Το βιβλίο του Παναγιώτη Θωμά «Μια ανέφικτη Ανάσταση. Σχόλιο στη Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα» παρουσιάζεται την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο Εβδομάδων Γερμανικής Γλώσσας 2024 και του συνοδευτικού προγράμματος της έκθεσης «Komplett Kafka».

Η παρουσίαση συνοδεύεται από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τη «Μεταμόρφωση», ένα από τα πιο διάσημα έργα του Φραντς Κάφκα.

Στο δοκίμιό του αυτό ο Παναγιώτης Θωμά εξερευνά τις διαχρονικές προεκτάσεις της συμβολικής νουβέλας του Κάφκα από την οπτική γωνία της θεολογίας σε άμεση συνάρτηση με τις ανθρωπολογικές και κοινωνικές διαστάσεις της στο πλαίσιο της φιλόκαλης αισθητικής.

Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Εύα Πολυβίου, Φιλόλογος και Πρόεδρος του ΚΕΛΟΠΟΣ και ο καταξιωμένος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης θα δώσουν σύντομες παρουσιάσεις για τη μελέτη του Παναγιώτη Θωμά, η οποία κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αρμός το 2024 και καταπιάνεται με το μείζον έργο του Κάφκα «Η Μεταμόρφωση».

Η εκδήλωση συμπεριλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού από την ενότητα τραγουδιών «Διάλογοι με τον Κάφκα», τους στίχους των οποίων έγραψε ο Παναγιώτης Θωμά, εμπνευσμένος από διάφορα κείμενα του Γερμανόφωνου συγγραφέα. Τη μουσική συνέθεσαν οι Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής του Αριστοτελείου, μαέστρος και μουσικοσυνθέτης και ο γνωστός Κύπριος συνθέτης Γιώργος Καλογήρου.

Στο τέλος ο συγγραφέας θα δώσει μια σύντομη ομιλία και στη συνέχεια θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίο του για το κοινό.

Παναγιώτης Θωμά

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1981. Σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστόνης. Αναγορεύτηκε διδάκτορας από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου το 2010. Πρώτη του μονογραφία: «Τόπος Χρονοποιός […] στα κείμενα των Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη και Wendell Berry» (Αρμός 2017). Δεύτερό του βιβλίο: «Διαρρηγνύοντας την Αμφιβολία. Μελετήματα για την ποίηση της Κικής Δημουλά» (Αρμός 2020). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε ελληνόγλωσσα και αγγλόγλωσσα περιοδικά. 

Δίδαξε θρησκειολογία στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας (2012-2022), Διδακτική των θρησκευτικών στο Πανεπιστήμιο Frederick (2013-2018) και το μεταπτυχιακό σεμινάριο «Θεολογία και Πολιτισμός» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2015-2017). Από το 2018 ανήκει στο μητρώο εκπαιδευτών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Έχει εκδώσει βιβλία για παιδιά, ενώ τραγούδια σε στίχους του έχουν δημοσιεύσει οι Γιώργος Καλογήρου και Χρυσ. Σταμούλης.

  • Λευκωσία, Ινστιτούτο Γκαίτε, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, 7μ.μ.