Την παγκόσμια πρεμιέρα του συναρπαστικού έργου του Κύπριου συνθέτη Γιώργου Σταύρου «Erum για Ορχήστρα» περιλαμβάνει η επόμενη σειρά συναυλιών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, στην ενότητα «Κυπροφωνία». 

Το έργο είναι μια ανάθεση του Ιδρύματος Σ.Ο.Κ. και στις συναυλίες, που δίνονται στις 25 και 26 Ιανουαρίου, παρουσιάζονται ακόμη έργα των Μορίς Ραβέλ και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με τον διεθνούς εμβέλειας μαέστρο Ρούμπεν Γκαζαριάν στο πόντιουμ και με σολίστ τον ανερχόμενο Κύπριο πιανίστα Χρήστο Φούντο.

Ο Ρούμπεν Γκαζαριάν παίρνει τη θέση του μαέστρου Μάρκο Παριζότο σ’ αυτή τη σειρά, λόγω ασθένειας του τελευταίου.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου προτείνει ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει το κυπριακό ταλέντο σε συνδυασμό με κλασικά αριστουργήματα.

Η ορχήστρα θα παρουσιάσει την παγκόσμια πρεμιέρα του συναρπαστικού έργου «Erum για Ορχήστρα», του Κύπριου συνθέτη Γιώργου Σταύρου, μία ανάθεση του Ιδρύματος Σ.Ο.Κ. Η σύνθεση, που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της,  περιγράφεται από τον δημιουργό της ως μια «εσωτερική προσπάθεια Χορδίσματος και η μετάβαση σ’ αυτήν τη διάσταση».

Η συναυλία περιλαμβάνει επίσης το «Κοντσέρτο για πιάνο σε Σολ» του Ραβέλ, που θα ερμηνεύσει ο νεαρός πιανίστας Χρήστος Φούντος, στο ντεμπούτο του με την ορχήστρα. Αυτό το απαιτητικό κοντσέρτο συνδυάζει τη ζωντάνια με την εκλέπτυνση και αναδεικνύει την ιδιοφυΐα του συνθέτη στη δημιουργία μελωδιών. 

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται μ’ ένα διαχρονικό αριστούργημα, την «Ποιμενική Συμφωνία» του Μπετόβεν (6η), ένα μουσικό ταξίδι μέσα από την απεικόνιση καταπράσινων τοπίων της υπαίθρου.

  • Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ. 22410181 cyso.interticket.com
  • Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ. 77777745 rialto.com.cy

Πρόγραμμα

  • Γεώργιος Σταύρου: Erum για ορχήστρα (Παγκόσμια Πρεμιέρα, ανάθεση Ιδρύματος Σ.Ο.Κ.)
  • Maurice Ravel: Κοντσέρτο για πιάνο σε Σολ μείζονα
  • Ludwig van Beethoven: Συμφωνία αρ. 6 σε Φα μείζονα, έργο 68 (Ποιμενική)

Ο συνθέτης Γεώργιος Σταύρου

O συνθέτης, κιθαρίστας, ερευνητής, παιδαγωγός και εκπαιδευτής Γεώργιος Σταύρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1970. Τα πρώτα του μαθήματα μοντέρνας κιθάρας τα πήρε από τον Γιώργο Χειμωνίδη. Σπούδασε θεωρητικά, μοντέρνα και κλασική κιθάρα με τον Ράμζι Μιχαΐλ και υπήρξε μέλος πολλών συνόλων. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Μιχάλη Σταυρίδη και τον Χ. Κουτραφούρη. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονης μουσικής και μοντέρνας κιθάρας με τον Γιάννο Σαββίδη, ενώ παράλληλα σπούδασε κλασική σύνθεση και ενορχήστρωση με τον συνθέτη Ανδρέα Μουστούκη. Αποφοίτησε από τη Μουσική Ακαδημία ARTE (2007-2011) με πτυχίο Άριστα, με κατεύθυνση τη Σύνθεση και την Κιθάρα.  

