Ένα με τους ιππότες, τους ακροβάτες, τις πριγκίπισσες, τους δράκους, τις μάγισσες, τις νεράιδες, τους παραμυθένιους ήρωες, καθώς και με σπουδαίους καλλιτέχνες Κύπριους και Ελλαδίτες θα γίνουν για οκτώ μέρες δημότες και ξένοι επισκέπτες στην Αγία Νάπα.

Το 18ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας λαμβάνει χώρα από τις 7 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου και υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό στη Μεσαιωνική Εποχή. Λαμβάνουν μέρος πέραν των 20 αξιόλογων μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων και ομάδων από Ολλανδία, Ιταλία, Ρωσία, Πολωνία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Γερμανία και Κύπρο, τα οποία ασχολούνται και αγαπούν τη μουσική, τους χορούς, το θέατρο και τις διάφορες μαγικές δραστηριότητες της εποχής του Μεσαίωνα.

Η πραγματικότητα θα δέσει με την ιστορία και τους μύθους στο μοναδικό Φεστιβάλ Μεσαιωνικού χαρακτήρα της Κύπρου, που θα χαρίσει και φέτος ανεπανάληπτες στιγμές. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και μοναδικά Φεστιβάλ του είδους του στην Ευρώπη. Οι κύριες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Εξέδρα της Κεντρικής Πλατείας Αγίας Νάπας.

Τα συγκροτήματα από το εξωτερικό άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στην Αγία Νάπα και στην πόλη ήδη δημιουργείται γιορτινό κλίμα και προμηνύεται το τι σπουδαίο θα ακολουθήσει. Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες, με τους δρόμους και τους χώρους γύρω από το Μεσαιωνικό Μοναστήρι να έχουν στολιστεί με μεσαιωνικές σημαίες και σημαίες των χωρών που συμμετέχουν. Είναι επίσης έτοιμα τα περίπτερα που θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι αξιόλογες εκθέσεις μεσαιωνικών μασκών, κεραμικών, αγιογραφιών, μεσαιωνικού οπλισμού και κυπριακής χειροτεχνίας.

Το φετινό φεστιβάλ ανοίγει επίσημα τις πύλες του το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο χώρο της Κεντρικής Πλατείας της Αγίας Νάπας, μπροστά από το Μεσαιωνικό Μοναστήρι και υποδέχεται τους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι αναμένεται να κατακλύσουν την Αγία Νάπα μέχρι το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, ημερομηνία λήξης του Φεστιβάλ.

Σημείο αναφοράς είναι οι εκθέσεις τέχνης από την Γκαλερί Διαχρονική με τίτλο «Η Κύπρος από την Ενετοκρατία μέχρι σήμερα», «Η τέχνη της παραδοσιακής σιδηρουργίας» από τον παραδοσιακό σιδηρουργό Φάνο Μαχάττο, «Το λουλούδι ως κόσμημα στον Μεσαίωνα» της Γκαμπριέλα Γιουνόσοβα από την Σλοβακία, «Η Τέχνη της Κεραμικής» του Τάκη Ασκώτη και «Η έκθεση μεσαιωνικού οπλισμού» του Σέργιου Σεργίου Κερκουλλά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιόλογες συναυλίες όπως η εναρκτήρια με τίτλο «Από το Βυζάντιο στο σήμερα» με τον διαχρονικό λαϊκό Ελλαδίτη καλλιτέχνη Δημήτρη Μπάση (Σάββατο 7/10), «Μια παλέτα τραγούδια» με τους Κύπριους καλλιτέχνες Δημήτρη Μεσημέρη, Φρειδερίκη Τομπάζου, Αννίτα Κωνσταντίνου και Γιώργο Παπασολομώντος (Τετάρτη 11/10), «Με ψυχή Κρητική», με τη μοναδική στο είδος της Κρητικιά Γεωργία Νταγάκη (Παρασκευή 13/10) και «Ένα τραγούδι για τον καθένα» με τους ξεχωριστούς Πόντιους αδερφούς Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη (Σάββατο 14/10).

Πριν από την έναρξη του προγράμματος, διεξάγονται καθημερινά στις 7μ.μ. παρελάσεις από τον Κυκλικό Κόμβο του Λιμανιού μέχρι την Κεντρική Πλατεία του Μοναστηριού, στις οποίες θα συμμετέχουν όλα τα μουσικοχορευτικά σχήματα, θέατρα δρόμου και άλλες ομάδες.

Επίσης, Μεσαιωνικά Παραμύθια της Κύπρου, παρουσιάζουν η αφηγήτρια Γεωργία Φάττα και ο μουσικός Νίκος Νικολάου, κάτω από τη γέρικη Συκομουριά – εξωτερικά της κεντρικής εισόδου του Μεσαιωνικού Μοναστηριού – από τις 7:30μ.μ μέχρι τις 8μ.μ.

Οι διοργανωτές θα καλωσορίζουν τους επισκέπτες με κρασί και κυπριακό καφέ και η είσοδος καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Μετά την είσοδο στο χώρο της Πλατείας, τα συγκροτήματα θα παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους με πλούσιο διαφορετικό πρόγραμμα κάθε μέρα.

