Η κυπριακής καταγωγής σοπράνο Χριστιάνα Αλωνεύτη εμφανίζεται στη Λευκωσία για ένα μοναδικό ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο, σε μια μουσική περιδιάβαση στη Μεσόγειο με έντεχνα τραγούδια Ισπανών, Ιταλών και Ελλήνων συνθετών.

Εμφανίζεται στο The Shoe Factory την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου συνοδευόμενη στο πιάνο από τον διεθνούς φήμης Μιχαήλ Μπερλίν- συνεργάτη του Πανεπιστημίου Τεχνών της Βρέμης και Μουσικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Βέρτινγκεν. Μαζί θα ερμηνεύσουν έργα των ντε Φάγια, Γρανάδος, Αλμπένιθ, Τόστι, Πουτσίνι, Ρεσπίγκι, Κωνσταντινίδη, Καλομοίρη και Σαμαρά.

Έχοντας περιγραφεί ως «πραγματική ανακάλυψη», η σοπράνο Χριστιάνα Αλωνεύτη έχει επευφημηθεί για την «υπέροχη, επιβλητική φωνή της» και για την «έντονη μουσική και δραματική της αφοσίωση». Παιδί της κυπριακής διασποράς, που γεννήθηκε στη Μελβούρνη και τώρα διαμένει στο Μόναχο, η Χριστιάνα εκπαιδεύτηκε στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές της με πλήρη υποτροφία στην περίφημη Εθνική Σχολή Μουσικής Ecole Normale Αλφρέντ Κορτώ Παρισιού.

Έκτοτε, έχει ενσαρκώσει αρκετούς οπερατικούς ρόλους κι έχει εμφανισθεί ανά το παγκόσμιο σε μεγάλες αίθουσες με σημαντικές ορχήστρες, όπως: Βόρεια Τσεχική Φιλαρμονική Ορχήστρα, Λυρική Όπερα του Κονέκτικατ, Λυρικό Στούντιο Όπερας της Βαϊμάρης, Opera Classica Ευρώπης, Φιλαρμονική της Φρανκφούρτης Ράιν-Μάιν, Recital Centre της Μελβούρνης, Meistersingerhalle Νυρεμβέργης.

  • Λευκωσία, The Shoe Factory, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 8.30μ.μ. 22663871 pharosartsfoundation.org

Το ρεσιτάλ οργανώνεται με την ευγενική στήριξη της PwC.

Πρόγραμμα

  • Πάολο Τόστι (1846-1916): Quattro canzoni dAmaranta
  • Τζιάκομο Πουτσίνι (1858-1924): Sole e amore / Terra e mare / Morire
  • Οτορίνο Ρεσπίγκι (1879-1936): Sei Melodie No.1 – In alto mare / Sei Melodie No.3 – Mattinata / Nebbie / Stornellatrice
  • Ισαάκ Αλμπένιθ (1860-1909): Besa el aura que gime blandamente / Del salón en el àngulo oscuro / Me ha herido recatándose en la sombra / Cuando sobre el pecho inclinas / De dónde vengo
  • Ενρίκε Γρανάδος (1867-1916): Danzas españolas No. 5 – Andaluza
  • Ενρίκε Γρανάδος (1867-1916): Tonadillas en estilo antiguo
  • Μανουέλ ντε Φάγια (1876-1946):Canciones de Juventud No.4 – Tus ojillos negros
  • Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984): Τραγούδια της Προσμονής
  • Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962): Η Νεραϊδα/ Η κατάρα/ Η γριά ζωή
  • Σπυρίδων Σαμαράς (1861-1917): Ο όρκος μου
© Michael Fromholtz

Επικεντρωμένη επί του παρόντος στο οπερατικό ρεπερτόριο για λυρική και σπίντο σοπράνο, η Χριστιάνα Αλωνεύτη έχει χαρακτηρισθεί από το Ινστιτούτο Μουσικής Βάιλ του Κάρνεγκι Χολ ως μια «υπέροχη, επιβλητική φωνή που ερμηνεύει με έντονη μουσική και δραματική αφοσίωση».

Το 2021, το Συμβούλιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών της Αυστραλίας απένειμε στην Αλωνεύτη το Βραβείο CHASS για την «εξαιρετική και πολυεπίπεδη συνεισφορά της στις τέχνες, ως ερμηνεύτρια και εκπαιδεύτρια». Την ίδια χρονιά κέρδισε βραβεία από τη Γερμανική Εταιρεία Πνευματικών Δικαιωμάτων (GVL), το Γερμανικό Μουσικό Συμβούλιο και το Βαυαρικό Κρατικό Πρόγραμμα Υποτροφιών για Νέους Καλλιτέχνες. Το 2022, της απενεμήθη άλλη μια υποτροφία από το Γερμανικό Μουσικό Συμβούλιο, και το 2023 υποστηρίζεται εν μέρει από την Βαγκνερική Εταιρεία του Μονάχου.

