Εκδήλωση αφιερωμένη στη μεγάλη μορφή των γαλλικών γραμμάτων Λουί Αραγκόν και την ιδιαίτερη σχέση του με την Κύπρο διοργανώνουν η ∆ημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού σε συνεργασία με την Alliance Française Λεμεσού.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αξιοποιηθεί υλικό από το αρχείο Έλλης και Πανίκου Παιονίδη.
Στην εκδήλωση παρουσιάζεται η εντυπωσιακή σχέση της διαπρεπούς αυτής προσωπικότητας με την Κύπρο, με βιβλιογραφικά δεδομένα που εκτίθενται στο κυπριακό και ευρύτερα το ελληνικό κοινό για πρώτη φορά. Στο επίκεντρο τίθεται η εκ βαθέων συνοδοιπορία του Αραγκόν με το ζεύγος Πανίκου και Έλλης Παιονίδου, χάρη στους οποίους ο συγγραφέας ανήγαγε το νησί σε πνευματικό τόπο της λογοτεχνικής του ταυτότητας. Ο Αραγκόν επισκέφθηκε μάλιστα την Κύπρο προς το τέλος της ζωής του, αφιερώνοντάς της, ανάμεσα σε άλλα, και το τελευταίο του ποίημα.
Χαιρετισμούς απευθύνουν ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης, η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέ– Καταλανό και ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Μάριος Ζέρβας.
Η συγγραφέας Έλλη Παιονίδου θα μοιραστεί με το κοινό αναμνήσεις από τη γνωριμία της με τον Λουί Αραγκόν, ενώ η πρόεδρος της Alliance Française Λεμεσού Νίκη Παπαδοπούλου- Παπά θα αναπτύξει το θέμα «Λουί Αραγκόν – Γιάννης Ρίτσος: βίοι παράλληλοι». Η διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόνης Δήμητρα Δημητρίου θα αναπτύξει το θέμα «Ο Αραγκόν στον καθρέφτη της Κύπρου», ενώ η ομιλία του προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Τουμαζή έχει θέμα «Λουί Αραγκόν, ο σουρεαλιστής».
Θα ακολουθήσει δεξίωση με γαλλικά τυριά και κρασιά.
- Λεμεσός, Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, Παρασκευή 17 Μαΐου, 6.30μ.μ. 25002518. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ο Λουί Αραγκόν (1897-1982) υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της πολιτικής και λογοτεχνικής ιστορίας της Γαλλίας του 20ού αιώνα. Το όνομά του συνδέθηκε, αφενός, με τις μείζονες εξελίξεις της ευρωπαϊκής αβανγκάρντ των αρχών του αιώνα και, αφετέρου, με τα ιδεώδη της Αριστεράς και το όραμα ενός επαναστατικού ουμανισμού.
Ντανταϊστής και συνιδρυτής του υπερρεαλιστικού κινήματος, έπειτα εισηγητής του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στη Γαλλία, διήνυσε ολόκληρη την ιστορία του 20ού αιώνα, λαμβάνοντας ενεργό μέρος στη διαμόρφωση των ιστορικών και πνευματικών εξελίξεων της πατρίδας του σε ό,τι αφορά στη λογοτεχνία, την τέχνη και την κουλτούρα, αλλά και του συνόλου του δυτικού πολιτισμού.