Μετά από μια παύση τεσσάρων ετών, το Pafos Aphrodite Festival διοργανώνει τον Σεπτέμβριο μια μεγάλη παραγωγή όπερας στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου Πάφου. 

Ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της πόλης επιστρέφει με την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «La Traviata» (Η παραστρατημένη), μια από τις σπουδαιότερες του κλασικού ρεπερτορίου, με συντελεστές από την Κρατική Όπερα της Τιφλίδας, ομάδα από το Κρατικό Μπαλέτο της Τιφλίδας και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και με τη συμμετοχή πλειάδας παγκοσμίου φήμης σολίστ. 

Η υπόθεση του έργου είναι μια παράφραση, με αρκετές περικοπές, του κλασικού παγκοσμίου φήμης δράματος του Αλέξανδρου Δουμά «Η Κυρία με τας καμελίας». Διηγείται την τραγική κατάληξη ενός μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις.

Οι παραστάσεις θα γίνουν την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία του Κάστρου της Πάφου, με ώρα έναρξης τις 7.30μ.μ. 

Μαέστρος θα είναι ο ανερχόμενος Γεωργιανός Λεβάν Τζαγκάεφ, με σκηνοθέτη τον Λοράν Γκέρμπερ (Ελβετία/ Ιταλία), σκηνογράφο τον Μάσιμο Μπελάντο Ραντόντε (Ιταλία), σχεδιάστρια κοστουμιών την Ισπανίδα Έστερ Μαρτίν, χορογράφο τη Γεωργιανή Νίνα Ανανιασβίλι, με διευθυντές της χορωδίας τους Αβταντίλ Τσκένκελι και Σάλβα Σαορσάτζε. 

Ο μαέστρος Λεβάν Τζαγκάεφ.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Βιολέτας Βαλερί ερμηνεύουν εναλλάξ την πρώτη και τη δεύτερη μέρα αντίστοιχα οι κορυφαίες σοπράνο Σοφία Μχεντλισβίλι και Μαρίκα Μαχιτίτζε, του Αλφρέντο Ζερμόν οι τενόροι Οτάρ Ζορζίκια και Αρμάζ Νταρασβίλι και του Τζόρτζιο Ζερμόν οι βαρύτονοι Βαχτάνγκ Ζασιασβίλι και Ζαάλ Χελάγια

Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν (και τις δύο ημέρες) οι λυρικοί τραγουδιστές Ιρίνα Αλεξίτζε (Φλόρα), Μαριάμ Κομπαλιάνι (Ανίνα), Ταμάζ Σαγκινάτζε (Γκαστόν), Ιρακλί Μουζίρι (Βαρόνος Ντουφόλ), Γκιόργκι Χελίτζε (Μαρκήσιος Ντ’ Ομπινύ), Λεβάν Μακαρίτζε (Γιατρός Γκρενβίλ). 

Η όπερα εξερευνά θέματα αγάπης, θυσίας και κοινωνικών προκαταλήψεων. Περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με τον γόνο μιας καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν τον θάνατο της κοπέλας.

Η πρεμιέρα της Τραβιάτας έγινε στις 6 Μαρτίου 1853 στο Θέατρο «Ο Φοίνικας» της Βενετίας και αναφέρεται συνήθως ως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία της όπερας. «Η Τραβιάτα ήταν ένα φιάσκο, μην ψάχνεις να βρεις δικαιολογία, απλώς έτσι είναι», έγραφε την επομένη κιόλας, στις 7 Μαρτίου 1853, ο Βέρντι στον εκδότη του Τίτο Ρικόρντι. 170 χρόνια αργότερα, το αριστούργημα του Βέρντι αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου με εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο στις όπερες όλου του κόσμου και με χιλιάδες θεατών να τις παρακολουθούν εκστατικά.

Κατέληξε να είναι η όπερα με τις περισσότερες παραστάσεις παγκοσμίως. Όμως, κατά πάσαν πιθανότητα, από σεμνοτυφία ο τίτλος του έργου έμεινε αμετάφραστος σε πολλές παραστάσεις εκτός Ιταλίας και έτσι πια έχει καθιερωθεί.

Το λιμπρέτο έγραψε ο Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε. Η μουσική και οι άριές της είναι διάσημες, με την πιο γνωστή ίσως την «Sempre libera» από την πρώτη πράξη και την «Addio, del passato» από την τρίτη πράξη.

  • Πάφος, Πλατεία Κάστρου, Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, 7.30μ.μ. Εισιτήρια: ticketmaster και ACS COURIER

Κρατικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Τιφλίδας 

Η ιστορία του Κρατικού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου της Τιφλίδας αντιστοιχεί σε περισσότερα από 170 χρόνια. Η κατασκευή του Θεάτρου Όπερας υπό την επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Αντόνιο Σκουντιέρι ξεκίνησε στις 15 Απριλίου 1847 και διήρκεσε τέσσερα χρόνια. Στις 12 Απριλίου 1851, το πρώτο Θέατρο Όπερας στην Περικαυκασία άνοιξε με ένα μεγάλο χορό μασκαρεμένων, στον οποίο παρευρέθηκε η υψηλή κοινωνία της Τιφλίδας. 

Μετά την πυρκαγιά του 1973, το εσωτερικό του κτηρίου καταστράφηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου – η γνωστή, εκπληκτική κουρτίνα του Σέργιο Κομπουλατζέ, κοστούμια, σκηνικά και προπτυχιακά, εκθέματα, αρχειακό υλικό καταστράφηκαν και έγιναν στάχτες. Το 1978, το Θέατρο Όπερας της Τιφλίδας αποκαταστάθηκε όπως ήταν στην αρχική του μορφή. Οι κατασκευαστές κατάφεραν να διατηρήσουν το ανατολίτικο, στυλ του κτιρίου. Δημιουργήθηκαν έξι αίθουσες πρόβας. Τρεις αξιόλογες αίθουσες, η ονομαζόμενη Κόκκινη Αίθουσα, οι Αίθουσες Καθρέφτη/ Μπλε, φιλοξένησαν συναυλίες φωνητικής και δωματίου μουσικής, εκθέσεις και συναντήσεις διαφόρων ειδών.

Μετά από έξι χρόνια εκτεταμένων ανακαινίσεων, με χρηματοδότηση από το διεθνές φιλανθρωπικό ίδρυμα Καρτού, το Θέατρο Όπερας επανήλθε στις 30 Ιανουαρίου 2016 με μία νέα παραγωγή μιας κλασικής Γεωργιανής όπερας – το “Αμπεσάλομ και Ετέρι” του Ζακαρία Παλιασβίλι.

Η σημασία του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου της Τιφλίδας, όπως ονομάστηκε από τον Ζακαρία Παλιασβίλι, είναι ιδιαίτερη για πολλούς λόγους. 

Ένας από αυτούς είναι ότι η ιστορική σκηνή του θυμίζει την αρχή του θριαμβευτικού δρόμου των γεωργιανών αστέρων της παγκόσμιας όπερας. Η λίστα τους είναι εκτενής και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας συχνά έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις εμφανίσεις τους δίπλα σε αστέρες της παγκόσμιας όπερας.

Χορηγός επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος & en.philenews