Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τραγωδία της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο διοργανώνονται επετειακές προβολές μνήμες υπό τη θεματική «Ω μνήμες ημών ’74», από τις 17 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου στα Κ- Σίνεπλεξ παγκύπρια, με την είσοδο να είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι επετειακές προβολές έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και αφορούν παραγωγές μεγάλου ή μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, που μέσα από την καλλιτεχνική ματιά Κυπρίων και Ελλήνων δημιουργών της 7ης τέχνης, φωτίζουν πτυχές της κυπριακής τραγωδίας καθώς και τις συνέπειες της, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην κατανόηση σύνθετων ιστορικών θεμάτων όπως το κυπριακό.

Η αρχή γίνεται την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου με το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη «Αττίλας ’74: Ο Βιασμός της Κύπρου» (8μ.μ.) και τη μικρού μήκους ταινία των Κωνσταντίνου Πατσαλίδη και Γιώργου Αβραάμ «30» (9.45μ.μ.). Θα προηγηθούν στις 7μ.μ. δεξίωση και χαιρετισμοί.

Ακολουθούν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου οι ταινίες «38 Μέρες» των Σπύρου Βλαχάκη και Σύλιας Ιωαννίδου (5μ.μ.), «Two Homelands» της Κέι Παύλου (5.30μ.μ.), «Τελευταία Ανάσα» του Κωνσταντίνου Κυπριανίδη (6.25μ.μ.), «Τελευταίος Γυρισμός» της Κόριννας Αβρααμίδου (7μ.μ.), «Γάλα Τριαντάφυλλο» (8.30μ.μ.) και «Προσκλητήριο Αγνοουμένων» (8.50μ.μ.) των Κωνσταντίνου Πατσαλίδη και Γιώργου Αβρααμ και «Σε τούτο το καρτέρι» της Άννας Τσιάρτα (9.35μ.μ.).

Οι προβολές ολοκληρώνονται την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου με τις ταινίες «Οι κόρες της σιωπής» της Δέσποινας Σωτηροπούλου (7.30μ.μ.) και «Clementine» του Λογγίνου Παναγή (8.15μ.μ.).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για τις προβολές στις 17/9 στη Λευκωσία, παρακαλούμε προκρατήστε θέσεις στο τηλ. 99560681. Οι προβολές γίνονται στα Κ Σίνεπλεξ Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού. Για το Κ Σίνεπλεξ στο Kings Avenue Mall της Πάφου θα ανακοινωθούν νέες ημερομηνίες προβολών.

Οι ταινίες- 17/9

Η ταινία «Αττίλας ’74» είναι ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στην Κύπρο από το Μιχάλη Κακογιάννη. Αποτελεί την προσωπική του μαρτυρία για την Κυπριακή τραγωδία και τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή του νησιού από τον τουρκικό στρατό. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις τόσο πολιτικών – με κεντρικό πρόσωπο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο – όσο και απλών ανθρώπων (1975, 103’).

Το «30» σε σκηνοθεσία Κ. Πατσαλίδη και σενάριο Γ. Αβραάμ είναι μια συγκλονιστικη ιστορία που αναδεικνύει το δράμα της Κύπρου, τους αγνοουμενους. Μια ιστορία εμπνευσμένη από τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974 (2018, 15’).

Οι ταινίες- 18/9

Το «38 μέρες» είναι ένα δραματικό ντοκιμαντέρ της Σύλιας Ιωαννίδου που αναπαράγει αληθινές οδυνηρές εμπειρίες μέσα από τα μάτια του Φίλιππου Γιαπάνη, ως αιχμάλωτου πολέμου. Τα συναισθήματα του άγχους και του πόνου στην αιχμαλωσία ήταν ο λόγος που ο Φίλιππος έγινε ένας παθιασμένος διάσημος γλύπτης. Οι ιστορίες είναι γεγονότα που αφηγούνται αυτόπτες μάρτυρες ζωής σε πλαίσιο ημερολογίου/ συνέντευξης (2022, 28’).

«38 μέρες»

Στο «2 Homelands» σε σενάριο-παραγωγή της Κέι Παύλου έξι ηλικιωμένοι Ελληνοκύπριοι της Αυστραλίας – ηλικίας 70 έως 102 ετών – δίνουν συγκινητικές μαρτυρίες για το αγαπημένο τους νησί και τη μετανάστευσή τους στην Αυστραλία. Μια παγκόσμια ιστορία, που αντανακλά το κόστος του πολέμου και την ανθεκτικότητα της ανθρώπινης ψυχής (2024, 52’).

