Η εικαστικός Κυριακή Κώστα ανοίγει το Σάββατο 29 Ιουνίου τη σειρά Παράλληλων Δράσεων στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Casts of an Island 2024» στη Λεμεσό, που επιμελείται ο συλλέκτης Νίκος Παττίχης.
Στο χώρο του PSI Foundation, από τις 29 Ιουνίου και κάθε Σάββατο στις 7.30μ.μ., φιλοξενούνται καλλιτέχνες για παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικές με τη συγκεκριμένη έκθεση. Μέχρι τέλος Ιουλίου ακολουθούν παρουσιάσεις από τους Ελίνα Ιωάννου, Στέλιο Καλλινίκου, Φάνο Κυριάκου. Την επιμέλεια των παράλληλων δράσεων έχει ο θεωρητικός τέχνης και επιμελητής Ευαγόρας Βανέζης.

Ποια τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι καλλιτέχνες και με ποιους τρόπους συσχετίζουν την τέχνη με τον κόσμο; Μέσα από ένα προβληματισμό για τις «πρακτικές της συνάφειας» και με έμφαση στις καλλιτεχνικές πρακτικές, οι συζητήσεις φωτίζουν διαφορετικές πτυχές του συν-ανήκειν, της κριτικής σκέψης και του ρόλου της τέχνης σε διαδικασίες ενθύμησης και επούλωσης.
Η πρώτη συνάντηση (29.06) επικεντρώνεται σε μια από τις σημαντικότερες εννοιολογικές αναφορές της έκθεσης που αφορά το πώς οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν πραγματικούς ή νοητούς χώρους για να εξετάσουν τις επιστρώσεις του χρόνου και κατ’ επέκταση της μνήμης. Αυτό οδηγεί συχνά σε μια διαδικασία στην οποία συνυπάρχουν διάφορες αντιθέσεις: η αποκάλυψη και η διαγραφή, ή δημιουργία και η καταστροφή, το τυχαίο με το σκόπιμο: όπως σε ένα παλίμψηστο, μια επιφάνεια που «φιλοξενεί» το παρόν πάνω στα ίχνη του παρελθόντος.
Φιλοξενείται η εικαστικός Κυριακή Κώστα, που τα έργα της «Near Far» και «As the Rock Wears Out» είναι χαρακτηριστικά της εν λόγω προσέγγισης. Η καλλιτέχνης θα μιλήσει για τη δημιουργική της προσέγγιση, σχολιάζοντας την πρακτική της ύφανσης ιστοριών και σκέψεων και τη σχέση της με διαδικασίες καταγραφής και αποτύπωσης.
Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση ταινιών της καλλιτέχνη και ανοιχτή συζήτηση.

Η Κυριακή Κώστα είναι διεπιστημονική καλλιτέχνης και ερευνήτρια, με ιδιαίτερη έμφαση στην τέχνη ως ανθρωπολογική πρακτική. Το έργο της διερευνά και φέρνει σε επαφή τον μύθο και την ιστορία, τη φιλοσοφία και οικολογικές ανησυχίες. Δημιουργεί έργα τέχνης και εγκαταστάσεις σε συνεργασία με επαγγελματίες από πολλούς κλάδους, όπως τεχνίτες και ειδικούς της τεχνολογίας.
Παράγοντας συχνά συμμετοχικά περιβάλλοντα, σκηνοθετεί κοινωνικές και πολιτικές παρεμβάσεις που ασκούν κριτική σε διαφορετικά πλαίσια και περιβάλλοντα. Το έργο της έχει εκτεθεί ευρέως και λάβει διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αποτελώντας μέρος ιδιωτικών, δημόσιων και Κρατικών εικαστικών συλλογών. Από το 2015 είναι η καλλιτεχνική συντονίστρια της ΜΚΟ Φανερωμένης 70 στη Λευκωσία.
H έκθεση «Casts of Island 2024», σε επιμέλεια Νίκου Παττίχη, φιλοξενεί πάνω από 100 εικαστικά έργα, διαφορετικών μέσων, τεχνικών και τεχνοτροπιών, κυρίως από Κύπριους καλλιτέχνες, τα περισσότερα από τα οποία συλλέχθηκαν με πολύ μεράκι και φροντίδα τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει ως αφετηρία την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, αναδεικνύοντας μια ιστορικά ταραχώδη εποχή για την Κύπρο, που σημαδεύτηκε από πολυάριθμες προσπάθειες για επούλωση και κοινωνική αναδιάρθρωση εν μέσω σημαντικών παγκόσμιων ανακατατάξεων.
Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, η έκθεση αφορά την εξερεύνηση του κυπριακού ιστορικού και κοινωνικού φαντασιακού, μια μοναδική πολυφωνία που διερευνά κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ιστορική μνήμη και την κοινωνική πρόοδο. Η έκθεση σηματοδοτεί τη μετατροπή σε σπουδαίο χώρο τέχνης ενός κτιρίου-διαμάντι του Κυπριακού Μοντερνισμού, τις Αποθήκες Χαρουπιών στο παραλιακό βιομηχανικό μέτωπο της Λεμεσού.
- Διάρκεια: μέχρι 31 Οκτωβρίου. Τον Ιούνιο η έκθεση θα λειτουργήσει τις παρακάτω ημερομηνίες: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 12, 15, 16, 19, 22, 23, 26, 29, 30/6. Τον Ιούλιο η έκθεση θα λειτουργήσει τις παρακάτω ημερομηνίες: 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26, 27/7 (Παρασκευή 5-10μ.μ., Σάββατο 11π.μ.- 2μ.μ. & 5-10μ.μ.)