Το έμμετρο μυθιστόρημα της κρητικής Aναγέννησης του Βιτσέντζου Κορνάρου, ανεβασμένο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) ανοίγει την αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας για τη νέα χρονιά, στις 10 Ιανουαρίου. Θα προηγηθεί συζήτηση ανοικτή για το κοινό.

Η σύλληψη και σκηνοθεσία της παραγωγής ανήκει στην Αργυρώ Χιώτη, παλιά γνώριμη του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, όπου και παρουσίασε το 2019 τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, μια παραγωγή της Στέγης Ωνάση.

Το κλασικό έργο του κρητικού θεάτρου ξετυλίγει με μια πρώτη ανάγνωση τον γεμάτο εμπόδια και άνισο κοινωνικά έρωτα της μοναχοκόρης του βασιλιά της Αθήνας, Αρετούσας, με τον γιο του πιστού συμβούλου του βασιλιά, Ερωτόκριτου. Ένα παραμύθι που ξεχειλίζει συναίσθημα και υμνεί τον έρωτα. 

Πέραν της συναρπαστικής ερωτικής ιστορίας, η υπόθεση δίνει φως σε καίρια ζητήματα των καιρών, σε σχέση με τα όρια της ανθρώπινης θέλησης και τη σύγκρουση με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες. Επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Αρετούσας, μιας γυναίκας που δεν αφήνεται παθητικά στου «κύκλου τα γυρίσματα», αλλά διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα. Η παράσταση ενσωματώνει ένα ποίημα, ένα γυναικείο μανιφέστο γραμμένο ειδικά για την παράσταση από την Ιρανή συγγραφέα Ραχίλ Φαλάφαρ, επηρεασμένο από τους αγώνες των γυναικών στη χώρα της.

Κείμενο καθαρά επαναστατικό ο «Ερωτόκριτος» έδωσε στους συντελεστές και κυρίως στην Αργυρώ Χιώτη την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την πολύ υψηλή δόνηση και την ασύλληπτη δύναμη που έχει ο έρωτας. «Θέλουμε πολύ αυτή η δύναμη να μεταφερθεί με κάποιον τρόπο σε κάθε απόφαση του ανθρώπου σε όποιο επίπεδο… Είναι πολύ σπουδαίο να μην φοβάσαι να φτάσεις στα άκρα της επιλογής σου με όποιο κόστος», σημειώνει η σκηνοθέτρια της παράστασης.

Η παράσταση δίνει έμφαση στη δύναμη της αφήγησης και, κυρίως, της μουσικής. Η ρυθμικότητα του λόγου αλλά και των σωμάτων συνθέτουν μια σύγχρονη θεατρική εμπειρία. Κονταρομαχίες μετατρέπονται σε χορευτικούς αγώνες, καντάδες τραγουδιούνται με τη συνοδεία ηλεκτρικού μπάσου, ενώ η πρωτότυπη μουσική, η οποία εκτελείται ζωντανά από πιάνο, βιολοντσέλο και ντραμς, αποτελεί μια πρωτότυπη σύνθεση της Λόλας Τότσιου.

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ. SoldOut Tickets

Το έργο

Ο «Ερωτόκριτος» εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1713 και ανέβηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο, από τη Μαρίκα Κοτοπούλη το 1929, σε διασκευή του Θεόδωρου Συναδινού και σκηνοθεσία Σπύρου Μελά. Η ιστορία του Ερωτόκριτου είναι γραμμένη σε έμμετρο λόγο, σε μια γλώσσα που, όπως την περιγράφει ο Γιώργος Σεφέρης «εκφράζει με σταθερό χαρακτήρα, την ευαισθησία του κόσμου που τη μιλούσε». Μια γλώσσα που έρχεται από το παρελθόν και μας συνδέει με τη λαϊκή μας παράδοση∙ μας συγκινεί και μας ταξιδεύει.

Συντελεστές

  • Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
  • Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία: Ευθύμης Θέου
  • Συγγραφή ποιήματος: Rahil Fallahfar
  • Σκηνικός Χώρος: Εύα Μανιδάκη
  • Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
  • Μουσική Σύνθεση – Διδασκαλία μουσικής: Λόλα Τότσιου
  • Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου, Δημήτρης Σωτηρίου
  • Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
  • Βοηθός σκηνοθέτριας: Βίκη Κίτσιου
  • Βοηθός σκηνογράφου/ ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη
  • Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
  • Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη
  • Φωτογραφίες: Mike Rafail (That long black cloud)
  • Ηθοποιοί: Θεοδώρα Λούκας (Ποιήτρια – Φροσύνη), Γιάννης Χαρίσης (Ποιητής – Πεζόστρατος), Χαρά Γιώτα, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουέλα Καμπίτση, Αίγλη Κατσίκη (Αρετούσα), Κωστής Καπελλίδης, Κωνσταντίνος Χειλάς, Χρίστος Στυλιανού (Ερωτόκριτος), Στέλιος Καλαϊτζής (Βασιλιάς).
  • Μουσικοί επί σκηνής: Αλίκη Μάρδα (βιολοντσέλο), Ιορδάνης Αρζόγλου (πιάνο) και οι ηθοποιοί: Κωστής Καπελλίδης (ηλεκτρικό μπάσο, κρουστά), Κωνσταντίνος Χειλάς (πιάνο)

Θα προηγηθεί συζήτηση

Με αφορμή τη φιλοξενία της παράστασης «Ερωτόκριτος» και στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνδιοργανώνεται ανοικτή συζήτηση με το κοινό με εισηγήτρια την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μαίρη Ρούσσου.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (3ος όροφος) στις 19:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η Μαίρη Ρούσσου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ελληνο-γαλλικής Σχολής Μοναχών Ουρσουλινών και πτυχιούχος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ στην Αγγλία, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (MPhil), από το τμήμα Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών το 1990 και τον τίτλο του διδάκτορα (PhD), από το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, το 2001. Έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο που εκδόθηκε στη σειρά των εκδόσεων του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου με τίτλο: Victorian Travellers in Cyprus: A Garden of their Own, to 2002 και άρθρα σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και Πρακτικά Συνεδρίων. Διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2008. Είναι επιστημονική συνεργάτις στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιστορίας της Τέχνης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λεμεσό, όπου δίνει συχνά διαλέξεις και μεταπτυχιακά σεμινάρια. Συνεργάστηκε στο ερευνητικό πρόγραμμα Ζέφυρος, που έγινε με τη συνεργασία του Ιδρύματος Sylvia loannou Foundation και του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως επόπτης ερευνητικής ομάδας φοιτητών, για την αποδελτίωση και ψηφιοποίηση περιηγητικών κειμένων στην αγγλική γλώσσα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα της περιλαμβάνουν την ταξιδιωτική γραμματεία, συγκριτική φιλολογία, θεωρία της λογοτεχνίας, ιστορία των ιδεών, ποίηση και πεζογραφία του 19ου και του 20ου αιώνα, τις σχέσεις μεταξύ λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών.