Στην Κύπρο, για την παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος «Καλντερίμι-99 χρόνια στη Σαλονίκη» θα βρεθεί από τις 18 μέχρι τις 23 Νοεμβρίου ο δημοφιλής συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος.

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου ανοίγει το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού με μια επί σκηνής συζήτηση, στις 10π.μ. με τον δημοσιογράφο και ποιητή Χρήστο Μιχάλαρο. Η Έκθεση διεξάγεται από τις 17 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου στους Χαρουπόμυλους Λανίτη, στη Λεμεσό. Από τις 11.30π.μ. και για μια περίπου ώρα ο Γιάννης Καλπούζος θα υπογράφει βιβλία του στο περίπτερο F27 του Βιβλιοπωλείου Κ.Π. Κυριάκου.

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. ο συγγραφέας θα βρεθεί στο Αμφιθέατρο Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» στην Αραδίππου. Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 7.30μ.μ. το βιβλίο του παρουσιάζεται στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Στροβόλου όπου θα γίνουν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και την πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου Μαρία Μιχαηλίδου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Έλενα Περικλέους. Η εκδήλωση συμπίπτει με τα 25χρονα του Ομίλου.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. σειρά παίρνει η Λάρνακα και ο χώρος του βιβλιοπωλείου Parga. Τέλος, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. ο Καλπούζος θα βρίσκεται στην αίθουσα εκδηλώσεων Παλαιάς Ηλεκτρικής στην Πάφο, σε μια εκδήλωση όπου συμμετέχει ο ιστορικός και διπλωμάτης Γιώργος Γεωργής και θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Φαίδων Φαίδωνος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δύο άγνωστοι απειλούν με μαχαίρι και πιστόλι τον Παράσχο. Απαιτούν να γράψει στον Κλεάνθη να ελευθερώσει τον Ασάν Τάνο. Σύντομα ανακαλύπτει ότι έχουν απαγάγει την κόρη του. Σε παράλληλο χρόνο ο παππούς Αντίπας ζει με την ανάμνηση της αινιγματικής Ρωξάνης.

Παππού, γιο κι εγγονό, μα και τους δευτεραγωνιστές, τους κατευθύνει ο εκάστοτε ακοίμητος σπόρος που φυτεύεται εντός τους. Οι τόσο διαφορετικές και αλληλοπλεκόμενες ζωές τους είναι ήσυχες, περιπετειώδεις, θυελλώδεις ή παραβατικές. Ακολουθούν το τρελό αίμα κι ό,τι θαρρούν οδηγό προς την ευτυχία. Διακατέχονται ή όχι από πατριωτικά αισθήματα και ακροβατούν στο σκοινί της συνύπαρξης με τους αλλοεθνείς.

Χορεύουν όπως καθορίζουν τον ρυθμό οι γυναίκες –σύζυγοι, ερωμένες, μητέρες, κόρες, αδελφές– πλούσιες, υπηρέτριες, πόρνες, υποτακτικές, επαναστάτριες, θύτριες και θύματα. Σμίγουν με νταήδες, τυχοδιώκτες, αδελφικούς φίλους και καταχθόνιους εχθρούς, ενώ στο προσκήνιο εναλλάσσονται συμμορίες, χοροεσπερίδες, καφέ σαντάν, χαμαιτυπεία, βομβιστικές επιθέσεις, ο Μακεδονικός Αγώνας, το κίνημα της Εθνικής Αμύνης, ο εθνικός διχασμός, πυρκαγιές, δολοφονίες, ίντριγκες, πρόσφυγες… Κι όλα έχουν ως φόντο τη βαβυλωνία φυλών και γλωσσών κι εν γένει τη συνταρακτική ιστορία της Θεσσαλονίκης από το 1867 μέχρι το 1919. Ωστόσο οι μνήμες συμπληρώνουν κύκλο 99 χρόνων.

Πότε βλέπουν τ’ αστέρια να σπιθίζουν, πότε τραντάζονται στο καλντερίμι της ζωής, πότε ξεσαλώνουν στο ασκηταριό των διαβόλων και πότε φλέγονται στο καμίνι της εκδίκησης, της προδοσίας, των ηθών, της απώλειας, του μίσους, των εθνικισμών, του χρήματος και του έρωτα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους σε 80 τραγούδια, διηγήματα και μυθιστορήματα. Με την ποιητική συλλογή Έρωτας νυν και αεί ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του ΙΜΑΡΕΤ. Η παραλογή «Ο λύκος», που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΠΟΤΕ, βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Γιώργος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.