Με το μουσικό σύνολο Pulsar συνεχίζει το Τεχνόπολις 20 την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου τις μουσικές βραδιές του της σειράς Garden Music Concert Series 2024.

Η μουσική των Pulsar θυμίζει ένα ταξίδι εξερεύνησης στον κόσμο των ήχων, ένα μείγμα έθνικ, παραδοσιακών και ροκ ακουσμάτων.

Με μια καινοτόμα προσέγγιση, χρησιμοποιούν παραδοσιακά όργανα όπως το φλάουτο, το λαούτο και το σαντούρι, και επιτυγχάνουν να τα συνδυάζουν αρμονικά με ηλεκτρονικούς ήχους και τρισδιάστατα ηχητικά εφέ. Μέσα από δικές  τους – αυθεντικές συνθέσεις, που αποτυπώνουν έναν έντονο και ξεχωριστό χαρακτήρα σε κάθε κομμάτι, η μπάντα δημιουργεί ένα ηχητικό μωσαϊκό, που οδηγεί τον ακροατή σε νέες ακουστικές εμπειρίες.

Πέρα από τις συνθέσεις τους, θα παρουσιάσουν και κάποιες διασκευές γνωστών παραδοσιακών τραγουδιών με τον δικό τους τρόπο.

Το σχήμα

  • Μαρία  Αβραάμ: Φλάουτο, φωνή
  • Κωνσταντίνος Χαριλάου: Τύμπανα
  • Χρήστος Πολίτης: Μπάσο, κιθάρα, φωνή
  • Σταύρος Σάββα: Ηλεκτρονικά εφέ, σαντούρι, λαούτο

Πού και πότε

 Οι μουσικοί

Η Μαρία Αβραάμ, φλαουτίστα και πιανίστα, αποφοίτησε από το  Μουσικό Λύκειο Λεμεσού «Μάριος Τόκας» και κατέχει πτυχίο μουσικών σπουδών στο Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Στη διάρκεια της φοίτησης της στο Μουσικό Σχολείο Λεμεσού, είχε την ευκαιρία να συμμετέχει συχνά σε συναυλίες με σύνολα μουσικής δωματίου και χορωδίας, καθώς και ως σολίστα.  Κάποια από τα σύνολα με τα οποία συνεργάστηκε, ήταν το κουαρτέτο εγχόρδων “Apple Hill” (ΗΠΑ) και η Λυρική Ορχήστρα Αθηνών.  Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, αλλά και μετέπειτα, παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά σε ειδικά ατομικά και ομαδικά μαθήματα πιάνου και φλάουτου σε Ελλάδα, Αγγλία, Κύπρο και αλλού.  Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και μέσω αυτής, συνέπραξε σε σειρά συναυλιών με την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, την Κρατική Ορχήστρα Νέων Πράγας, όπως και σε σύνολα μουσικής δωματίου.  Έπαιξε επίσης, με τη Συμφωνική Μπάντα Δήμου Στροβόλου-Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου όπου έλαβε μέρος σε συναυλίες στην Κύπρο, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.  Το 2019, σε συναυλία της μπάντας, συνέπραξε με την ορχήστρα πνευστών του Πανεπιστημίου της Virginia των ΗΠΑ.  Το ενδιαφέρον της για τη σύγχρονη μουσική την οδήγησε να παρουσιαστεί σε συναυλίες και φεστιβάλ αποκλειστικά σύγχρονης μουσικής, όπως το “Artos Contemporary Music Festival”, το “7th International Contemporary Music Festival”, το “Flevares Project”, το “Avaton Contemporary Music Festival” και αλλού.  Έχει επίσης παρουσιάσει παγκύπριες και παγκόσμιες πρεμιέρες έργων σε συνεργασία με το «Κέντρο Κυπρίων Συνθετών» και συμμετείχε στο “Piano Street” στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας – Paphos 2017. Ζει και εργάζεται στη Πάφο, όπου και παρουσιάζει συναυλίες συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και άλλες διοργανώσεις στη πόλη. 

Ο Σταύρος Σάββα ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη μουσική, με κύριο όργανο το πιάνο. Στην πορεία, οι αναζητήσεις του και η επιθυμία του να εμβαθύνει σε αρκετά είδη μουσικής, τον έφερε σε επαφή με επιπλέον όργανα όπως το ακορντεόν, η κιθάρα και άλλα έγχορδα όργανα. Πρωταρχικός του στόχος είναι η εξωτερίκευση της γνησιότητας και της ουσίας που διέπει ένα τραγούδι ή ορχηστρικό έργο και προσπαθεί με κατάλληλες ενορχηστρώσεις, αναλόγως του συνόλου ή της μπάντας που συμμετέχει, να το πετύχει. Οι επιρροές και τα ακούσματα του ως μουσικός, διακρίνονται σε ένα μεγάλο φάσμα που περιέχει την κλασική μουσική, την παραδοσιακή μουσική (με την ιδιομορφία της γεωγραφικής περιοχής) καθώς επίσης και σε ότι κατάφερε να αναδειχθεί από την πορεία της ροκ και ηλεκτρονικής μουσικής. Επίσης, η διαμονή του για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα καθώς και στην Ιταλία, βοήθησε να επηρεαστεί άμεσα το ύφος και η πολυμορφία του ως μουσικός, γνωρίζοντας από κοντά τις παραδόσεις που διέπουν κάθε περιοχή. Στο παρών διάστημα συνεργάζεται με αρκετούς μουσικούς και συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα, παίζοντας σε διάφορα σημεία της πόλης του και οργανώνοντας συναυλίες. 

Ο Χρήστος Πολίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με την κιθάρα παίζοντας σε διάφορα μουσικά σχήματα της περιοχής. Σπούδασε κιθάρα με το Γιώτη Σαμαρά στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα. Συνέχισε τη μουσική του δραστηριότητα παίζοντας σε διάφορα μουσικά σχήματα και εμφανίστηκε σε μουσικές παραστάσεις στην Αθήνα και στην επαρχία. Τα τελευταία δυο χρόνια ζει και εργάζεται στην Κύπρο.

Ο Κωνσταντίνος Χαριλάου ξεκίνησε τη μουσική του πορεία σε μικρή ηλικία, ξεκινώντας τα κρουστά και αργότερα το βιολί και την κρητική λύρα. Στο παρών συνεργάζεται με διάφορα συγκροτήματα παίζοντας νταούλι, τουμπελέκι και ντραμς.