Με το πολυαναμενόμενο μουσικό συναπάντημα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου φτάνει στο φαντασμαγορικό της αποκορύφωμα η καλλιτεχνική σεζόν για τα κρατικά μουσικά σύνολα, την Παρασκευή 28 Ιουνίου στο Σκαλί Αγλαντζιάς.
Στη συναυλία «Κυπροφωνία 5», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Σ.Ο.Ν.Κ. Γιώργου Κουντούρη, η μεστή εμπειρία μοιράζεται τη σκηνή με το αναδυόμενο ταλέντο, αφού σολίστ της βραδιάς είναι η 15χρονη Άννα Αβραμίδου.
Η λαμπρή ανερχόμενη Κύπρια πιανίστα θα μαγέψει το κοινό ερμηνεύοντας το θρυλικό «Rhapsodyin Blue» του Τζορτζ Γκέρσουιν. Η Άννα Αβραμίδου έχει καταπλήξει τον κόσμο της μουσικής κερδίζοντας το 1ο βραβείο στον 6ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Νέων Πιανιστών Φραντς Λιστ το 2023.
Tα δύο συμφωνικά σύνολα θα κλείσουν την ξεχωριστή αυτή μουσική βραδιά με ένα ρωσικό αριστούργημα, τη «Συμφωνία αρ. 5» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
Πρόγραμμα
- George Gershwin: Rhapsody in Blue
- Dmitri Shostakovich: Συμφωνία αρ. 5 σε Ρε ελάσσονα, έργο 47
Η συναυλία «Kυπροφωνία 5» έχει επιλεγεί για να συμμετάσχει στο Σχέδιο NSA (H) «Navigating Sustainability in Art Heritage», μια ιδιωτική πρωτοβουλία της εταιρείας MusicEra. Μέσα από το σχέδιο παρέχεται η αποτύπωση και δημιουργία οπτικοακουστικού (video) αρχειακού υλικού στους τομείς της μουσικής, του χορού και του θεάτρου. Στόχος του Σχεδίου είναι να συμβάλει στη διατήρηση της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω οπτικογράφησης και ηχογράφησης των επιλεγμένων παραγωγών από τα συνεργεία της MusicEra.
- Λευκωσία, Παρασκευή 28 Ιουνίου, Αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς, 8.30μ.μ. Εισιτήρια: cyso.interticket.com
Rhapsody in Blue
Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 100η επέτειο από τη δημιουργία της εμβληματικής συνθεσης «Rhapsody in Blue» του Τζορτζ Γκέρσουιν, ένα έργο που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αμερικανική μουσική.
Όπως σημειώνεο ο μουσικολόγος Φράνσις Νεκτάριος Γκάυ, στις αρχές του 20ού αιώνα, Αμερικανοί συνθέτες άρχισαν να πειραματίζονται με την ενσωμάτωση της λαϊκής μουσικής στις λόγιες τους συνθέσεις. Ενώ ο Γκέρσουιν ξεκίνησε ως τραγουδοποιός του Broadway, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 είχε επίσης κτίσει και τη φήμη του συνθέτη λόγιας μουσικής. Η συνεισφορά του στην αμερικανική μουσική ήταν η πρόσμιξη της τζαζ και της μπλουζ με τη λόγια μουσική, με αποτέλεσμα να πετύχει ένα σαφές αμερικάνικο, μοντερνιστικό στυλ.
Στις αρχές του 1924, ο Γκέρσουιν εξεπλάγη όταν έμαθε ότι ο Αμερικανός «μαέστρος» της τζαζ, Πολ Γουάιτμαν, είχε διαφημίσει μια συναυλία στην εφημερίδα New York Tribune που θα περιελάμβανε ένα κοντσέρτο τζαζ που είχε γράψει ο Γκέρσουιν (το οποίο δεν είχε καν αρχίσει να γράφει επειδή δεν γνώριζε για αυτό). Αφού επικοινώνησε με τον Γουάιτμαν, οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε ένα τζαζ κοντσέρτο για πιάνο το οποίο ο ίδιος ο Γκέρσουιν, ως καταξιωμένος πιανίστας, θα έπαιζε με το συγκρότημα του Γουάιτμαν. Εργαζόμενος μέσα στενά χρονικά περιθώρια, ο Γκέρσουιν ολοκλήρωσε το κοντσέρτο πυρετωδώς, μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες. Το αποτέλεσμα ήταν το «Rhapsody in Blue», ένα από τα πιο συχνά παιγμένα κομμάτια στην αμερικανική μουσική ιστορία.