Συγκεκριμένα εμφανίζονται οι:

Το ολλανδικό θέατρο δρόμου Pavana.
  • Σταυροφόροι Ιππότες με την άσπρη στολή με κόκκινο σταυρό, περήφανοι ιππεύουν και την παρέλαση καθοδηγούν (7, 13, 14/10)
  • Ιππότες & Πριγκίπισσες με παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας «Αντώνης Τσόκκος» (καθημερινά)
  • Ξυλοπόδαροι και καλλιτέχνες του Ολλανδικού θεάτρου δρόμου Pavana (7, 8, 11, 13, 14/10)
  • Carillon Itinerant Piano από την Ιταλία (7, 8, 11, 13, 14/10)
  • Wonder Folk – Xορευτικό, Θεατρικό συγκρότημα από τη Μόσχα (καθημερινά)
  • Dworek Polski Ensemble– Χορευτές από Πολωνία (καθημερινά)
  • Βενετσιάνικη Μάσκα, La Bottega Dei Sogni από την Ιταλία (καθημερινά εκτός 7/10)
  • Storici Sbandieratori Delle Contrade Di Corpi από την Ιταλία (καθημερινά)
  • Sbandieratori Di Fivizzano (Massa) Tuscany από την Ιταλία (καθημερινά)
  • Steam Show από τη Λευκορωσία (καθημερινά)
  • Spiritual Seasons Group από Ουκρανία (καθημερινά)
  • Monplaisir Dance Company από Ρωσία (καθημερινά)
  • Keleti Szél Zeneka –Συγκρότημα ανατολίτικων πνευστών από Ουγγαρία (καθημερινά)
  • Voyage Magique από Γερμανία (7, 8, 11, 13, 14/10)
  • Sirens Of The Sky από Ολλανδία (7 ,8, 10, 13, 14/10)
  • Celtic Street Band από Ιταλία (7,8,11,13,14/10)
  • Batukinio Ομάδα κρουστών από την Κύπρο (7,8,13,14/10)
  • Ομάδα Medieval Dragons με τους ακροβάτες και τις φωτιές τους (7, 14/10)
  • Ομάδα χορού Evolution Dance Studio (7,8/10)
  • Οι Πειρατές του Black Pearl (καθημερινά)
  • Οι χορευτές με το Μεσαιωνικό Πάθος (7,14/10)
Οι Keleti Szél Zenekar από την Ουγγαρία.

Χοροί της φωτιάς, σπαθασκίας, ξιφομαχίας στους ρυθμούς των τυμπάνων, ξυλοπόδαροι ακροβάτες, δράκοι και μάγισσες, μουσική και χορός εποχής, ιππότες και πριγκίπισσες με κομμώσεις περίτεχνα φτιαγμένες με παραμυθένιες στολές λουλουδιών.

Έναρξη με Μπάση

Τα εγκαίνια θα τελέσει το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 8μ.μ. ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας. Θα προηγηθεί παρέλαση επί της Λεωφόρου Μακαρίου από τον κυκλικό κόμβο στο Λιμανάκι, αφήγηση μεσαιωνικών παραμυθιών και ακολουθεί είσοδος των ομάδων στην Κεντρική Πλατεία. Στις 8.30μ.μ. πραγματοποιείται η συναυλία του Δημήτρη Μπάση «Από το Βυζάντιο στο σήμερα».

Το πρόγραμμα ξετυλίγει το νήμα από τους βυζαντινούς ύμνους και τα δημοτικά τραγούδια, παρακολουθεί την φλέβα του Σμυρναίικου και του Ρεμπέτικου, μπολιάζεται με τη μουσική διάνοια των Βαμβακάρη – Τσιτσάνη και φτάνει στη κοσμογονία των χρόνων του ‘60 και τη συνάντηση Θεοδωράκη – Χατζιδάκι με τους μεγάλους ποιητές. Δεν αφήνει έξω χαρακτηριστικά τραγούδια των Καλδάρα, Πλέσσα, Ξαρχάκου και σημαντικές στιχουργικές στιγμές του Νίκου Γκάτσου. Περνάει στους Κουγιουμτζή, Λοΐζο και πλησιάζει τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 για μια κοντινή ματιά στους σύγχρονους δημιουργούς. Συμμετέχει στο τραγούδι η Λίζα Θεοφάνους και συνοδεύει το 7μελές μουσικό σχήμα Ορφέας του Ιδρύματος «Πανίκος Χατζηχαμπής».

Monplaisir Dance Company από τη Ρωσία.

Δείτε το πρόγραμμα σε ηλεκτρονική μορφή ΕΔΩ

Η ιστορία του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ

Οι Δραστηριότητες του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Αγίας Νάπας άρχισαν το 2006 και είναι εμπνευσμένες θεματολογικά από την περίοδο του Μεσαίωνα, λειτουργώντας ως αφηγηματικές και περιγραφικές αναπαραστάσεις των εκδηλώσεων της καθημερινότητας και των γεγονότων της εποχής.

Μετά από 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας, έφτασε να έχει αποκτήσει διεθνές κύρος, προσελκύοντας χιλιάδες περιηγητών, συμβάλλοντας μάλιστα στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Έχει επίσης συνεργαστεί με άλλα Μεσαιωνικά Φεστιβάλ όπως το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου, της Μάλτας – Mendina και το Καρναβάλι της Βενετίας.

Carillon Itinerant Piano από την Ιταλία