Το ενδιαφέρον του για τη μουσική περιλαμβάνει μια εκτεταμένη περιοχή έρευνας η οποία τον έχει οδηγήσει στη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας. Έχει δημιουργήσει σειρά διαλέξεων, γράφει βιβλία κι έχει σχηματίσει ένα εκπαιδευτικό μοντέλο Ολικής παιδείας. 

Επηρεασμένος από τη Φιλοσοφική διάσταση της Μουσικής, οι συνθετικές του ιδέες προέρχονται από την αρχαία ελληνική- πυθαγόρεια διδασκαλεία, διαχωρίζοντας τη Μουσική σε τρεις πυλώνες: Musica Humana, Musica Instrumentalis και Musica Mundana, αναπτύσσοντας έτσι τη Φιλοσοφική, Γεωμετρική – Μαθηματική και Κοσμολογική Σύνθεση. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από γνωστά σχήματα και εκτελεστές Νέας Μουσικής. Είναι μέλος του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών. 

Στην περσική λαογραφία, η λέξη «Erum» αναφέρεται στην ιστορία του βασιλιά Σαντάντ που ήθελε να συναγωνιστεί τον Θεό και είπε ότι θα δημιουργούσε τον Erum της Baghe (τον ουράνιο «παράδεισο» στη γη). Για να δημιουργήσει αυτόν τον παράδεισο, εξαντλούσε όλο τον πλούτο και την εξουσία του, άρπαζε ακόμη και από τους φτωχούς. Τον έκανε τόσο όμορφο όπου ακουγότανε σαν να έχει σιντριβάνια από κρασί και γάλα και βράχους από τα πιο πολύτιμα πετράδια που θα μπορούσε κάποιος ποτέ να φανταστεί. Η σκληρότητα του λέγεται ότι αναστάτωσε τον Θεό ο οποίος αποφάσισε να τον τιμωρήσει, έτσι ώστε ποτέ να μη δει τον Erum. Μόλις ο Σαντάντ έφτασε στις πύλες του Erum, έπεσε στα σκαλιά και πέθανε επί τόπου.

Το «Κοντσέρτο για πιάνο σε Σολ μείζονα» του Ραβέλ (1875-1937) αποτελεί ορόσημο στη λαμπρή καριέρα του συνθέτη, εφόσον, όπως επισημαίνει η Χριστίνα Μιχαήλ, ξεπερνά τα στενά ειδολογικά όρια, συνυφαίνοντας την κλασική με την τζαζ μουσική. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1932 και αποτελεί μια απόκλιση από το προηγούμενο ιμπρεσιονιστικό ύφος του συνθέτη, ενσωματώνοντας στοιχεία νεοκλασικισμού, με αποτέλεσμα ένα έργο ταυτόχρονα ζωντανό και εκλεπτυσμένο, που αναδεικνύει τη μαεστρία του Ραβέλ στην ενορχήστρωση και την κατανόηση του πιάνου ως σόλο οργάνου.

Είναι ένα έργο που απαιτεί τεχνική δεξιοτεχνία από τον σολίστ ενώ παράλληλα εξερευνά μια ευρεία παλέτα συναισθημάτων και στυλ. Παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα βασικά έργα του ρεπερτορίου για πιάνο, το οποίο εξυμνείται για την ευφυΐα, την καινοτομία και τη διαρκή γοητεία που εκπέμπει το μοναδικό μείγμα επιρροών του.

Η «Ποιμενική» Συμφωνία του Μπετόβεν (1770-1827), επίσημα γνωστή ως Συμφωνία αρ. 6 σε Φα μείζονα, είναι ένα αριστούργημα στον χώρο της λεγόμενης προγραμματικής μουσικής. Επικοινωνεί με καινοτόμο τρόπο την ουσία της φύσης και μέσα από τα πέντε της μέρη αναδεικνύει τη μαεστρία του Μπετόβεν στη μουσική απεικόνιση ζωντανών τοπίων και συναισθημάτων. «Η επιρροή αυτής της συμφωνίας στην προγραμματική μουσική είναι επίσης σημαντική, καθώς δημιούργησε προηγούμενο στη χρήση της μουσικής ως μέσου για την αφήγηση ιστοριών και την ανάκληση συγκεκριμένων εικόνων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη συνθέσεων με αφηγηματικό χαρακτήρα στην περίοδο του ρομαντισμού« αναφέρει η Χρ. Μιχαήλ. 

