Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα από την Κύπρο του 1974 είναι η ιστορία που περιγράφει η Άννα Κουππάνου στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Όταν μας άφησε η θάλασσα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.  

Το βιβλίο βασίζεται στις εμπειρίες των προσφυγόπουλων που ταξίδεψαν ασυνόδευτα εκείνη την περίοδο για να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα.

Τo Πανεπιστήμιο Frederick, οι Εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Rivergate διοργανώνουν παρουσίαση την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 7μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών «Τάσσος Παπαδόπουλος» του Πανεπιστημίου Frederick.

Για το βιβλίο, εκτός από τη συγγραφέα, θα μιλήσουν η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Έλενα Ιωαννίδου, η συγγραφέας του βιβλίου «Ευχαριστώ…» μαρτυρίες παιδιών του 1974 Νιόβη Κερκίδου και ο εκπαιδευτικός Λούκας Περικλέους. Παρουσιάζει η Χρυσάνθη Κάτζη, πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Δευτεράς (Υπεύθ. Εκπαιδευτικός, Χριστίνα Γεωργίου) και του Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας Γ’ (Υπεύθ. Εκπαιδευτικός, Μαρία Δήμου, Διευθύντρια).

Για το βιβλίο

Κύπρος, 1974. Η τουρκική εισβολή στερεί από την Κατερίνα Χρυσοστόμου, ένα νεαρό κορίτσι από την Κερύνεια, το χωριό, το σπίτι, ίσως και τονπατέρα της. Μαζί με τον δίδυμο αδελφό της Μιχάλη επιβιβάζονται σε ένα καράβι που ταξιδεύει για την Ελλάδα.Μαζί τους ταξιδεύουν κι άλλα παιδιά. Εκατοντάδες κορίτσια και αγόρια, χωρίς γονείς, χωρίς άλλα μέλη των οικογενειών τους, κατευθύνονται προς τον Πειραιά με την ελπίδα μιας καινούριας ζωής, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ιδρύματα και οικογένειες και να ξαναπιάσουν το νήμα μιας ήρεμης ζωής.

Η Κατερίνα και ο Μιχάλης βρίσκονται σε μια χώρα που γνωρίζουν μόνο από βιβλία και ιστορίες. Η ζωή όμως τους επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις. Θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά και ανάμεσά τους; Θα τα καταφέρουν μαζί;

Η συγγραφέας

Η Άννα Κουππάνου είναι η υποψήφια της Κύπρου για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για το 2022 και το 2024. Είναι συγγραφέας, εκπαιδευτικός, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, διδάκτωρ της Φιλοσοφίας της Παιδείας, με πλούσιο ερευνητικό έργο σε θέματα εκπαίδευσης, παιδικότητας, γραμματισμών, λογοτεχνίας, τεχνολογίας κ.ά. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κύπρου για Βιβλίο για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους (2005, 2010), με το Α΄ βραβείο του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου (2001, 2015), με το βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά του περιοδικού Ο Αναγνώστης (2015), με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2013) και με αναγραφή στον τιμητικό κατάλογο της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY Honour List 2018). Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα έργα Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε (2015), Η εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι (2017), Τη μέρα που σπάσαμε τον κόσμο (2019), Στο σκοτάδι των σκοταδιών κι ακόμα παραπέρα (2022) και Ο Φοίβος και η φάλαινα (2021).