Με τον εικαστικό Στέλιο Καλλινίκου συνεχίζεται το Σάββατο 6 Ιουλίου η σειρά Παράλληλων Δράσεων και η σειρά συναντήσεων με θέμα «Η πρακτική της Συνάφειας», στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Casts of an Island 2024» στη Λεμεσό, που επιμελείται ο συλλέκτης Νίκος Παττίχης.

Η δεύτερη συνάντηση (06.07) επικεντρώνεται σε ένα φάσμα προσεγγίσεων και εκφράσεων που προέκυψαν ως απάντηση στις ιστορικές και συνεχιζόμενες επιπτώσεις της αποικιοκρατίας. Οι καλλιτεχνικές αυτές πρακτικές συχνά επιδιώκουν να διεκδικήσουν, να επανερμηνεύσουν και να επαναπροσδιορίσουν πολιτιστικές ταυτότητες, ιστορίες και αφηγήσεις που είχαν καταπιεστεί ή διαστρεβλωθεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις, φέρνοντας τις στο σήμερα.

Φιλοξενείται ο εικαστικός Στέλιος Καλλινίκου, που τα έργα του «Where are you going young man, handsome like a legend» είναι χαρακτηριστικά μιας προσέγγισης που προσεγγίζει την φωτογραφία σαν ερευνητική συνθήκη, εξετάζοντας τόσο τη σχέση του ιστορικού υποκειμένου με το τοπίο, όσο και τις ίδιες τις συνθήκες παραγωγής, κυκλοφορίας, και κατανάλωσης εικόνων. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση ταινιών του καλλιτέχνη και ανοιχτή συζήτηση

Στο χώρο του PSI Foundation, κάθε Σάββατο στις 7.30μ.μ., φιλοξενούνται καλλιτέχνες για παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικές με τη συγκεκριμένη έκθεση. Η αρχή γίνεται με την Κυριακή Κώστα (29/6) και μέχρι τέλος Ιουλίου ακολουθούν παρουσιάσεις από τους Φάνο Κυριάκου (13 Ιουλίου) και Ελίνα Ιωάννου (27 Ιουλίου), καθώς επίσης περφόρμανς από την Αλέξια Βασιλείου (20 Ιουλίου, 8μ.μ.). Την επιμέλεια των παράλληλων δράσεων έχει ο θεωρητικός τέχνης και επιμελητής Ευαγόρας Βανέζης.

Οι καλλιτέχνες φιλοξενούνται για παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικές με την έκθεση «Casts of an Island«». Ποιά τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι καλλιτέχνες και με ποιους τρόπους συσχετίζουν την τέχνη με τον κόσμο; Μέσα από ένα προβληματισμό για τις «πρακτικές της συνάφειας» και με έμφαση στις καλλιτεχνικές πρακτικές, οι συζητήσεις φωτίζουν διαφορετικές πτυχές του συν-ανήκειν, της κριτικής σκέψης και του ρόλου της τέχνης σε διαδικασίες ενθύμησης και επούλωσης.     

Για τον Στέλιο Καλλινίκου

«Awkward stones, Seeing Through Melancholia». Οικεία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, Λευκωσία, 2023.

Ο Στέλιος Καλλίνικου παρουσιάζει ακολουθίες εικόνων οι οποίες συνυφαίνονται σε αλληλένδετους διαλόγους και συλλογισμούς, εξετάζοντας διαφορετικές θεματικές όπως η πολιτική, η αποικιοκρατία, το περιβάλλον, η τεχνολογία, η πνευματικότητα και η δύναμη των εικόνων. 

Μέσω της φωτογραφίας, του βίντεο και του ήχου, κατασκευάζει κόσμους με ένα ενδοσκοπικό, αναστοχαστικό ρυθμό, που λειτουργούν ως υποθετικά σενάρια μέσω των οποίων διερευνώνται οι σχέσεις εδαφικών και ιδεολογικών εννοιών που σχετίζονται με την γη και το σώμα – όπως ο χώρος/τόπος και ο χρόνος/ιστορία.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, όπως ΣΠΕΛ, Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, Λευκωσία, Κύπρος (2023)·  Kunsthalle Baden Baden, Μπάντεν-Μπάντεν, Γερμανία (2022)· 6η Βιομηχανική Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Αικατερινούπολη, Ρωσία (2021)· Grey Noise, Ντουμπάι, ΗΑΕ (2021)· Saigon, Αθήνα, Ελλάδα (2020)· Phenomenon, Ανάφη, Ελλάδα (2019)· MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα (2019)· NiMAC (Δημοτικό Kέντρο Τεχνών), Λευκωσία, Κύπρος (2017/2019)· Foam Museum, Άμστερνταμ, Ολλανδία, (2018)· APHF, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, Ελλάδα (2017)· Point Centre of Contemporary Αrt, Λευκωσία, Κύπρος (2017/2019)· Equilibrists, μια διοργάνωση  του New Museum της Νέας Υόρκης και του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ  στην Αθήνα, Ελλάδα (2016). Συμμετείχε στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Künstlerhaus Bethanien στο Βερολίνο, Γερμανία (2018-19). Βραβεύτηκε από το Foam magazine (2019) και συμμετείχε στην ετήσια περιοδική έκθεση Foam Τalent. Είναι συνιδρυτής του χώρου δράσεων Θκιο Ππαλιές στην Λευκωσία. 

Για την έκθεση

H έκθεση «Casts of Island», σε επιμέλεια του συλλέκτη έργων τέχνης Νίκου Παττίχη, φιλοξενεί πάνω από 100 εικαστικά έργα, διαφορετικών μέσων, τεχνικών και τεχνοτροπιών, κυρίως από Κύπριους καλλιτέχνες, τα περισσότερα από τα οποία συλλέχθηκαν με πολύ μεράκι και φροντίδα τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει ως αφετηρία την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, αναδεικνύοντας μια ιστορικά ταραχώδη εποχή για την Κύπρο, που σημαδεύτηκε από πολυάριθμες προσπάθειες για επούλωση και κοινωνική αναδιάρθρωση εν μέσω σημαντικών παγκόσμιων ανακατατάξεων.

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, η έκθεση αφορά την εξερεύνηση του κυπριακού ιστορικού και κοινωνικού φαντασιακού, μια μοναδική πολυφωνία που διερευνά κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ιστορική μνήμη και την κοινωνική πρόοδο. Η έκθεση σηματοδοτεί τη μετατροπή σε σπουδαίο χώρο τέχνης ενός κτιρίου-διαμάντι του Κυπριακού Μοντερνισμού, τις Αποθήκες Χαρουπιών στο παραλιακό βιομηχανικό μέτωπο της Λεμεσού. 

  • Διάρκεια: μέχρι 31 Οκτωβρίου. Τον Ιούνιο η έκθεση θα λειτουργήσει τις παρακάτω ημερομηνίες: 26, 29, 30/6. Τον Ιούλιο η έκθεση θα λειτουργήσει τις παρακάτω ημερομηνίες: 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26, 27/7 (Παρασκευή 5-10μ.μ., Σάββατο 11π.μ.- 2μ.μ. & 5-10μ.μ.)