Με την εικαστικό Ελίνα Ιωάννου ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούλιο, το Σάββατο 27 Ιουλίου στις 7.30μ.μ., η σειρά Παράλληλων Δράσεων και η σειρά συναντήσεων με θέμα «Η πρακτική της Συνάφειας», στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Casts of an Island 2024» στη Λεμεσό, που επιμελείται ο συλλέκτης Νίκος Παττίχης.
Αμέσως μετά, στις 9μ.μ., η σειρά παράλληλων δράσεων φιλοξενεί την in-situ περφόρμανς φωνητικού αυτοσχεδιασμού της Αλέξιας με τίτλο «Τελετή Μετάβασης – Voice in Space: the Voice Improvisation Series». Οι δύο εκδηλώσεις της 27ης Ιουλίου θα σημάνουν και το καλοκαιρινό, προσωρινό, κλείσιμο της έκθεσης, αφού θα μείνει κλειστή για όλο τον Αύγουστο και θα ανοίξει ξανά για το κοινό τον Σεπτέμβριο.
Η 4η συνάντηση επικεντρώνεται σε σχεδιαστικές και γλυπτικές προσεγγίσεις που αναπτύσσονται μέσω μιας έντονης ενασχόλησης με την ιχνηλάτηση και την παραγωγή σχέσεων μεταξύ χρονικών και χωρικών θραυσμάτων, φέρνοντας τα στο ίδιο επίπεδο συγχρονικότητας, προτείνοντας νέους τρόπους κατανόησης της παροντικής στιγμής.
Φιλοξενείται η εικαστικός Ελίνα Ιωάννου, που τα έργα της «National Day (With fork and mulberry tree)» και η σειρά γλυπτών «Zinc Roof», «Palm Leaf I», «Cane» και «Prickly Pear Pad» δημιουργούν μια εύγλωττη φορμαλιστική συνθήκη, καταδεικνύοντας δίκτυα ανθρώπων, πραγμάτων και αφηγήσεων. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση.

Στο χώρο του PSI Foundation, κάθε Σάββατο, φιλοξενούνται καλλιτέχνες για παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικές με τη συγκεκριμένη έκθεση. Η αρχή έγινε με την Κυριακή Κώστα (29/6) και ακολούθησαν παρουσιάσεις από τους Στέλιο Καλλινίκου (6 Ιουλίου) και Φάνο Κυριάκου (13 Ιουλίου), ενώ προγραμματίζεται επίσης περφόρμανς φωνητικού αυτοσχεδιασμού από την Αλέξια Βασιλείου (20 Ιουλίου, 8μ.μ.). Την επιμέλεια των παράλληλων δράσεων έχει ο θεωρητικός τέχνης και επιμελητής Ευαγόρας Βανέζης.
Ποια τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι καλλιτέχνες και με ποιους τρόπους συσχετίζουν την τέχνη με τον κόσμο; Μέσα από ένα προβληματισμό για τις «πρακτικές της συνάφειας» και με έμφαση στις καλλιτεχνικές πρακτικές, οι συζητήσεις φωτίζουν διαφορετικές πτυχές του συν-ανήκειν, της κριτικής σκέψης και του ρόλου της τέχνης σε διαδικασίες ενθύμησης και επούλωσης.
Για την Ελίνα Ιωάννου

Η Ελίνα Ιωάννου (γεν. 1979, Κύπρος), αρχικά εκπαιδεύτηκε στον κλάδο της Αρχιτεκτονικής και ακολούθως και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονπελιέ στη Γαλλία. Η δουλειά της περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα μέσων, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου, της φωτογραφίας, της γλυπτικής και των εγκαταστάσεων. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, και συμμετείχε σε φουάρ και Μπιενάλε τέχνης.
Επιλεγμένες εκθέσεις: «Project Room I: Caught in The Act» (ατομική), NiMAC, Κύπρος, 2008, «Our Creative Diversity: Kairos», 13η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών από την Ευρώπη και την Μεσόγειο, Απουλία, Ιταλία, 2008, Salon Du Dessin, Μονπελιέ, Γαλλία, 2012, «Guilty As Charged» (ατομική), Δημαρχείο του 11ου δημοτικού διαμερίσματος, Παρίσι, Γαλλία, 2012, «1, 2, 3, b4», Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, 2013, «Νότια & Δυτική Όψη (Πλάκες Πέτρας Νο. 1-20 και 21-37)» (ατομική), Hermes Stores, Αθήνα, Ελλάδα, 2015, ΤΑΝΑΓΛΥΦΑ (με τη συγγραφέα Λουίζα Παπαλοΐζου), Pylon Art & Culture, Κύπρος, 2024.
Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, μεταξύ άλλων στην κεντρική πλατεία του χωριού Κυπερούντα και στην αυλή του Λανιτείου Γυμνασίου, στην κρατική συλλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη συλλογή της Εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στην συλλογή της CNP ασφαλιστικής όπως και στη συλλογή του MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές συνεργασίες με οίκους όπως οι Hermès Paris, Camper και CamperLab, VisitCyprus, Marriott International όπως και ο όμιλος της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Για την έκθεση
H έκθεση «Casts of Island», σε επιμέλεια του συλλέκτη έργων τέχνης Νίκου Παττίχη, φιλοξενεί πάνω από 100 εικαστικά έργα, διαφορετικών μέσων, τεχνικών και τεχνοτροπιών, κυρίως από Κύπριους καλλιτέχνες, τα περισσότερα από τα οποία συλλέχθηκαν με πολύ μεράκι και φροντίδα τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει ως αφετηρία την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, αναδεικνύοντας μια ιστορικά ταραχώδη εποχή για την Κύπρο, που σημαδεύτηκε από πολυάριθμες προσπάθειες για επούλωση και κοινωνική αναδιάρθρωση εν μέσω σημαντικών παγκόσμιων ανακατατάξεων.
Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, η έκθεση αφορά την εξερεύνηση του κυπριακού ιστορικού και κοινωνικού φαντασιακού, μια μοναδική πολυφωνία που διερευνά κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ιστορική μνήμη και την κοινωνική πρόοδο. Η έκθεση σηματοδοτεί τη μετατροπή σε σπουδαίο χώρο τέχνης ενός κτιρίου-διαμάντι του Κυπριακού Μοντερνισμού, τις Αποθήκες Χαρουπιών στο παραλιακό βιομηχανικό μέτωπο της Λεμεσού.
- Διάρκεια: μέχρι 31 Οκτωβρίου. Τον Ιούλιο η έκθεση θα λειτουργήσει τις παρακάτω ημερομηνίες: 19, 20, 26, 27/7 (Παρασκευή 5-10μ.μ., Σάββατο 11π.μ.- 2μ.μ. & 5-10μ.μ.) Τον Αύγουστο η έκθεση θα είναι κλειστή.