Περί τις αρχές του έτους, η Χριστιάνα Αλωνεύτη συμμετείχε σε ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο μάθημα πολυεπιστημονικών τεχνών στο Theatre Werk του Μονάχου, το οποίο στήριξε τη μετάβασή της σε ένα ευρύτερο οπερατικό ρεπερτόριο και ενίσχυσε την υποκριτική της τεχνική για την σκηνή και τον κινηματογράφο. Το περασμένο καλοκαίρι, ερμήνευσε τη Sibylle (Αρ.4) από την όπερα του Καρλ Ορφ, De Fine Temporum Comoedia στην πρεμιέρα του έργου στη Νυρεμβέργη, στο Μάιστερσινγκερχάλε. Στο Μόναχο ερμήνευσε επίσης αποσπάσματα του Masterclass στα γερμανικά, στον ρόλο της Κάλλας.

Παθιασμένη με το λιμπρέτο και τον κεντρικό ρόλο που αυτό διαδραματίζει στην ενίσχυση της οπερατικής ερμηνείας, η Χριστιάνα καθιερώνεται γρήγορα στον κόσμο του διεθνούς θεάτρου ως μια άκρως ικανή εκπαιδεύτρια λυρικής φρασεολογίας, ενώ παράλληλα είναι εξειδικευμένη σε θέματα στρατηγικής και επικοινωνίας στον κλάδο των τεχνών.

Έχοντας ολοκληρώσει την πρακτική της τόσο στην Όπερα της Αυστραλίας όσο και στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (σεζόν 2020/2021), τώρα εργάζεται με σύμβαση σε θέατρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα, και συνεργάζεται με επιλεγμένους καλλιτεχνικούς φορείς. Εκτός από τις μουσικές της σπουδές, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Πανεπιστημίου Monash (Αυστραλία) με BMus και Ανώτερο Δίπλωμα στην Ιταλική γλώσσα και μεταπτυχιακό στη Διερμηνεία και Μετάφραση. Μιλάει άπταιστα πέντε γλώσσες.

Επί του παρόντος, προετοιμάζεται για την εμφάνισή της στον ημιτελικό του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωνής Νινγκμπό τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του οποίου προκρίθηκε ως μία από τις 30 κορυφαίες τραγουδίστριες από την Ευρώπη.

Fashion / People photography

Ο Mikhail Berlin – συνεργαζόμενος πιανίστας που εδρεύει στο Μόναχο – παρακολούθησε τη Μουσική Ακαδημία Γκνέσιν της Μόσχας και ολοκλήρωσε περαιτέρω σπουδές στο Ωδείο Ρίχαρντ Στράους του Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Michael Leslie. Αποφοίτησε με Καλλιτεχνικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου. Το 2005, ολοκλήρωσε τις ανώτερες σπουδές του, υπό τη διεύθυνση του Donald Sulzen, στη μουσική δωματίου με ειδίκευση τη συνοδεία κλασικού τραγουδιού και συμμετείχε σε εργαστήρια υπό τους καθηγητές Rudolf Kehrer, Anatol Ugorski και Gérard Wyss.

Τιμήθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Στραβίνσκι του Urbana Champaign των ΗΠΑ με το Έκτο Βραβείο καθώς και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την καλύτερη ερμηνεία σε έργα του Μπαχ. Κέρδισε επίσης το Πρώτο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στο Σινσινάτι των ΗΠΑ, και εν συνεχεία εμφανίσθηκε στην Αίθουσα Βάιλ του Κάρνεγκι Χολ.

Το 2004, έλαβε υποτροφία από τον Σύνδεσμο Ρίχαρντ Βάγκνερ στο Μόναχο και, έκτοτε έχει δώσει συναυλίες σε Ρωσία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ισπανία, Τσεχία, Τουρκία, Φινλανδία και Ουγγαρία. Είναι ένας έμπειρος συνοδός κλασσικών τραγουδιστών, έχοντας συνοδεύσει σε εργαστήρια καλλιτέχνες όπως KS Peter Schreier, KS Christa Ludwig, Krisztina Laki μεταξύ πολλών άλλων. Από το 2009, εργάζεται ως συνεργαζόμενος πιανίστας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Βρέμης. Από το 2023 είναι Μουσικός Διευθυντής στο Φεστιβάλ Βέρτινγκεν στη Γερμανία, το οποίο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Charlotte and Hermann Buhl.