Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύεται τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ο διακεκριμένος ποιητής, νεοελληνιστής και δοκιμιογράφος Νάσος Βαγενάς, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ανεκτίμητη προσφορά του στις νεοελληνικές σπουδές.
Με το στοχαστικό και πολύτιμο έργο του αποτύπωσε με λόγο έγκυρο και στιβαρό γνωστικά πεδία, έργα και πρόσωπα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και της σύγχρονης πνευματικής ζωής συμβάλλοντας στην καταξίωση της νεοελληνικής φιλολογικής επιστήμης και της θεωρίας της λογοτεχνίας.
Η τελετή περιλαμβάνει προσφώνηση από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσο Χριστοφίδη και παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από την καθηγήτρια στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Αλεξάνδρα Σαμουήλ, ενώ κατά την αναγόρευση θα γίνει ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Πέτρο Παπαπολυβίου και περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον πρύτανη.
Θα ακολουθήσει αντιφώνηση του τιμωμένου, Νάσου Βαγενά και παρουσίαση ομιλίας με τίτλο «Το νόημα μιας κυπριακής εμπειρίας». Θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στη διαμόρφωση της προσωπικής του εμπειρίας στον κόσμο της Κύπρου: στη σχέση του με τους ανθρώπους της, τους τόπους της και την ιστορία της, καθώς και στο πώς η εμπειρία αυτή διαμορφώθηκε σε ένα όραμα ζωής μέσα από την ενασχόλησή του με τα ποιήματα της «κυπριακής» συλλογής του Σεφέρη.
Γιος του μεταφραστή Αχιλλέα Βαγενά και της Μάρθας Ιωακειμίδου, ο Νάσος Βαγενάς είναι Έλληνας ποιητής της Γενιάς του ’70, δοκιμιογράφος, κριτικός, μεταφραστής και πανεπιστημιακός. Πάγια θέματα της ποίησής του, είναι ο θάνατος, η φθορά και ο έρωτας.
Γεννήθηκε στη Δράμα στις 8 Μαρτίου 1945. Σπούδασε φιλολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Ρώμης, Έσσεξ και Κέιμπριτζ. Στο Κέιμπριτζ εκπόνησε (1974-1979) τη διδακτορική διατριβή του με θέμα την ποίηση και την ποιητική του Γιώργου Σεφέρη (Ο ποιητής και ο χορευτής, Αθήνα, Κέδρος 1979). Από το 1980 έως το 1992 διετέλεσε καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και από το 1993 ως το 2012 καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει δημοσιεύσει δεκατρείς ποιητικές συλλογές, ένα βιβλίο με πεζογραφήματα και δεκατρία βιβλία με θέματα φιλολογίας, λογοτεχνικής κριτικής και πολιτισμικής κριτικής. Ποιητικά και δοκιμιακά βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Οξφόρδης, Πρίνστον και Κύπρου, έχει τιμηθεί με πολλά ελληνικά και διεθνή ποιητικά βραβεία και του έχει απονεμηθεί ο Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας («για το ποιητικό και κριτικό του έργο»).
Ο διαπρεπής και ονομαστός νεοελληνιστής, που εντάσσεται στους κόλπους της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου- Μελέτης το 1995 για το βιβλίο του «Η Ειρωνική γλώσσα: Κριτικές μελέτες για τη νεοελληνική γραμματεία» και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 2005 για την ποιητική συλλογή «Στέφανος», ενώ το 2009 του απονεμήθηκε το Μακεδονικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του.
Έχει, επίσης, τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Ποίησης ‘Circe Sabaudia’ για τη συλλογή του «Σκοτεινές μπαλλάντες και άλλα ποιήματα», με το Διεθνές Βραβείο Ποίησης «Attiglio Bertolucci» για το συνολικό ποιητικό του έργο, όπως και με το Διεθνές Βραβείο Ποίησης «Branko Radicevic». Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Το 2013 βραβεύθηκε «για το σύνολο του δοκιμιακού του έργου», από την Ακαδημία Αθηνών.
Πού και πότε
- Λευκωσία, Πανεπιστημιούπολη, Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, Αίθουσα 010 «Εύη Σοφιανού», Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, 6μ.μ. 22894347 Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 14/02: εδώ