Με μια μουσική παράσταση για την πόλη- σταυροδρόμι των πολιτισμών στην τελευταία περίοδο της μεγάλης της ακμής συνεχίζεται το 26ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η παράσταση «Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι» του Κώστα Βόμβολου και του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται την Τέταρτη 5 Ιουλίου, ενώ μια μέρα αργότερα ο Κώστας Βόμβολος προσφέρει βιωματικό εργαστήρι με τον Κώστα Βόμβολο και θέμα τη διδασκαλία του αρχαίου δράματος μέσω της μουσικής προσέγγισης των χορικών.

Στη συναυλία παρουσιάζονται τραγούδια του παρισινού καμπαρέ της μπελ επόκ –κάποια στο πρωτότυπο και κάποια μεταφρασμένα– συνυπάρχουν με αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες, διεθνή χορευτικά κομμάτια της εποχής και αραβικές μελωδίες στην εξευρωπαϊσμένη τους μορφή. Τραγούδια- ψηφίδες του ετερόκλητου αλλά και γοητευτικού μωσαϊκού που υπήρξε η Αλεξάνδρεια από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον μεσοπόλεμο.

Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι το διάστημα αυτό συμπίπτει με τον χρόνο της ζωής και της δημιουργίας του Κ. Π. Καβάφη, του εμβληματικού ποιητή αυτής της πόλης. Η επέτειος της γέννησης και του θανάτου του αποτέλεσε την αφορμή για αυτήν την ελάχιστη προσπάθεια ανασύνθεσης του μουσικού τοπίου της πόλης που επηρέασε άλλοτε καταλυτικά και άλλοτε υπόγεια το έργο του.

  • Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας, Τετάρτη 5 Ιουλίου, 8.30μ.μ. 22894531
  • Λάρνακα, 8.30μ.μ.

Συντελεστές

  • Κώστας Βόμβολος: συνθέσεις, πιάνο 
  • Κώστας Χαλλούμας: κοντραμπάσο 
  • Αλέξανδρος Γαγάτσης: ντραμς
  • Φωτισμός: Ανδρέας Χριστοδουλίδης
  • Ερμηνεύουν μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Συμμετέχουν (αλφαβητικά) τα μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. Σταύρος Αροδίτης, Έφη Γαβριήλ, Λοΐζος Γαβριήλ, Ευτυχία Γεωργίου, Μιχάλης Γιάγκου, Ιωάννα Ιωάννου, Χαρίτων Ιωσηφίδης, Νατάσα Καυκαλιά, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Μιράντα Νυχίδου, Μιχαέλλα Πρωτοπαπά, Χριστόδουλος Σαντζιάκκη, Νικολέττα Σιάνου, Χαρίκλεια Παπαγιάννη, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Μύρια Χατζηματθαίου.

Βιωματικό εργαστήρι

Ο συνθέτης Κώστας Βόμβολος προσφέρει την Πέμπτη 6 Ιουλίου τις γνώσεις και την εμπειρία του ως διδάσκων στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σ’ ένα τρίωρο βιωματικό εργαστήρι, αφιερωμένο στη διδασκαλία του αρχαίου δράματος.

Στόχος του εργαστηρίου είναι ο εμπλουτισμός των μέσων που διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί και οι εμψυχωτές θεατρικών ομάδων παιδιών και νέων, ώστε να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των μαθητών, όταν έρχονται σε επαφή με το αρχαίο δράμα. 

Είτε στο πλαίσιο μιας σχολικής παράστασης, είτε κατά την ανάγνωση ή την αποσπασματική του παρουσίαση, ο ποιητικός λόγος των αρχαίων μπορεί να γίνει πολύ περισσότερο προσιτός μέσω του παραλληλισμού του με μορφές οικείες στα παιδιά της εφηβικής ηλικίας όπως το τραγούδι, η ρυθμική απαγγελία και η συνδυασμένη εκφορά του λόγου με την κίνηση.

Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από την Αντιγόνη, την Ελένη, τη Μήδεια, την Εκάβη, αλλά και κάποιες κωμωδίες του Αριστοφάνη, το εργαστήρι προτείνει διαφορετικές εκδοχές χρήσης της θεατρικής μουσικής στο σχολικό περιβάλλον.

Το εργαστήρι θα διαρκέσει από τις 4μ.μ. έως τις 7μ.μ. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης, υπογραμμένο από τον Κώστα Βόμβολο. Τέλος συμμετοχής: 20 ευρώ.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το εργαστήρι έχει βιωματική μορφή και για την παρακολούθησή του δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις.