Μια ματιά στη μουσική δημιουργία του νησιού προσφέρει στο κοινό το πρόγραμμα «Κυπροφωνία 3» που παρουσιάζεται την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία.
Υπό τη μπαγκέτα της ανερχόμενης Κύπριας μαέστρου Κυριακής Κουντούρη, παρουσιάζει έργα των Σάββα Σάββα, Γιώργου Χατζημάρκου, Νίκου Βήχα και Φάνου Δυμιώτη.
Η σύνθεση σύγχρονης μουσικής στην Κύπρο ακμάζει, χάρη σε μια αξιοθαύμαστη γκάμα Κυπρίων συνθετών, που φέρνουν μια φρέσκια, ευφάνταστη προοπτική στη σύγχρονη μουσική του τόπου.
To «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3» του Σάββα Σάββα είναι μια ανάθεση του Ιδρύματος Σ.Ο.Κ. και θα ακουστεί σε 1η παγκόσμια εκτέλεση με σολίστ τον εξαίρετο Κύπριο πιανίστα Ράμι Σαριεντίν, έναν καλλιτέχνη που συχνά παρουσιάζει σύγχρονα έργα.
Το κοινό θα απολαύσει επίσης σε 1η παγκόσμια εκτέλεση τα έργα «Φύσεως Κέλαδος» του Γιώργου Χατζημάρκου και «Πάραλος Γη» του Νίκου Βήχα, καθώς και το «Divertimento» του Φάνου Δυμιώτη. Στα έργα αυτά ο ακροατής μπορεί να εκτιμήσει, ανάμεσα σε άλλα, τον δεξιοτεχνικό συνδυασμό της κλασικής παράδοσης με τη νεωτερικότητα, την τόλμη των σύγχρονων τεχνικών, το ρόλο της φύσης ως πηγή έμπνευσης.
Η συναυλία ολοκληρώνεται με τους «Ρουμανικούς Λαϊκούς Χορούς» του Μπέλα Μπάρτοκ και την «Αροδαφνούσα» του Άλκη Μπαλτά, εμπνευσμένα και τα δύο από τη λαϊκή παράδοση της Ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου, αντίστοιχα.
Πρόγραμμα
- Béla Bartók: Ρουμανικοί λαïκοί χοροί, Sz. 68
- Σάββας Σάββα: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 (1η παγκόσμια εκτέλεση, ανάθεση Ιδρύματος Σ.Ο.Κ.)
- Γιώργος Χατζημάρκου: Φύσεως Κέλαδος (1η παγκόσμια εκτέλεση)
- Νίκος Βήχας: Πάραλος Γη (1η παγκόσμια εκτέλεση)
- Φάνος Δυμιώτης: Divertimento
- Άλκης Μπαλτάς: «Αροδαφνούσα» – Φαντασία πάνω σε Κυπριακή μεσαιωνική μελωδία

Πού και πότε
- Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, 8.30μ.μ. 22463144 cyso.interticket.com
Για τα έργα
Σύμφωνα με τον συνθέτη Σάββα Σάββα, το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3» γράφτηκε με γνώμονα τις δυνατότητες της ορχήστρας και του πιανίστα. Το κοντσέρτο αυτό αποτελείται από τρεις κινήσεις και στη συναυλία θα ακουστούν οι πρώτες δύο. Το σκεπτικό του ήταν η ανάδειξη του πιάνου αλλά και της ορχήστρας με έντονους διαλόγους και μονολόγους μεταξύ τους.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χατζημάρκου αναφέρει πως η μουσική σύνθεση «Φύσεως Κέλαδος» έχει ως πηγή έμπνευσης τη φύση και ειδικότερα τα πουλιά. Η χαρακτηριστική μελωδία κάθε κελαηδήματος αντικατοπτρίζεται με μουσική σημειογραφία, αναπτύσσεται και ενορχηστρώνεται με τα πολλαπλά ηχοχρώματα που προσφέρει η συμφωνική ορχήστρα. Το ταξίδι στη φύση είναι ανεξάντλητο, κατάμεστο με θετική ενέργεια και εκπλήξεις.
Για το έργο «Πάραλος Γη (2021–2023)», ο Νίκος Βήχας αναφέρει: «Η θάλασσα και το απέραντο γαλάζιο, οι αποχρώσεις της. Οι κρωγμοί των γλάρων καθώς κάθονται στα βράχια περιμένοντας υπομονετικά, ατενίζοντας, ανοίγοντας τις φτερούγες τους, πετώντας δεξιά, αριστερά… Τα κύματα πιλαλούν και σβήνουνε στην άμμο, αλλαγές συναισθημάτων, εικόνες έντασης, ηρεμίας, μοναξιά.
To «Divertimento» για Ορχήστρα Δωματίου του Φάνου Δυμιώτη (1965-2007) γράφτηκε το 1983. Παρουσιάστηκε από την Ορχήστρα του Cheethams School of Music πέντε φορές σε περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Νότιας Αγγλίας. Στις 15 Ιουνίου του 1985 παρουσιάστηκε από την Ορχήστρα Δωματίου του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στο Concert Hall, West Road.
Στη σύνθεση της «Φαντασίας – Αροδαφνούσα» ο Άλκης Μπαλτάς προσπάθησε να υπάρχουν μουσικές εικόνες κι από τα δύο θέματα που πραγματεύεται το ποίημα, τον Έρωτα, δηλαδή, και τον Θάνατο. Την γρήγορη παραδοσιακή μελωδία διακόπτουν αργά μέρη με διαφορετικό, σκοτεινό, μουσικό ύφος.
Γραμμένο το 1915, το έργο «Ρουμανικοί Λαϊκοί Χοροί» του Μπάρτοκ είναι μια ζωντανή και «πολύχρωμη» σύνθεση που αναδεικνύει τη βαθιά εκτίμηση του συνθέτη για τις λαϊκές παραδόσεις της Ανατολικής Ευρώπης. Βασισμένο σε αυθεντικές ρουμανικές λαϊκές μελωδίες που ο συνθέτης συνέλεξε κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνάς του ως εθνομουσικολόγος, αυτή η σουίτα έξι σύντομων χορών αποτυπώνει την ακατέργαστη ενέργεια, τη γήινη γοητεία και τη ρυθμική ζωντάνια της παραδοσιακής μουσικής που συνάντησε.