Εμπνευσμένο από την πολυκύμαντη ζωή της μεγάλης Γαλλίδας ερμηνεύτριας Δαλιδά είναι το 2ο έργο της Κύπριας συγγραφέως Μαριλένας Αχιλλέως «Je suis Malade», που παρουσιάζεται από τις 7 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Ανεμώνα σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου και με πρωταγωνίστρια την Άντρεα Δημητρίου.
Μετά το επιτυχημένο «Κολιέ από Μαργαριτάρια», η Μαριλένα Αχιλλέως και το Θέατρο Ανεμώνα αποδίδουν φόρο τιμής σε μια μυθική γυναίκα που διέτρεξε ως πρωταθλήτρια τριάντα χρόνια στο τραγούδι και που σημάδεψε τη γαλλική κουλτούρα με την εικόνα της και τη μουσική της.
H μεγάλη ντίβα της Γαλλίας με την ιταλοαιγυπτιακή καταγωγή, η Δαλιδά του Κόσμου (1933-1987), δεν έπεσε ποτέ από το βάθρο της. Για τρεις δεκαετίες στην πρώτη γραμμή, εμφανίστηκε στα μεγαλύτερα θέατρα παγκοσμίως και λατρεύτηκε όσο λίγες τραγουδίστριες ενώ αποτελεί μετά την Ιωάννα της Λωραίνης και τη Σάρα Μπερνάρ, μόλις την τρίτη γυναίκα στη Γαλλία που στήθηκε άγαλμα προς τιμήν της.
Η Δαλιδά τα έζησε όλα στο κόκκινο: καριέρα, καταξίωση, μυθοποίηση. Ο τύπος σερνόταν πίσω απ’ τα τακούνια της, η σκηνή την έτρεφε, αλλά κάτω απ’ αυτή ζούσε μια ζωή μισερή. Όταν η γυναίκα Δαλιδά έβγαζε τα στρας φορέματα, έμενε με το οδυνηρό πεπρωμένο της. Και με τη ζωή της σημαδεμένη από την προσωπική της αναζήτηση για τον απόλυτο έρωτα, μια γυναίκα που το μόνο που επιθυμούσε ήταν να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Η Δαλιδά φοβόταν στο σκοτάδι και για αυτό επέλεγε να βρίσκεται κάτω από τα φώτα της δόξας. «Για τη Δαλιδά, δεν υπήρχαν αποχρώσεις» έλεγε για κείνη η Μπριζίτ Μπαρντό. «Mόνο κόκκινο ή μαύρο». Κι όταν ερωτευόταν, ήταν πάντα «κόκκινη». Καιγόταν ολόκληρη. Μια τραυματισμένη από τη μοίρα γυναίκα που καθ’ όλη τη διάρκεια της προσωπικής της πορείας έμοιαζε σαν ο θάνατος να της είχε στήσει καρτέρι. Η απόλυτη femme fatale, με τους ολέθριους έρωτες και μια φλογερή πορεία με αμέτρητα στρας και αθεράπευτο στρες, τέσσερις σχεδόν δεκαετίες μετά τον τραγικό θάνατό της, εμπνέει ακόμα και αγαπιέται.
Οι ανά τον κόσμο θαυμαστές της πάντα λάτρευαν τον τρόπο με τον οποίο δεν απήγγελλε απλώς τραγούδια με σπαραγμό και πόνο, χαρά και ελπίδα, αγάπη και απώλεια, αλλά «τα κατοικούσε»- όπως έλεγαν.
Το εμβληματικό «Je suis Malade», μια από τις αλησμόνητες επιτυχίες της, θα παραμένει πάντα το απόλυτο τραγούδι για τον καταραμένο έρωτα, ενώ η επική της ερμηνεία δεν θα ξεπεραστεί ποτέ.
Συντελεστές

- Σκηνοθεσία: Αντρέας Τηλεμάχου
- Σκηνικά- Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
- Φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης
- Videoart: Μαρία Μιτσή
- Μουσική επιμέλεια: Αντρέας Τηλεμάχου
- Χορογραφίες: Γιώργος Δημόπουλος
- Παίζουν: Ηθοποιοί: Άντρεα Δημητρίου, Μαρίνος Ξενοφώντος, Κρις Σπύρου, Γιάννα Λευκάτη, Ευαγόρας Θεοδοσίου, Γιώργος Ιωσήφ, Δημήτρης Γιωρκάτζης, Γιάννης Φωτεινός.
- Χορεύουν: Βικτώρια Ιωάννου, Μιχαέλλα Λαού
- Χειρισμός φωτισμού-ήχου: Μαρίλια Κωνσταντίνου
- Βοηθός σκηνοθέτη: Νικόλας Πέτρου
- Φωτογραφίες: Χρήστος Αβρααμίδης
- Γραφικά: Θεοδώρα Πέτρου
- *Ευχαριστίες στη Γιάννα Θαλασσινού και το Musica Mundana school of music για στη διδασκαλία τραγουδιών και την πολύτιμη βοήθεια.
