Η εικαστική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Art in Democracy» φιλοξενείται στη Λευκωσία από τις 18 Νοεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που η έκθεση αυτή διοργανώνεται εκτός Βρυξελλών και Στρασβούργου.
Τα επιλεγμένα έργα τέχνης αντιπροσωπεύουν τις κριτικές και προσωπικές αντιλήψεις των καλλιτεχνών, οι οποίοι εκφράζουν μια ισχυρή δέσμευση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας μέσα από το έργο τους. Συμβάλλουν στην ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της προστασίας των δημοκρατικών ελευθεριών, δίνοντας έμφαση στην ευθύνη να παραμένουμε ενεργοί και συμμετοχικοί σε καθοριστικά γεγονότα, όπως οι ευρωπαϊκές εκλογές.
Με τον τρόπο αυτόν, τα έργα τέχνης υπενθυμίζουν τον κρίσιμο ρόλο των Ευρωπαίων πολιτών στη διασφάλιση της δημοκρατίας.
Την έκθεση διοργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Λευκωσία 2030- υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας. Θα την εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου. Χαιρετισμό απευθύνει ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος και ο Γενικός Διευθυντής της Nicosia for Art Γιώργος Παπαγεωργίου.

Το πρωί της 18ης Νοεμβρίου, μαθητές λυκείου πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση για ειδική ξενάγηση, η οποία θα συνοδεύεται από παιδαγωγικό υλικό ειδικά φτιαγμένο για τον σκοπό αυτό. Οι μαθητές θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουν στις αξίες της Δημοκρατίας και να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Συλλογή του ΕΚ
Η Συλλογή Έργων Σύγχρονης Τέχνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό έργων τέχνης που μπορούν να βοηθήσουν στη συζήτηση των ζητημάτων της δημοκρατίας και πώς ερμηνεύτηκε η δημοκρατία από καλλιτέχνες σε διάφορες χώρες της ηπείρου. Ιδρύθηκε το 1980 από την πρώτη εκλεγμένη Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Σιμόν Βέιλ με σκοπό να δώσει υπόσταση στις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από πλευράς Κύπρου, η Συλλογή περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών Ρέας Αφαντίτου, Θεόδουλου Γρηγορίου, Κώστα Μάντζαλου & Κωνσταντίνου Κουννή (242), Σαβέλλας Μιχαήλ, Παναγιώτη Μιχαήλ και Ελένης Νικοδήμου.

Το αφήγημα της έκθεσης έχει ως στόχο να παρουσιάσει και προοπτικές σχετικά με βασικές πτυχές κάθε υγιούς δημοκρατίας, όπως η τήρηση των κανόνων και η αναγκαία πολιτική δέσμευση της κοινωνίας, καθώς και άλλα ζητήματα που αποτελούν προκλήσεις και αποδεικνύουν τις δημοκρατικές αξίες.
Ορισμένες σημαντικές τάσεις στη σύγχρονη τέχνη δίνουν μια αντανακλαστική και κριτική ματιά στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου, συχνά με μια δόση ειρωνείας, σαρκασμού, σκεπτικισμού ή πικρίας. Υπό την έννοια αυτή, χαρακτηρίζονται έντονα από τη διανοητική, δεοντολογική και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανοικτά πολιτική δέσμευση που υιοθέτησαν πολλοί καλλιτέχνες τον 20ό και τον 21ο αιώνα.
Η τέχνη καθίσταται μέσο επικοινωνίας και πολιτικό εργαλείο επικεντρωμένο στην αλλαγή και τον μετασχηματισμό της κοινωνίας: μια γλώσσα που υπερβαίνει τον ακαδημαϊκό και μουσειακό κόσμο και κινείται σε άλλες περιοχές προσεγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό.

- Λευκωσία, Παλιό Δημαρχείο (Πλατεία Ελευθέριας). Εγκαίνια: Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, 7μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 29 Ιανουαρίου
Η έκθεση και το παιδαγωγικό της υλικό διατίθενται σε 24 γλώσσες στη σχετική ιστοσελίδα.