Η Άννα Αβραμίδου

Η Άννα Αβραμίδου γεννήθηκε το 2008 στην Κύπρο από γονείς της ελληνικής διασποράς. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των πέντε ετών στο Ωδείο Musica Mundana, στην τάξη της Μαριόλας Χαριτίδου. Εχει αποσπάσει βραβεία σε Διαγωνισμούς σε Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Μεξικό και Ρωσία. Αυτά περιλαμβάνουν Πρώτο Βραβείο στον 21ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Ευαγγελία Τζιαρρή» στην ηλικία των οκτώ ετών καθώς επίσης και Πρώτα Βραβεία στον 20 Παγκύπριο Μουσικό Διαγωνισμό «Σόλων Μιχαηλίδης» το 2017, στον 11Ο Παγκύπριο Διαγωνισμό για Νεαρούς Πιανίστες «Avantgarde» το 2018, και στον 10 Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Σόλων Μιχαηλίδης» το 2019. Έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ πιάνου στα εννιά της χρόνια και στην ηλικία των δέκα ετών πήρε με διάκριση το Grade 8 του ABRSM.
Η Άννα συμμετείχε σε διάφορα Διεθνή Φεστιβάλ καθώς και σε σεμινάρια πιάνου με επιφανείς πιανίστες και καθηγητές όπως οι Μάριος Παπαδόπουλος, Χριστόδουλος Γεωργιάδης, Thomas Duis, Ekaterina Mechetina, Mira Marchenko, Jacob Katsnelson, Christoph Declara, Fedele Antonicelli, Roberto Domingos, Boris Petrushansky και Bernard d’Ascoli.
Η Άννα έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, την Ορχήστρα Δωματίου Orpheus της Βιέννης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Oρχήστρα Κουμανταρία, επίσης και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λεμεσού. Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου στο Κυπριακό Οινομουσείο στη Λεμεσό και συμμετείχε στο 20 Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με ρεσιτάλ πιάνου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Τον Δεκέμβριο του 2021, έλαβε μέρος στα εγκαίνια της Πλατείας Ελευθερίας, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από τον Σεπτέμβριο του 2022 φοιτά στο Purcell School for Young Musicians του Λονδίνου στη τάξη της Τέσσα Νίκολσον. Η Άννα έχει επιλεχθεί ως υπότροφος του Leverhulme Trust του Λονδίνου και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε σε συναυλίες στο Leeds International Concert season, στο RoyalConservatoire of Scotland, Hinchingbrook Performing Arts Centre, St Mary’s Watford και Clarendon Muse Concert Hall.
Τον Νοέμβριο του 2023, κέρδισε το 1ο Βραβείο, καθώς και το Βραβείο Grand Prix στον 6οΠαγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου για νεαρούς πιανίστες Franz Liszt, στη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Έλαβε επίσης το Βραβείο Liszt, το Βραβείο Κλασσικής Σονάτας, το Βραβείο EMCY και το Βραβείο Junior Jury. Ήταν η νεαρότερη φιναλίστ στην κατηγορία της και η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού ανάμεσα στα σχόλια της αναφέρει ότι, η Άννα με το παίξιμό της ανέβασε το επίπεδο ολόκληρου του διαγωνισμού. Για αυτή της την επιτυχία, η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ην. Βασίλειο διοργάνωσε Ρεσιτάλ Πιάνου τον Φεβρουάριο του 2024 στο Σπίτι της Κύπρου στο Λονδίνο.