Με μια σειρά μυσταγωγικών τοπίων που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα επιστρέφει στην Κύπρο η Χρύσα Βέργη, μία από τις πιο σημαντικές σύγχρονες ζωγράφους της Ελλάδας.
Στην δημιουργική και ώριμη φάση της μέχρι τώρα ζωγραφικής της πορείας παρουσιάζει τη νέα της δουλειά υπό τον τίτλο «άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο… και πάλι άνοιξη» στην Alpha C.K. Art Gallery στη Λευκωσία, από τις 7 Μαρτίου.
Ο τίτλος της έκθεσης είναι μια παράφραση τού τίτλου τής ταινίας του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Κιμ Κι-ντουκ «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Άνοιξη» (2003), η οποία συγκινεί την ζωγράφο.
Πιστή και προσηλωμένη στον αρχικό της στόχο, να εξελίσσει τη ζωγραφική και τις τεχνικές της η Χρύσα Βέργη, με μια σειρά αποκαλυπτικών και μυσταγωγικών τοπιογραφιών που κινούνται ανάμεσα στο ορατό και στο μεταφυσικό, αναδεικνύεται σε δεινή αφηγήτρια μιας πολύ προσωπικής διαδρομής στο τοπίο.
Στα έργα που παρουσιάζονται, η επανάληψη, στην εναλλαγή των εποχών μάς ωθεί να σκεφτούμε τα στάδια ωρίμανσης του ανθρώπου. Ο αδιατάρακτος κύκλος της ζωής συνδιαλέγεται αριστοτεχνικά με τον αδιατάρακτο κύκλο της φύσης.
Τα έργα στο σύνολό τους συνθέτουν μια φιλοσοφική αφήγηση που τεκμηριώνεται μέσα από σαγηνευτικές εικόνες μοναδικής ομορφιάς και ακολουθεί ευλαβικά τους εκστατικούς ρυθμούς ενός βυζαντινού ύμνου. Μέσα σε αυτόν τον «ύμνο» κάθε λεπτομέρεια του τοπίου είναι μία ωδή στην μαγεία της φύσης.
Ένα ποίημα για τη δύναμη της ζωής που κυλά όπως το νερό, άλλοτε ορμητικά, και άλλοτε γαλήνια και ήρεμα.

Εκπληκτικές εικόνες φυσικών τοπίων που μεταμορφώνονται με την εναλλαγή των εποχών , φαντασμαγορικές «εκρήξεις» χρωμάτων που αφυπνίζουν όλες τις αισθήσεις, φέρνουν το θεατή της έκθεσης – μέσα από μια ατμοσφαιρικά υποβλητική, λυρικά ποιητική και φιλοσοφικά διαλεκτική εικαστική τελετουργία σε επαφή με τα ανώτερα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης και το μεγαλείο της φύσης.
Όπως αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, Ελένη Αθανασίου, η πράξη ζωγραφικής, για τη Χρύσα Βέργη, είναι μια έρευνα– η διερεύνηση της φυσικής ουσίας του χρώματος, οι οπτικές ρίμες που αντηχούν σε όλον τον καμβά, ο διάλογος των χρωματικών τόνων.
«Γοητευμένη από τις ιαπωνικές εκτυπώσεις, και πιο συγκεκριμένα από το γνωστό τύπο ιαπωνικού τοπίου Ukiyo-e που αναπτύχθηκε τον 16ο αι. και έγινε ευρέως γνωστό από τους Hokusai και Hiroshige στα τέλη του 18ου αι., η καλλιτέχνις, σε αντίθεση με τη δυτική παράδοση, βασίζεται περισσότερο στη φαντασία, τη σύνθεση και την ατμόσφαιρα παρά στην αυστηρή μεταγραφή της φύσης. Αποφεύγει τη γεωμετρική προοπτική και διευρύνει το οπτικό πεδίο, υιοθετώντας συχνά μια από ψηλά πανοραμική θέαση (bird’s eye view). Η διερεύνηση του οπτικού πεδίου, οι διαφορετικές οπτικές γωνίες μέσα στον ίδιο πίνακα, ο τονισμός, το φωτογραφικό καδράρισμα, η άρνηση του περιορισμού του κάδρου, τα στοιχεία των εικόνων της που συχνά περικόπτονται, ο σχετικά λίγος χώρος που δίνεται στον ουρανό και το χαμηλό σημείο θέασης που παρατηρείται στην Φλαμανδική τοπιογραφία του 15ου αι., εγγράφονται στην όλη προβληματική της Χρύσας Βέργη για τη ζωγραφική ερμηνεία του τοπίου και για την οπτική αντίληψη – πρόσληψη της εικόνας».

- Λευκωσία, Alpha C.K. Art Gallery (22751325). Εγκαίνια: 7 Μαρτίου, 7μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 7 Απριλίου (Τρίτη- Παρασκευή 10π.μ.- 1μ.μ. & 4-7μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 1μ.μ.)
Δείτε τον ηλεκτρονικό κατάλογο της έκθεσης.