Ο Χρήστος Φούντος

Ο Χρήστος Φούντος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1997. Άρχισε την μουσική εκμάθηση στην ηλικία των 3 ετών και μαθήματα πιανου στα 5, υπο την καθοδήγηση του Μιροσλάβ Γκοσποντίνοφ. Στην ηλικία των 16 ετών απέκτησε Πτυχίο από το Εθνικό Ωδείο Κύπρου με άριστα παμψηφεί και ένα χρόνο αργότερα εκτέλεσε το 2ο Κοντσέρτο για πιάνο του Σοστακόβιτς, στο ντεμπούτο του ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό την διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά. Σπούδασε στο Κονσερβατόριο Trinity Laban του Λονδίνου (BMus in Performance) υπό τη διδασκαλία του πιανίστα Φίλιπ Φόουκ. Αποφοίτησε το 2019 με ανώτατη βαθμολογία, βραβείο αρίστευσης στο πιάνο, αργυρό μετάλλιο και το βραβείο “Nancy Thomas” που απονέμεται στον προπτυχιακό φοιτητή πιάνου με την υψηλότερη βαθμολογία. Ήταν επίσης υποψήφιος για το χρυσό μετάλλιο της σχολής. Συνέχισε της σπουδές του αποφοιτώντας MΜus in Performance και Artist Diploma από το ίδιο κονσερβατόριο, έχοντας μελετήσει με πλήρη υποτροφία, υπο την διδασκαλία του Μαρτίνου Τιρίμου και του Sergio de Simone.                        

Ενεργός σολίστ, έχει πρόσφατα κληθεί να εκτελέσει το 1ο, 2ο και 3ο Κοντσέρτο του Rachmaninov, όπως επίσης το 1ο Κοντσέρτο του Tchaikovsky, 3ο του Prokofiev, 3ο Beethoven και 2ο Shostakovich με διάφορες ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ειναι επίσης αφοσιώμενος στη μουσική δωματίου ως ο πιανίστας του “Waldstein Trio” το οποίο δημιουργήθηκε το 2022, και εμφανίστηκε στο Wigmore Hall του Λονδίνου και σε Καναδά (Banff Music Centre), Αυστρία (Musikverein & Mozarteum), Γερμανία (Beethoven’s House, Bonn), Μάλτα, Μάντσεστερ (Πανεπιστήμιο Μάνστεστερ, συναυλία και masterclass) και Κύπρο, έχοντας απο νωρίς κατακτήσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. To Τρίο δίνει σταθερά συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το βασικό ρεπερτόριο για Τρίο με Πιάνο, πρεμιέρες νέων έργων όπως επίσης και σε συνεργασία με άλλους μουσικούς για ρεπερτορίο κουαρτετου και κουιντέτου με πιάνο.

Ο Φούντος μένει σταθερά στο Λονδίνο όπου είναι τώρα Junior Fellow στο Κονσερβατόριο Trinity Laban, συχνά αναλαμβάνοντας καθήκοντα διδασκαλίας σε τάξεις προπτυχιακών φοιτητών πιάνου. Είναι επίσης Young Artist και παραλήπτης του αργυρού μεταλλίου του Worshipful Company of Musicians Livery Company της Πόλης του Λονδίνου και μέχρι πρόσφατα υπότροφος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη. Μελλοντικές δουλειές του περιλαμβάνουν συναυλίες του Τρίο, ρεσιτάλ βιολοντσέλου-πιάνου με τον Ράφαελ Γουόλφις και περισσότερο Rachmaninov, στο Λονδίνο. 