- *Ευχαριστίες στη σχεδιάστρια μόδας Theodora και το Theodora Limited Collections
Πού και πότε
- Λευκωσία, Θέατρο Ανεμώνα. Πρεμιέρα: Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, 8.30μ.μ. Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο 8.30μ.μ. & Κυριακή 7μ.μ. μέχρι 16 Μαρτίου,
- Πάφος, Μαρκίδειο Θέατρο, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, 8.30μ.μ.
- Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, 8.30μ.μ.
- Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, 8.30μ.μ.
Εισιτήρια: 70007721, Sold Out Tickets
Κατάλληλο για άτομα άνω των 12 ετών.
Για την καριέρα της Dalida

Τραγούδησε όλα τα είδη και σε δέκα διαφορετικές γλώσσες, ηχογράφησε 500 τραγούδια στα γαλλικά, 200 στα ιταλικά και 200 σε πέντε άλλες γλώσσες.
Το 1957, έγινε η πρώτη τραγουδίστρια στη Γαλλία που βραβεύτηκε με χρυσό δίσκο. Τα επόμενα δύο χρόνια, ακολούθησε μια σειρά από σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις καθώς και soldout περιοδείες συναυλιών σε όλη την Ευρώπη.Μέχρι το τέλος του 1959, η Δαλιδά είχε πουλήσει πάνω από τρεισήμισι εκατομμύρια δίσκους, πολύ περισσότερους δηλαδή από οποιοδήποτε άλλο Ευρωπαίο καλλιτέχνη και πολύ σύντομα έγινε παγκοσμίως γνωστή.
Το 1968 τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Προεδρικής Δημοκρατίας από τον ίδιο το Γάλλο πρόεδρο Σαρλ ντε Γκολ για την προσφορά της στον πολιτισμό, ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και το Μετάλλιο της Πόλης του Παρισιού. Το 1980 θα είναι η πρώτη τραγουδίστρια που θα γεμίζει το περίφημο Palais des Sports του Παρισιού, επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Το 1981 ήταν η πρώτη στη μουσική ιστορία η οποία κέρδισε πλατινένιο και διαμαντένιο δίσκο.
Η Δαλιδά έγινε η πρώτη τραγουδίστρια που ένωσε αραβική και δυτική μουσική και θεωρείται ως σήμερα η εθνική τραγουδίστρια της Αιγύπτου. Στην επίσκεψη της στην Αίγυπτο το 1986 έτυχε υποδοχής που αρμόζει σε αρχηγό κράτους και με τον ίδιο τον Αιγύπτιο πρόεδρο να την παραλαμβάνει από το αεροδρόμιο.
Συνολικά, η Δαλιδά έλαβε 70 χρυσούς δίσκους και ένα διαμαντένιο.
Σε δημοψήφισμα που είχε κάνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, το 1988, με θέμα «Ποια προσωπικότητα είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στη γαλλική κοινωνία;» τερμάτισε δεύτερη πίσω από τον πρώην πρόεδρο, Στρατηγό Ντε Γκωλ. Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο της, το 1997, μια πλατεία στη Mονμάρτρη, ονομάστηκε Place Dalida και μια χάλκινη προτομή τοποθετήθηκε προς τιμήν της, ενώ πολλοί δρόμοι του Καΐρου φέρουν επίσης το όνομα της. Το 2002 η Γαλλική κυβέρνηση την έκανε γραμματόσημο.
Το 2007, με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το χαμό της, γίνεται έκθεση στο Paris City Hall με τίτλο «Δαλιδά, μία ζωή», με διάρκεια από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο και σε αυτό το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα, η πόλη του Παρισιού τιμά τη Δαλιδά, με τη φλόγα της αγάπης των Γάλλων για τη θρυλική σταρ να παραμένει άσβεστη.Το αποδεικνύουν οι ουρές που σχηματίζουν έξω από το παλιό Δημαρχείο του Παρισιού.
Το 2017 με τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από το θάνατό της, το περίφημο Galliera, μουσείο μόδας στο Παρίσι, ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται το κοινό από Απρίλη μέχρι Αύγουστο, σε μία μοναδική έκθεση που περιλαμβάνει τα κοσμήματα και τις 120 περίφημες τουαλέτες και κοστούμια, που έντυσαν την υπέροχη σιλουέτα της. Ένα βεστιάριο πραγματικό υπερθέαμα με ρούχα υψηλής ραπτικής, στην έκθεση με τίτλο «Dalida, une garde-robe de la ville à la scène», που χιλιάδες κάτοικοι του Παρισιού καθώς και τουρίστες, επισκέφθηκαν για να ονειρευτούν και πάλι με την.. «αιώνια Dali».
Έχοντας πουλήσει πάνω από 170 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο, η Dalida συνεχίζει να ακτινοβολεί την αιώνια παρουσία της.