Έναν από τους σπουδαιότερους πιανίστες της εποχής μας, τον Αλεξάντερ Κόμπριν, φιλοξενεί για πρώτη φορά στη Λευκωσία το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, σε ρεσιτάλ που περιλαμβάνει έργα των Μπετόβεν, Σοπέν και Σούμπερτ, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.
Έχοντας χαιρετισθεί από το BBC ως ο «Βαν Κλάιμπερν του σήμερα», ο Αλεξάντερ Κόμπριν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μουσικών ερμηνευτών της εποχής μας, όντας 1ος νικητής σε φημισμένους διαγωνισμούς πιάνου όπως Βαν Κλάιμπερν (2005), Μπουζόνι (1999), Χαμαμάτσου (2003) και Γλασκόβης (1998).
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει εμφανισθεί ως σολίστ με τις κορυφαίες ορχήστρες στον κόσμο, στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών. Οι ερμηνείες του έχουν επαινεθεί για την εξαιρετική τεχνική, τη μουσικότητα και τη συναισθηματική τους δέσμευση με το κοινό. Οι New York Times έγραψαν ότι ο Κόρμπιν «…δεν παραδίδει ούτε την ομαλότητα ούτε τη δυναμική ρευστότητα που του παρέχει το σύγχρονο πιάνο, και δίνει στη φαντασία του ελεύθερα τα ηνία… δημιουργώντας ένα σχεδόν εξομολογητικό πνεύμα.»
Πρόγραμμα
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827)
- 32 Παραλλαγές σε Ντο ελάσσονα, WoO 80 (1806)
Φραντς Σούμπερτ (1797-1828)
- 4 Αυτοσχεδιασμοί για πιάνο, Έργο 90, D.899 (1827)
Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849)
- Φαντασία σε Φα ελάσσονα, Έργο 49 (1841)
- Νανούρισμα, Έργο 57 (1844)
- Βαρκαρόλα σε Φα-δίεση μείζονα, Έργο 60 (1845)
- Πολωνέζα- Φαντασία σε Λα-ύφεση μείζονα, Έργο 61 (1846)
Πού και πότε
- Λευκωσία, The Shoe Factory, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, 8.30μ.μ. 22663871, pharosartsfoundation.org
Alexander Kobrin, πιάνο

Το 2005, ο Αλεξάντερ Κόμπριν τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο στον 125ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Βαν Κλάιμπερν. Οι πολυάριθμες επιτυχίες του σε διαγωνισμούς περιλαμβάνουν επίσης τα Πρώτα Βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Μπουζόνι, στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Χαμαμάτσου και στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Σκωτίας στη Γλασκόβη.
Αν και περιζήτητος ως πιανίστας, η διδασκαλία του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς μαθητές, στους οποίους μεταλαμπάδευσε το πάθος του για τη μουσική και τον Ιούλιο του 2017, εντάχθηκε στην περίφημη Σχολή Μουσικής Ίστμαν στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.
Ο Αλεξάντερ Κόμπριν έχει εμφανισθεί με τις σπουδαιότερες ορχήστρες στον κόσμο, μεταξύ άλλων, Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, Φιλαρμονική του Τόκιο, Ρωσική Εθνική Ορχήστρα, Φιλαρμονική Βελιγραδίου, Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, Ορχήστρα Βέρντι, Ορχήστρα Ρομανικής Ελβετίας, Φιλαρμονική της Μόσχας, Βασιλική Φιλαρμονική του Λίβερπουλ, Συμφωνική Ορχήστρα του Ντάλας, Συμφωνική του Βερολίνου, Συμφωνιέτα του Σικάγο, Συμφωνική Σουηδικής Ραδιοφωνίας, Συμφωνική του Μπέρμιγχαμ, Φιλαρμονική Βαρσοβίας και Συμφωνική Ορχήστρα του BBC.
Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μαέστρους όπως οι Μιχαήλ Πλετνιόφ, Μιχαήλ Γιουρόφσκι, Μαρκ Έλντερ, Βασίλι Σινάισκι, Τζέιμς Κόνλον, Κλάους Πέτερ Φλορ, Αλεξάντρ Λάζαρεφ, Βασίλι Πετρένκο και Μπράμγουελ Τόβεϊ.
Έχει εμφανισθεί για ρεσιτάλ στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Κάρνεγκι Χολ και Έιβερι Φίσερ Χολ της Νέας Υόρκης, Κένεντι Σέντερ της Ουάσιγκτον, Άλμπερτ Χολ και Γουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, Αμφιθεάτρου του Λούβρου, Σαλ Γκαβώ και Σαλ Κορτώ του Παρισιού, Χερκουλέσααλ του Μονάχου, Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Μεγάλης Αίθουσας του Ωδείου της Μόσχας, Δημοτικού Κέντρου Σενγκ Γουάν του Χονγκ Κονγκ, και Αίθουσας Βέρντι του Μιλάνου.
Έχει επίσης συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, Λα Ροκ-ντ’Αντερόν, Φεστιβάλ Ραβίνια, Πασχαλινό Φεστιβάλ Μπετόβεν, Φεστιβάλ Μπουζόνι και Φεστιβάλ Πιάνου του Ρουρ, Μουσικό Φεστιβάλ στο Γκρισιβοντάν, και Διεθνές Ινστιτούτο και Φεστιβάλ Πληκτροφόρων. Ο Alexander Kobrin περιοδεύει κάθε χρόνο σε Ιαπωνία, Κίνα και Ταϊβάν. Το 2020, διορίστηκε συνδιευθυντής του Φεστιβάλ Επιστροφής του Χιίουμαα, στην Εσθονία.
Η πλούσια δισκογραφία του περιλαμβάνει άλμπουμ για τις εταιρείες Harmonia Mundi, Quartz, και Centaur, τα οποία έλαβαν διθυραμβικές κριτικές.