Ο Ρούμπεν Γκαζαριάν

Ο Ruben Gazarian είναι ο Γενικός Μουσικός Διευθυντής του Θεάτρου Άλτενμπουργκ Γκέρα από την καλλιτεχνική περίοδο 2020-21. Παράλληλα, κατέχει τη θέση του Κύριου Φιλοξενούμενου Μαέστρου της Εθνικής Ορχήστρας Δωματίου της Αρμενίας από τον Μάρτιο του 2023. Από το 2002-2018 υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Κύριος Μαέστρος της φημισμένης Ορχήστρας Δωματίου της Χαïλμπρόν Βυρτεμβέργης, έχοντας επιλεγεί τόσο από τους μουσικούς της ορχήστρας όσο και από τη αρμόδια επιτροπή.

Μαζί έδωσαν περισσότερες από 860 συναυλίες και έκαναν 26 ηχογραφήσεις CD, εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο το ρεπερτόριο της ορχήστρας και επεκτείνοντάς την συχνά σε συμφωνικές διαστάσεις. Σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του στη διάρκεια της μακράς του θητείας, το 2018 του απονεμήθηκε το Χρυσό Νόμισμα της πόλης.

Παράλληλα με τη θέση του στη Χαïλμπρόν, στις αρχές του 2015 ο Ruben Gazarian διορίστηκε Κύριος Μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Γεωργιανής Ορχήστρας Δωματίου του Ίνγκολστατ. Και αυτή τη φορά, ο διορισμός του έγινε μετά από επιθυμία της ολομέλειας των μουσικών, της διοίκησης και των πολιτιστικών εκπροσώπων της πόλης. Ο Gazarian τερμάτισε τη θητεία του στο Ίνγκολστατ τον Δεκέμβριο του 2020.

Ως φιλοξενούμενος μαέστρος, έχει διευθύνει φημισμένες ορχήστρες όπως Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας SWR της Στουτγάρδης, Συμφωνική Ορχήστρα της WDR της Κολωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της hr Φρανκφούρτης, Συμφωνική Ορχήστρα Αμβούργου, Ορχήστρα του Κρατικού Θεάτρου του Kάσσελ, Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Ορχήστρα Μουσείου της Φρανκφούρτης (Ορχήστρα Όπερας Φρανκφούρτης). Εθνική Ορχήστρα της Λυών, Συμφωνικές Ορχήστρες Ιεροσολύμων και Χάιφας, Ορχήστρα Όπερας του Τελ Αβίβ (Ορχήστρα Rishon LeZion), Φιλαρμονική της Βρότσλαβ, Φιλαρμονική Βελιγραδίου, Ορχήστρα Δωματίου Ζυρίχης, και πολλές άλλες. 

Συναυλίες του έχουν ηχογραφηθεί από όλους του Γερμανικούς ραδιοσταθμούς, καθώς και από το Ραδιόφωνο της Ιταλικής Ελβετίας, το Ραδιόφωνο ‘France Musique’, το Ραδιόφωνο Δανίας (DR, Danmarks Radio), καθώς και αριθμό άλλων Ευρωπαïκών ραδιοφωνικών σταθμών.

Έχει στο ενεργητικό του επιτυχείς συνεργασίες με φημισμένους μουσικούς όπως οι Khatia Buniatishvili, Gautier and Renaud Capuçon, Julia Fischer, Hilary Hahn, Katia & Marielle Labèque, Elisabeth Leonskaja, Sabine Meyer, Viktoria Mullova, Sergey Nakariakov, Gerhard Oppitz, Fazil Say, Jean-Yves Thibaudet, Emmanuel Tjeknavorian, Frank Peter Zimmermann, Τρίο Beaux Arts, Κουαρτέτο Gewandhaus και άλλοι.

Η πλούσια του δισκογραφία τα τελευταία χρόνια φανερώνει το εύρος του ρεπερτορίου του καθώς και την ποιότητα των ερμηνειών του, αποτέλεσμα εξαιρετικά λεπτομερούς προσέγγισης στις δοκιμές, βαθιάς συναισθηματικής κατανόησης και εις βάθους γνώσης ενός μεγάλου εύρους μουσικών περιόδων και στυλ.