Στην εδραίωση του γεγονότος ότι η ακρόαση είναι κάτι πολύ πέρα από την καταναλωτική δράση επικεντρώνεται το σπονδυλωτό πρότζεκτ «Ψίθυρος», πρώτη κίνηση του οποίου είναι η ομαδική έκθεση «Ηχητικά Περιπλέγματα: Φαινομενολογίες του ήχου», που φιλοξενεί από την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου το korai project space, σε επιμέλεια της Ευαγόριας Δαπόλα.

Συγκεντρώνοντας καινούρια έργα της Μαρίας Σπίβακ, της Ανδρούλας Καφά, του Δημήτρη Ταμπάκη, του Χρίστου Κυριακίδη και του Παναγιώτη Ανδρέου, η έκθεση συντίθεται μέσα από μια διαδικασία συντονισμού με διαφορετικές μορφές ήχου, ζητώντας από το κοινό να ανιχνεύσει τα όρια και τις ηχητικές ποιότητες των έργων.

Ανιχνεύοντας όλα τα μέρη της σωματικότητας και της προφορικότητας των έργων τέχνης, μέσα σε διαρκώς μεταβαλλόμενους τόπους, τοποθεσίες, τοπία και περιβάλλοντα, είτε φυσικά είτε ψηφιακά, το πρότζεκτ «Ψίθυρος 1» παρέχει μια διαφορετική ταυτότητα αυτών των έργων με βάση την «τοποθεσία», εστιάζοντας στην παροδική φύση των ήχων που εκπέμπουν ή ψιθυρίζουν.

Παναγιώτης Ανδρέου, κοντινό στιγμιότυπο του «PERFORMER», 2025, κινητήρας DC, σωλήνας από ανοξείδωτο ατσάλι, δεματικά καλωδίων, μαγνήτες, πλαστικο-μεταλλικός σφιγκτήρας, μέταλλο, μεταβλητές διαστάσεις.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια, η έκθεση «Ηχητικά Περιπλέγματα: Φαινομενολογίες του ήχου» (Sonic Entanglements: Phenomenologies of Sound) αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση ότι η ακρόαση είναι μια ολοκληρωμένη και δια/αισθητική πρακτική συντονισμού με τα σχεσιακά σημεία του σύγχρονου αισθητηρίου. Μάς παροτρύνει να συντονιστούμε σε συχνότητες τόσο οικείες όσο και άγνωστες, να εξετάσουμε την ατμόσφαιρα συντονιζόμενοι με το γνωστό και το άγνωστο, αναγνωρίζοντας οικείες και υπο-συνήθεις συχνότητες. Μια απαλή πρόταση να προτάξουμε τον ήχο έναντι της σιωπής, επανεξετάζοντας τις έννοιες του ρυθμού και της δόνησης.

Η έκθεση, προσφέρει στον ακροατή μια αίσθηση κίνησης μέσα στον χώρο που ανιχνεύει τις διαλογιστικές ιδιότητες του ήχου, χωρίς να αμφισβητεί τη φύση των εγγενών ήχων. Καλεί έτσι το κοινό να δώσει πλήρη προσοχή σε ένα ευέλικτο περιβάλλον ακρόασης.

Αυτή η κίνηση θα ολοκληρωθεί με μια σύντομη συζήτηση με την επιμελήτρια και τους καλλιτέχνες για τον ήχο και την υλικότητά του, καθώς και για τον σκοπό του ήχου στη δημιουργική πρακτική.

Χρήστος Κυριακίδης, «Roughly 1°»,2025, κεραμικό, σίδερο, αλουμίνιο, χρώμα, μηχανισμός κινητήρα, μεταβλητές διαστάσεις

Το πρότζεκτ «Ψίθυρος»

Το πολυ-επίπεδο, πολύπλευρο πρότζεκτ «Ψίθυρος», σπασμένο σε διαφορετικές Κινήσεις, στοχεύει στη δημιουργία ενός ηχητικού αρχείου όλων αυτών των παλίμψηστων τόπων, τόσο των διαμορφωτικών αναμνήσεων όσο και των ιστοριών τέχνης.

Ανιχνεύοντας όλα τα μέρη της σωματικότητας και της προφορικότητας των έργων τέχνης, μέσα σε διαρκώς μεταβαλλόμενους τόπους, τοποθεσίες, τοπία και περιβάλλοντα, είτε φυσικά είτε ψηφιακά, παρέχει μια διαφορετική ταυτότητα αυτών των έργων με βάση την «τοποθεσία», εστιάζοντας στην παροδική φύση των ήχων που εκπέμπουν ή ψιθυρίζουν.

Η πρώτη κίνηση, φέρνει στο προσκήνιο μια παρουσίαση ηχητικών έργων που είναι εγγενώς ηχητικά, μέσω ποικίλων τρόπων. Προσφέρει στον ακροατή μια αίσθηση κίνησης μέσα στον χώρο που ανιχνεύει τις διαλογιστικές ιδιότητες του ήχου, χωρίς να αμφισβητεί τη φύση των εγγενών ήχων. Καλεί έτσι το κοινό να δώσει πλήρη προσοχή σε ένα ευέλικτο περιβάλλον ακρόασης. Στο επίκεντρο αυτής της πρώτης κίνησης είναι η ανάλυση της σημασίας του ήχου, διερευνώντας τι σημαίνει φυσικά η ακρόαση.

Μαρία Σπίβακ, Άτιτλο, 2025, βάση από ανοξείδωτο χάλυβα, ατσάλινο καλώδιο, νάιλον κορδόνι, χάλκινη καμπάνα, μεταβλητές διαστάσεις.

Η έκθεση «Ηχητικά Περιπλέγματα: Φαινομενολογίες του ήχου», εκθέτει καινούρια έργα, τα οποία δημιουργούνται και συντίθενται μέσα από τα ελάχιστα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν να εντοπίσουν (και όχι εντοπιστούν) τους ανθρώπους στο χώρο. Όταν η Κίνηση 1 ολοκληρωθεί, τα έργα θα ηχογραφηθούν και το αρχείο που θα δημιουργηθεί θα μεταφορτωθεί και θα αποθηκευτεί στο διαδίκτυο, προσβάσιμο από όλους.

Αυτές οι περιπλανώμενες ηχητικές αλληλεπιδράσεις φέρνουν στο προσκήνιο τις ημι-γνωστές ή άγνωστες ιδιότητες των έργων, τοποθετώντας τα σε διαφορετικούς χώρους και τοπικότητες, προσιτούς από την άνεση της συσκευής ακρόασης του καθενός.

Πού και πότε

  • Λευκωσία, korai project space. Εγκαίνια: Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, 7μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 14 Μαρτίου (Τρίτη & Πέμπτη 5-7μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 1μ.μ. και κατόπιν ραντεβού)

Με την στήριξη του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου