊκών παραμυθιών θα μιλήσει ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης.
Η εκδήλωση διανθίζεται από μουσικό αναλόγιο εμπνευσμένο από τις κυπριακές παραλλαγές λαϊκών παραμυθιών που ετοίμασε και θα ερμηνεύσει η εθνομουσικολόγος Νικολέττα Δημητρίου.
Η σειρά, εικονογραφημένη με χαρακτικά έργα του χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη, αποσκοπεί στη διάσωση αλλά και στη διάχυση εξίσου στο επιστημονικό και στο ευρύ κοινό της εντόπιας δημώδους λογοτεχνίας.
Οι δημοσιευόμενες αφηγήσεις αντλήθηκαν από το Λαογραφικό Αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και έχουν διασωθεί, είτε σε χειρόγραφη και έντυπη μορφή, είτε σε μαγνητοφωνημένη. Δημοσιεύονται στον ιδιωματικό λόγο χωρίς γλωσσικές παρεμβάσεις στα χειρόγραφα και συνοδεύονται από αποδόσεις στην κοινή Νεοελληνική. Ακολουθεί σχολιασμός βάσει των διεθνών καταλόγων, των Anti Aarne – Stith Thompson και του αναθεωρημένου από τον Hans-Jörg Uther, βασικών μεθοδολογικών εργαλείων διεθνώς αποδεκτών, που προσεγγίζουν τα παραμύθια μέσω της ιστορικογεωγραφικής οπτικής, τα κατατάσσουν σε τύπους βάσει της εξέλιξης της πλοκής τους και επιχειρούν συνταγματική ανάλυση της αφήγησης σε επεισόδια.
Επιπλέον εντοπίζονται τα μοτίβα της λαϊκής λογοτεχνίας. Ο σχολιασμός εμπλουτίζεται με βιβλιογραφικές παρατηρήσεις, επιχειρεί ανίχνευση της προέλευσης του πυρήνα του παραμυθιού και συσχετισμούς με άλλα είδη της προφορικής και γραπτής γραμματείας. Ακολουθεί καταγραφή των τίτλων όλων των παραλλαγών του Λαογραφικού Αρχείου, δημοσιευόμενων και μη, και επισήμανση των διαφορών περιεχομένου μεταξύ τους.
Τέλος παρατίθεται κατάλογος παλαιότερων δημοσιεύσεων κυπριακών παραλλαγών. Πρόκειται για την πληρέστερη και συστηματικότερη δημοσίευση των παραμυθιών στην Κύπρο με σχολιασμό τεκμηριωμένο επιστημονικά. Κυρίως το έργο συνιστά ολοκληρωμένο συμπλήρωμα του ελληνικού και κατ’ επέκταση του διεθνούς καταλόγου των λαϊκών παραμυθιών.