Το βραβευμένο στην Αβινιόν (2009) έργο του σπουδαίου Ρουμάνου συγγραφέα Ματέι Βιζνιέκ «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα», παρουσιάζει από τις 15 Νοεμβρίου η Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή.
Η απόλυτα ρεαλιστική και τραγική ιστορία ενός οποιουδήποτε πολέμου διαδραματίζεται μέσα από ένα υπερρεαλιστικό και ειρωνικό πλαίσιο που όλα μοιάζουν να είναι φάλτσα.
Ο πιο γνωστός και πολυπαιγμένος σύγχρονος συγγραφέας της Ρουμανίας, αναπτύσσει πότε με δραματικό τρόπο και πότε με γενναίες δόσεις χιούμορ μια βασανιστικά επίκαιρη ιστορία για την απώλεια και το πένθος, τον ξεριζωμό, το δράμα της προσφυγιάς, την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, τον αγώνα για επιβίωση και καλύτερη ζωή.
Ο Βαρνάβας Κυριαζής ζωντανεύει τη διεισδυτική και απογυμνωμένη γλώσσα του Ματέι Βιζνιέκ, μεταφέροντας το ιδιαίτερο σκηνικό παιχνίδι μεταξύ ζωντανών και νεκρών, ποίησης και πεζότητας, ρεαλισμού και σουρεαλισμού, για να μας υπενθυμίσει τη σημασία της συνεχούς διαπραγμάτευσής μας με τον τόπο της μνήμης. Αρωγός του τα σπουδαία μουσικά θέματα του Μιχάλη Χριστοδουλίδη κι ένα δουλεμένο σύνολο ηθοποιών και άλλων συντελεστών.
Ο Κυριαζής έχει καταπιαστεί ξανά με το έργο του Βιζνιέκ, καθώς το 2017 είχε σκηνοθετήσει το έργο του «Ζητείται Κλόουν ηλικιωμένος» στο Θέατρο Διόνυσος.
Το έργο

Μια διαμελισμένη οικογένεια που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της. Η Μητέρα και ο Πατέρας– και οι δύο φυγάδες της θηριωδίας ενός πολέμου, και οι δύο πρόσφυγες– επιστρέφουν στο καμένο, ρημαγμένο σπίτι τους. Μόνιμή τους αγωνία είναι να βρεθεί ό,τι απέμεινε από τον νεκρό γιο τους. Ο τελευταίος καλείται στον κόσμο τους ως νεκροζώντανη παρουσία, φορέας των συμβάντων στα πεδία των μαχών της Ιστορίας, ενώ η κόρη τους πασχίζει να επιβιώσει στα χαρακώματα των πεζοδρομίων της παραπαίουσας Ευρώπης.
Και γύρω τους ένα αναγνωρίσιμο ψηφιδωτό από επικίνδυνους όσο και γελοίους ανθρώπους που προκαλούν την ηθική της κοινωνίας. Ένας κόσμος που ασφυκτιεί και ξεψυχά λίγο-λίγο μέσα στα εθνικά και κοινωνικά ρήγματα, που κατακερματίζεται από την κατάρρευση των αξιών, την οικονομική εκμετάλλευση και την έλλειψη ανθρωπιάς, αλλά κι ένας κόσμος που εμπεριέχει τη λύτρωση, αφού ακροβατεί ανάμεσα στην καταστροφή και στην αποκατάσταση.
Ξεχασμένο από όλους- κράτος, διεθνείς φορείς, φίλους, συγγενείς ακόμα και από την ίδια τη ζωή- το ζευγάρι αποφασίζει να ανακαλύψει μόνο του το νήμα της οικογενειακής του ιστορίας. Μέσα από την προσωπική τους διαδρομή, προκύπτει η ιστορία της πολεμικής φρίκης ολόκληρου του 20ού αιώνα.
Ο Ματέι Βιζνιέκ
Ο Ματέι Βίζνιεκ γεννήθηκε το 1956 στη Ρουμανία. Το 1984 δημοσιεύει και βραβεύεται για τα ποιήματά του. Ωστόσο, τα θεατρικά του έργα λογοκρίθηκαν και απαγορεύτηκαν, καθώς δεν θέλησε να μείνει σιωπηλός απέναντι στο καθεστώς Τσαουσέσκου. Τον Σεπτέμβριο του 1987 ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Παρίσι και έκτοτε ζει στη Γαλλία, όπου και εργάζεται ως δημοσιογράφος και γράφει θεατρικά έργα στα γαλλικά.
Η θαρραλέα λογοτεχνική του προσέγγιση και η στάση του απέναντι σε πολιτικοκοινωνικά θέματα έχουν αποσπάσει αναγνώριση και θαυμασμό παγκοσμίως. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα σε όλο τον κόσμο. Στη Ρουμανία, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος έγινε ένας από τους πιο πολυπαιγμένους συγγραφείς της χώρας, με 30 και πλέον έργα του ανεβασμένα.
Συντελεστές

- Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
- Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
- Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
- Σκηνικά- Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
- Κινησιολογία: Ήβη Χατζηβασιλείου
- Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς
- Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Παφίτης
- Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Φρόσω Μαύρου
- Eιδικές κατασκευές-ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Στέφανος Νεάρχου
- Παίζουν: Άθως Αντωνίου, Φώτης Αποστολίδης, Θανάσης Δρακόπουλος, Σταυριάνα Καδή, Γιάννης Καραούλης, Αντρέας Κουτσόφτας, Άρης Κυπριανού, Παναγιώτης Κυριάκου, Βασίλης Μιχαήλ, Έρικα Μπεγέτη, Ανδριανή Νεοκλέους, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Βασίλης Παφίτης, Λουκάς Προκοπίου, Αθηνά Σάββα
Πού και πότε
- Λευκωσία, Θέατρο ΘΟΚ, «Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης». Πρεμιέρα: Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 8μ.μ. και Κυριακή στις 6μ.μ.
- Πάφος, Μαρκίδειο Θέατρο, Σάββατο 4 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ.
- Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ.
- Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ.
Υπερτιτλισμένες παραστάσεις
- Λευκωσία, 13/12 (αγγλικά και τουρκικά), Σάββατο 14/12 (ελληνικά)
Λεμεσός, Τετάρτη 15/1 (αγγλικά και τουρκικά)
Εισιτήρια: tickets.thoc.org.cy 77772717