Με τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Ρόμαν Σίμοβιτς, εξάρχοντα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, συμπράττει τον Οκτώβριο η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, σε μια συναυλία με εμβληματικά ρωσικά αριστουργήματα των Σοστακόβιτς και Στραβίνσκι υπό τη διεύθυνση της καταξιωμένης μαέστρου Ζωής Τσόκανου.
Στo πρώτο πρόγραμμα της διακεκριμένης σειράς Starlight, η ΣΟΚ υποδέχεται στη σκηνή τον εκθαμβωτικό και πολυβραβευμένο Μαυροβούνιο σολίστα, που είναι παράλληλα και καθηγητής στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου.
Παρουσιάζονται το θρυλικό «Κοντσέρτο για βιολί αρ. 1» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που απαιτεί εξαιρετική σωματική και συναισθηματική αντοχή από τον σολίστ και το νεωτεριστικό μπαλέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Το πουλί της φωτιάς», τον πρώτο καρπό της ιστορικής συνεργασίας του συνθέτη με τα Ρωσικά Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ στο Παρίσι.
Συντεθειμένο αμέσως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (1947–1948), το «Κοντσέρτο για βιολί αρ.1» παραμένει ένα έργο μεγάλου συναισθηματικού βάθους και αξιοσημείωτης μουσικής καινοτομίας. Συνιστά ορόσημο στην εργογραφία του Σοστακόβιτς, αντικατοπτρίζοντας την περίπλοκη σχέση του συνθέτη με το σοβιετικό καθεστώς και τους προσωπικούς του αγώνες.
Το μπαλέτο του Στραβίνσκι «Το πουλί της φωτιάς» (1910) είναι εμβληματικό του ριζοσπαστικού μοντερνισμού των αρχών του 20ού αιώνα και ο πρώτος καρπός της ιστορικής συνεργασίας του Ρώσου συνθέτη με τα θρυλικά Ballets Russes του Sergei Diaghilev. Συνεχίζοντας την παράδοση του Ρίμσκι- Κόρσακοφ, η σύνθεσή του στέκεται ως φόρος τιμής στον πλούτο της ρωσικής λαογραφίας και στη σαγηνευτική γοητεία του φανταστικού, όλα τυλιγμένα σ’ ένα συμφωνικό αριστούργημα.
Πρόγραμμα
- Dmitri Shostakovich: Kοντσέρτο για βιολί αρ. 1 σε Λα ελάσονα, έργο 77 (1948)
- Igor Stravinsky: Το πουλί της φωτιάς, σουίτα μπαλέτου (1910)
Συναυλίες
- Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, 8.30μ.μ. 25377277 Sold Out Tickets
- Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, 8.30μ.μ. cyso.interticket.com
Ο Ρόμαν Σίμοβιτς

Η λαμπρή δεξιοτεχνία και η πηγαία μουσικότητα του Ρόμαν Σίμοβιτς, πυροδοτούμενα από μια απεριόριστη φαντασία, τον έχουν ταξιδεύσει σε όλες τις ηπείρους, σε κορυφαίες αίθουσες όπως: Carnegie Hall, Bolshoi Hall του Κονσερβατορίου Τσαϊκόφσκι, Mariinsky Hall στην Αγία Πετρούπολη, Grand Opera House στο Τελ Αβίβ, Rudolfinum Hall στην Πράγα, Barbican Hall στο Λονδίνο, Art Centre στη Σεούλ, κ.ά.
Έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, περιλαμβανομένων: “Premio Rodolfo Lipizer” (Ιταλία, 1ο βραβείο και 12 Βραβεία Κοινού), Sion-Valais (Ελβετία), Διαγωνισμός Βιολιού Yampolsky (Ρωσία) και Διαγωνισμός Βιολιού Henryk Wieniawski (Πολωνία), τα οποία τον τοποθετούν ανάμεσα στους σημαντικότερους της γενιάς του.
Ως σολίστ, έχει παρουσιαστεί με διεθνώς φημισμένες ορχήστρες όπως: Συμφωνική Ορχήστρα Λονδίνου, Συμφωνική Θεάτρου Μαριίνσκυ, Teatro Regio του Τορίνο, Nova Scotia (Καναδάς), Καμεράτα της Βέρνης (Ελβετία), Καμεράτα του Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), Φιλαρμόνια Πράγας, και με μαέστρους όπως Valery Gergiev, Antonio Pappano, Daniel Harding, Gianandrea Noseda, Kristian Jarvi, Jiri Belohlavek, Pablo Heras Casado, Nikolai Znaider, Thomas Søndergård.
Τη σαιζόν 2022/2023 παρουσιάστηκε ως σολίστ με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Κεμπέκ (Καναδάς) και RTVE (Ισπανία), την Ορχήστρα Ραδιοφωνίας του Ζάγκρεμπ υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Ρέπουσιτς, τη Συμφωνική της Αστούριας παίζοντας ως σολίστ και διευθύνοντας ταυτόχρονα, την Κρατική της Braunschweig υπό τη διεύθυνση του Σρμπα Ντίνιτς και τη Συμφωνική Ορχήστρα Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του σερ Σάιμον Ρατλ.
Όντας περιζήτητος καλλιτέχνης, παίζει σε φημισμένα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, συνεργαζόμενος με φημισμένους καλλιτέχνες όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Γιούτζα Γουάνγκ, Γκοτιέ Καπουσόν, Μίσα Μάισκι, Σλόμο Μιντς, Τζανίν Γιάνσεν, Γιούλιαν Ραχλίν, Βαντίμ Ρέπιν, Εβγκένι Κισίν, Αντόνιο Μενέσες, Νικολάι Λουγκάνσκι.
Είναι επισκέπτης καθηγητής βιολιού στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου και έχει στο ενεργητικό του εκτεταμένη εμπειρία ως παιδαγωγός, ενώ έχει εκδώσει μια εκτεταμένη σειρά ηχογραφήσεων.
Είναι ο εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας Λονδίνου από το 2010. Παίζει ένα βιολί Antonio Stradivari του 1709 που του έχει γενναιόδωρα δανείσει η εταιρεία Jonathan Moulds.
Η Ζωή Τσόκανου

Με πολλές επιτυχημένες διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό της, τόσο στην όπερα όσο και στη συμφωνική μουσική, η Ζωή Τσόκανου είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία ενός μεγάλου μουσικού οργανισμού στην Ελλάδα: από το 2017 μέχρι τα τέλη του 2022 ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
Σημαντικοί σταθμοί της τρέχουσας σαιζόν αποτελούν εμφανίσεις με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Πολωνικής Ραδιοφωνίας NOSPR, την ορχήστρα της δυτικής Ελβετίας Orchestre de la Suisse Romande OSR, την όπερα Carmen σε μουσική Bizet-Wu Tsang στο θέατρο της Ζυρίχης, την επιστροφή στο Μεξικό με συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της Χαλάπα.
Πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, την Εθνική όπερα της Νορβηγίας, το Grande Theatre της Γενεύης και πραγματοποίησε εμφανίσεις με την Ακαδημία Karajan της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Ντύσελντορφ, της Λιλ, της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Σόφιας, του Στετίν, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Υπήρξε μόνιμη αρχιμουσικός στην όπερα της Ερφούρτης, μόνιμη φιλοξενούμενη αρχιμουσικός στη Συμφωνική Ορχήστρα της Δυτικής Βοημίας, καθώς και μουσική διευθύντρια του Οργανισμού Μουσικού Θεάτρου της Αρόζα, στο ομώνυμο ελβετικό φεστιβάλ.
Έχει διευθύνει μία πληθώρα από όπερες. Πραγματοποίησε εμφανίσεις στο Φεστιβάλ της Λουκέρνης, το Φεστιβάλ Schumann στο Ντύσελντορφ, το Φεστιβάλ Αθηνών κ.λπ., ενώ συνεργάζεται με κορυφαίους σολίστ.
Πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου τον Ιούνιο του 2021 και επανήλθε τον ίδιο χρόνο για την όπερα του Άντη Σκορδή «Αργός Σίδηρος».