H «Τελευταία Ανάσα» του Κ. Κυπριανίδη είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα της Τουρκικής εισβολής του 1974. Μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών ο θεατής ζει εκείνες τις φρικτές μέρες που έζησε αυτός ο βασανισμένος τόπος. Η παντοτινή αγάπη, η εισβολή, και ένα αθώο βρέφος παγιδευμένο στα συντρίμμια του πολέμου… (2024, 30’)

«Ο τελευταίος Γυρισμός» της Κόριννας Αβρααμίδου εστιάζει σε μια ερωτική ιστορία με φόντο την ταραγμένη περίοδο του καλοκαιριού του 1974 στην Κύπρο, όπου ένας κόσμος αθωότητας θα δοκιμαστεί και η σκιά της προδοσίας θα αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα της. Ένα ερωτικό τρίγωνο, όπου δύο αδέλφια ερωτεύονται την ίδια γυναίκα, μια θεατρική παράσταση που απλώνεται προφητικά πάνω από την παραθαλάσσια πόλη, ένας παθιασμένος εθνικιστής που οδηγείται στα άκρα, μια κοινότητα που ζει τις προσωπικές ιστορίες, τα όνειρα και τα πάθη στην έντονη πολιτική αναταραχή εκείνου του σημαδιακού καλοκαιριού (2008, 85’).

«Ο τελευταίος Γυρισμός»

Το «Γάλα Τριαντάφυλλο» του Κ. Πατσαλίδη αναφέρεται σε έναν ηλικιωμένο από την κατεχόμενη Βατυλή, που για να ξεχάσει την απομόνωση της ζωής του, αποφασίζει να δραπετεύσει. Έρχονται στιγμές που μια ανάμνηση αρκεί για να μας ταξιδέψει μέσα στο χρόνο και να ζεστάνει την ψυχή μας. Η ιστορία πραγματεύεται το πέρασμα του χρόνου και πως αυτός αφήνει το αποτύπωμα του πάνω στα έμψυχα και άψυχα όντα. Η ατμόσφαιρα της ταινίας, αναδύει το χρώμα ενός κόσμου αθωότητας γεμάτου αγάπης, αποτυπωμένης βαθιά στο χρόνο (2022, 15’).

Το ντοκιμαντέρ «Προσκλητήριο Αγνοουμένων» των ιδίων ξετυλίγει την πιο οδυνηρή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας, το δράμα των αγνοουμένων και της ατελείωτης μάχης των οικογενειών για να βρουν απαντήσεις για τους αγαπημένους τους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Έχει σημείο αναφοράς την ιστορία της εξαφάνισης του μικρού Χριστάκη από το Παλαίκυθρο που το 1974 ήταν 5 ετών (2023, 40’).

Το ντοκιμαντέρ της Άννας Τσιάρτα με τίτλο «Σε τούτο το καρτέρι» καταπιάνεται με το θέμα των αγνοουμένων. Εφτά συγγενείς θυμούνται τις οδυνηρές ιστορίες τους: από τις τελευταίες στιγμές μαζί με τους αγαπημένους τους μέχρι τις πρόσφατες εκταφές που άρχισαν να ρίχνουν φως στην πιθανή μοίρα τους (2011, 70’).

«Σε τούτο το καρτέρι»

Οι ταινίες- 19/9

Το ντοκιμαντέρ «Οι Κόρες της Σιωπής» της Δέσποινας Σωτηροπούλου μέσα από προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν τη βαρβαρότητα, την τρομοκρατία, το φόβο και την εγκατάλειψη διεισδύει στην ανισότητα των Φύλων, την έμφυλη βία, τη γυναικοκτονία και τις θέσεις της Πολιτείας, του Δικαίου και της Εκκλησίας (2023, 40’).

Έχοντας λάβει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Φλωρεντίας η ταινία «Clementine» του Λογγίνου Παναγή είναι ένα παραβολικό, κινηματογραφικό παραμύθι γύρω από τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Η προσέγγιση είναι εντελώς αφαιρετική. Κατά τη δεκαετία του ‘70, σε ένα «απροσδιόριστο» μεσογειακό νησί, ένα αγόρι συναντά δύο περίεργους άντρες με ριγέ κοστούμια. Σύντομα, το αγόρι θα αντιληφθεί ότι και η ζωή διαθέτει δύο πρόσωπα: μπορεί να έχει την άσχημη μορφή του πολέμου ή ενός όμορφου κοριτσιού, της Κλέμενταϊν (2018, 85’) .

«Clementine»