Συμπληρώνονται στις 10 Δεκεμβρίου 60 χρόνια από τότε που η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Έλληνα ποιητή Γιώργο Σεφέρη.
Με αυτή την ευκαιρία οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι», με μια ολοκληρωμένη παράσταση μουσικής, λόγου και εικόνας με τίτλο «Λίγο ακόμα να σηκωθούμε», μας καλούν να συνοδοιπορήσουμε μαζί τους στο Μουσείο «Θάλασσα», στις 2 Νοεμβρίου στην Αγία Νάπα της «γέρικης συκομουριάς» του ποιητή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Σεφέρη» που διοργανώνει ο δήμος. Στις 3 Νοεμβρίου πραγματοποιείται και το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Σεφέρη, στην Αγία Νάπα.
«Ο Ελληνισμός, ιδιαίτερα οι Κύπριοι, νιώθουμε υπερήφανοι, μιας και ο ίδιος ο ποιητής συνδέθηκε και συνέδεσε το όνομά του με το νησί μας. Αγάπησε τους ανθρώπους του. Τους φωτογράφησε. Ήπιε καφέ μαζί τους στα καφενεία. Έκανε φιλίες. Το αφουγκράστηκε. Ταυτίστηκε με το πρόβλημά του. Εμπνεύστηκε από το νησί και τα αηδόνια του που δεν σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς, κι όπου μια άλλη Σαλαμίνα τον έφερε εδώ σ’ αυτό το γυρογιάλι. Διατυπώνοντας, όμως παράλληλα, το παράπονο, «τη γνώμη των δυνατών ποιος θα μπορέσει να τη γυρίσει;» αλλά και να υπενθυμίσει σ’ όσους επαίρονται για την υλική τους δύναμη, το πού οδηγεί η ύβρις και πως «ο μαντατοφόρος τρέχει όσο μακρύς κι αν είναι ο δρόμος να φέρει το φοβερό μήνυμα της Σαλαμίνας» σχολιάζει η Έλενα Κυπριανού.
«Υπάρχουν σε μια γωνιά της γης 400 χιλιάδες ψυχές από την καλύτερη, την πιο ατόφια Ρωμιοσύνη, που προσπαθούν να τις αποκόψουν από τις πραγματικές τους ρίζες και να τις κάνουν λουλούδια θερμοκηπίου». Αυτά έλεγε το 1953 ο ποιητής, συνεπαρμένος από τον κόσμο της Κύπρου. Και πως στην Κύπρο το θαύμα λειτουργεί ακόμα.
Οι «Μουσικοί Συνοδοιπόροι», ένα μουσικό σχήμα με οκτώ χρόνια δραστηριότητας, παράγουν ολοκληρωμένες παραστάσεις – προτάσεις πολιτισμού, υψηλού επιπέδου. Μερικές από τις παραστάσεις τους: «Χαλάλιν της Πατρίδας», ένα μουσικο-ποιητικό αφιέρωμα στον Γρηγόρη Αυξεντίου, «100 Χρόνια Μνήμες Μικράς Ασίας – Μνήμες Πατρίδας», «Βραδιά Νόμπελ» προς τιμήν Σεφέρη και Ελύτη, «Μοίρισε ο τόπος μουσική» για τα χρώματα και αρώματα της μικρής μας πατρίδας, «Μελοποιημένη ποίηση» – Ρίτσος, Γκάτσος, Σεφέρης και Ελύτης κ.ά.
Συμμετέχουν: Χρίστος Στασής, Στέλλα Κακουλλή, Αδάμος Κατσαντώνης, Δημήτρης Τσουλάκος, Πάμπος Σακκάς, Μάριος Σολωμού. Απαγγέλλει η Αθηνά Βιολάρη και ο Νεόφυτος Νεοφύτου. Συνδετικά κείμενα, παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού: Έλενα Κυπριανού. Επιμέλεια – παραγωγή: Χρίστος Στασής. Ηχοληψία: Κυριάκος Στασής.
- Αγία Νάπα, Μουσείο «Θάλασσα» (μπροστά από το ομοίωμα του Καραβιού της Κερύνειας), Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στις 19:30 – είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 23816366, 99543642.
Πολιτιστικό Κέντρο και προτομή
Πολιτιστικό Κέντρο που θα φέρει το όνομα του Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη εγκαινιάζεται στην Αγία Νάπα την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τελέσει στις 6:30μ.μ στην κεντρική, ιστορική πλατεία της πόλης, στο πλαίσιο της έναρξης του 6ου Συμποσίου Σεφέρη, τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «Γιώργος Σεφέρης».
Πρόκειται για τον χώρο, ο οποίος ήταν μπυραρία, τον οποίο ο Δήμος μετά την επανάκτησή του τον μετέτρεψε σε Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών και θα φέρει το όνομα του ΄Νομπελίστα Ποιητή η σύνδεση του οποίου με την Αγία Νάπα είναι γνωστή.
Παράλληλα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Γιώργου Σεφέρη, αλλά και η κήρυξη των εργασιών του 6ου Συμποσίου Σεφέρη. Τον ανδριάντα έχει ανεγείρει ο Δήμος Αγίας Νάπας στην Κεντρική Πλατεία πλησίον του Συντριβανιού και τον έχει φιλοτεχνήσει ο γνωστός Κύπριος καλλιτέχνης Φίλιππος Γιαπάνης.
Το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα του ΠΚ και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου. Θα συμμετέχουν γύρω στους 30 εισηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ουκρανίας και της Κύπρου.
Μετά την εναρκτήρια ομιλία από τον Ποιητή, Κριτικό και Συγγραφέα Νάσο Βαγενά ακολουθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους Θεόδουλο Παπαγεωργίου (τραγούδι) και Κυριάκο Μαρκουλλή (λαούτο).