Με τον εικαστικό Φάνο Κυριάκου συνεχίζεται το Σάββατο 13 Ιουλίου στις 7.30μ.μ. η σειρά Παράλληλων Δράσεων και η σειρά συναντήσεων με θέμα «Η πρακτική της Συνάφειας», στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Casts of an Island 2024» στη Λεμεσό, που επιμελείται ο συλλέκτης Νίκος Παττίχης.

Η 3η συνάντηση επικεντρώνεται σε γλυπτικές προσεγγίσεις που αναπτύσσονται μέσω της έντονης παρατήρησης των εναλλαγών της καθημερινότητας, χρησιμοποιούν υλικά συνηφασμένα με την εντοπιότητα και αναπλαισώνουν την ίδια τη γλυπτική σαν διαδικασία και συμβάν που δημιουργεί νέες σχέσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης διασυνδέσεων μεταξύ διαφορετικών χώρων και οπτικών κωδίκων.    

Φιλοξενείται ο εικαστικός Φάνος Κυριάκου, που τα έργα του «Handle with handles handle with care» και «Social» είναι χαρακτηριστικά μιας προσέγγισης που αναδεικνύει τις σχέσεις μεταξύ σωμάτων, αντικειμένων και περιβάλλοντος χώρου, σχέσεων δηλαδή που μπορούμε να τις κατανοήσουμε ως διαφορετικά πλαίσια κοινωνικότητας. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με προβολή ταινίας του καλλιτέχνη και ανοιχτή συζήτηση

Στο χώρο του PSI Foundation, κάθε Σάββατο στις 7.30μ.μ., φιλοξενούνται καλλιτέχνες για παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικές με τη συγκεκριμένη έκθεση. Η αρχή έγινε με την Κυριακή Κώστα (29/6) και μέχρι τέλος Ιουλίου ακολουθούν παρουσιάσεις από τους Στέλιο Καλλινίκου (6 Ιουλίου), Φάνο Κυριάκου (13 Ιουλίου) και Ελίνα Ιωάννου (27 Ιουλίου), καθώς επίσης περφόρμανς από την Αλέξια Βασιλείου (20 Ιουλίου, 8μ.μ.). Την επιμέλεια των παράλληλων δράσεων έχει ο θεωρητικός τέχνης και επιμελητής Ευαγόρας Βανέζης.

Ποια τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι καλλιτέχνες και με ποιους τρόπους συσχετίζουν την τέχνη με τον κόσμο; Μέσα από ένα προβληματισμό για τις «πρακτικές της συνάφειας» και με έμφαση στις καλλιτεχνικές πρακτικές, οι συζητήσεις φωτίζουν διαφορετικές πτυχές του συν-ανήκειν, της κριτικής σκέψης και του ρόλου της τέχνης σε διαδικασίες ενθύμησης και επούλωσης.     

Για τον Φάνο Κυριάκου

«Daily Life», 2015/ Maccarone Gallery, Νέα Υόρκη

Ο Φάνος Κυριάκου (γ. Λευκωσία, 1977) είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Ασχολείται κυρίως με τη γλυπτική και το φιλμ για να προτείνει νέες σχέσεις μεταξύ αντικειμένων, πληροφοριών και κοινωνίας. Η συνεχιζόμενη έρευνά του αναδεικνύει λεπτές ισορροπίες του παρόντος μέσα από την εξερεύνηση ανακτημένων θραυσμάτων και ιδιωματικών εκφράσεων της καθημερινότητας. Δημιουργώντας ταξινομίες ad-hoc πρακτικών, συνεργάζεται συχνά με τοπικούς ειδικούς για να διερευνήσει τον υλικό πολιτισμό και τον τρόπο με τον οποίο η μνήμη συνδέεται με τις αισθήσεις: όχι μόνο τις εικόνες αλλά και τις υφές, τις μυρωδιές και τους ήχους. Είναι συνιδρυτής και διευθυντής της καλλιτεχνικής γκαλερί PARTY Contemporary (2018 – 2020) και ιδρυτής του project space «Midget Factory» (2003 – 2012). 

Στις ατομικές του παρουσιάσεις περιλαμβάνονται: dreams (παρέμβαση σε δημόσιο χώρο, Λευκωσία, 2024), People also ask, επιμέλεια Μαρίνα Χριστοδουλίδου (Rehearsal, Λευκωσία, 2022), The Other Sleeps In All Things Around (Wonnerth Dejaco Gallery, Duo show, Βιέννη, 2021), Now Dear Eyes, Dear Eyes, a Split (Eins Gallery, Λεμεσός, 2021), at this moment, επιμέλεια Luca Lo Pinto (Macro Museum Rome, 2020). Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων: Everything I touch turns into me, επιμέλεια Ευαγόρια Δαπόλα (Space 52, Αθήνα, 2024), Key Change, επιμέλεια Ευαγόρας Βανέζης (Pylon Art & Culture, 2024), 4 rooms (Società delle Api, Καστελλόριζο, 2022), JOMO (Macro Museum, Ρώμη, 2019), Hypersurfacing, επιμέλεια Μαρίνα Χριστοδουλίδου (NiMAC, Λευκωσία, 2019), Adhocracy Vol 1: Books and Tools, επιμέλεια Ναταλί Γιαξή και Φάνος Κυριάκου (Party Contemporary, Λευκωσία, 2018). Συν-εκπροσώπησε την Κύπρο στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας, Oo – The Cyprus / Lithuanian Pavilion, σε επιμέλεια Raimundas Malašauskas. Αποφοίτησε από το Middlesex School of Fine Arts το 2001 και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Goldsmiths University του Λονδίνου το 2007.   

Για την έκθεση 

H έκθεση «Casts of Island», σε επιμέλεια του συλλέκτη έργων τέχνης Νίκου Παττίχη, φιλοξενεί πάνω από 100 εικαστικά έργα, διαφορετικών μέσων, τεχνικών και τεχνοτροπιών, κυρίως από Κύπριους καλλιτέχνες, τα περισσότερα από τα οποία συλλέχθηκαν με πολύ μεράκι και φροντίδα τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει ως αφετηρία την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, αναδεικνύοντας μια ιστορικά ταραχώδη εποχή για την Κύπρο, που σημαδεύτηκε από πολυάριθμες προσπάθειες για επούλωση και κοινωνική αναδιάρθρωση εν μέσω σημαντικών παγκόσμιων ανακατατάξεων. 

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, η έκθεση αφορά την εξερεύνηση του κυπριακού ιστορικού και κοινωνικού φαντασιακού, μια μοναδική πολυφωνία που διερευνά κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ιστορική μνήμη και την κοινωνική πρόοδο. Η έκθεση σηματοδοτεί τη μετατροπή σε σπουδαίο χώρο τέχνης ενός κτιρίου-διαμάντι του Κυπριακού Μοντερνισμού, τις Αποθήκες Χαρουπιών στο παραλιακό βιομηχανικό μέτωπο της Λεμεσού. 

  • Διάρκεια: μέχρι 31 Οκτωβρίου. Τον Ιούλιο η έκθεση θα λειτουργήσει τις παρακάτω ημερομηνίες: 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26, 27/7 (Παρασκευή 5-10μ.μ., Σάββατο 11π.μ.- 2μ.μ. & 5-10μ.μ.)