Εκατονταετή γυάλινα αρνητικά σε σύγχρονα αριστουργήματα μεταμορφώνει ο ψηφιακός καλλιτέχνης Σέργης Χατζηαδάμος, στην ατομική του έκθεση που παρουσιάζεται από τις 5 Απριλίου στο ARTos House

Η έκθεση με τίτλο «Ό,τι απέμεινε, κάν’ το τέχνη» καλεί το κοινό να βιώσει μια εντυπωσιακή σύντηξη παρελθόντος και παρόντος, καθώς ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα που δημιουργήθηκαν από φθαρμένα γυάλινα αρνητικά ενός αιώνα.

Αυτή η έκθεση αποτελεί την 3η ατομική παρουσίαση του καλλιτέχνη στη Λευκωσία από το 2003, σηματοδοτώντας ένα νέο ορόσημο σε μια πορεία που εκτείνεται πάνω από δύο δεκαετίες.

Γεννημένος στη Νότια Αφρική, μεγαλωμένος στην Πάφο και κάτοικος Λευκωσίας την τελευταία δεκαετία, ο Χατζηαδάμος έχει διακριθεί για την καινοτόμο ψηφιακή του τέχνη, η οποία γεφυρώνει την πολιτιστική κληρονομιά με τις σύγχρονες τεχνολογικές πρακτικές. Η συγκεκριμένη έκθεση συνεχίζει αυτή την παράδοση σε μια ιδιαίτερα φιλόδοξη κλίμακα.

Μεταμόρφωση της Ιστορίας

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μέρος του «Metamorphosis», ενός εκτεταμένου εικαστικού εγχειρήματος του καλλιτέχνη, το οποίο μετατρέπει τη φωτογραφική ιστορία σε σύγχρονη τέχνη. Ο πυρήνας του έργου ξεκινά από την ανακάλυψη ενός ξεχασμένου αρχείου γυάλινων αρνητικών του πρώιμου 20ού αιώνα σ’ ένα υπόγειο, όπου οι φθαρμένες πλάκες είχαν συγχωνευθεί φυσικά εξαιτίας της υγρασίας και της αποσύνθεσης.

Οι αλλοιώσεις που υπέστησαν– από χημικές αντιδράσεις, υδάτινες φθορές και μούχλα– γέννησαν τυχαίες συνθέσεις προσώπων και μορφών, δημιουργώντας ακούσια πορτραίτα που ενώνουν διαφορετικές στιγμές της ιστορίας.

Ο Χατζηαδάμος σαρώνει και επεξεργάζεται ψηφιακά αυτές τις ήδη μεταλλαγμένες εικόνες, ενισχύοντας τα ίχνη της φθοράς και μετατρέποντας τη φυσική αποσύνθεση σε αναπόσπαστο μέρος της εικαστικής του γλώσσας. Τα τελικά έργα περιλαμβάνουν κατακερματισμένα πρόσωπα, παραμορφωμένες σιλουέτες και ατμοσφαιρικά ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη αίσθηση του χρόνου που περνά.

Με τη χρήση ζωντανών χρωμάτων και δημιουργικής παρέμβασης, η δουλειά του αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ ιστορικών εικόνων και σύγχρονης φαντασίας, αναδεικνύοντας τον διάλογο μεταξύ εποχών.

Ενότητες της Έκθεσης

Η έκθεση περιλαμβάνει επιμέρους συλλογές, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές της μεταμόρφωσης αυτών των αιωνόβιων εικόνων:

Out of Nowhere: Ένα δυναμικό καλωσόρισμα με πολύχρωμες ανασυνθέσεις του αρχείου, που δημιουργούν ένα αίσθημα ανακάλυψης.

Almost Vanished Friends: Εγκατάσταση τοίχου με 40 πίνακες, προερχόμενους από δύο μόνο συγχωνευμένες γυάλινες πλάκες.

Strangers Forever: Σειρά έργων που συνδυάζουν πολλαπλά αρνητικά σε ενιαίες, ανατριχιαστικά αρμονικές μορφές, αναδεικνύοντας την αλληλεπίδραση ταυτότητας και χρόνου.

Join the Party: Μια παιχνιδιάρικη προσέγγιση όπου προστίθενται καρναβαλικές μάσκες σε ιστορικές φωτογραφίες, τονίζοντας τη σχέση μνήμης και γιορτής.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί ως ένα ταξίδι μέσα από τρεις διακριτούς χώρους του ARTos, οι οποίοι προσφέρουν διαφορετικές αισθητηριακές και εννοιολογικές εμπειρίες. Οι επισκέπτες μεταβαίνουν από έναν χώρο εκρηκτικού χρώματος και ανακάλυψης, σε μια στοχαστική αίθουσα χαμένων προσώπων, καταλήγοντας σε μια φαντασμαγορική ενότητα όπου η ιστορία συναντά το παιχνίδι της μνήμης.

Πού και πότε

Λευκωσία, ARTos House (22445455). Εγκαίνια: Σάββατο 5 Απριλίου, 7μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 18 Απριλίου (καθημερινά 10π.μ.- 1μ.μ. & 4-8μ.μ.)

  • Στην τελετή εγκαινίων κεντρικός ομιλητής είναι ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, ιδρυτής & διευθυντής του ACEY Europe– Arts & Culture Community, ο οποίος θα αναδείξει τη σημασία αυτής της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής διερεύνησης.