Στον διεθνώς φημισμένο μαέστρο Δημήτρη Μποτίνη παραδίδει την μπαγκέτα της η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου για μια συναρπαστική σειρά συναυλιών με έργα Πιατσόλα και Μέντελσον, στην οποία θα λάμψει η περιζήτητη βιολονίστρια Σογιούνγκ Γιουν.

Συγκεκριμένα, η σειρά της ενότητας Starlight παρουσιάζεται σε Λεμεσό και Λευκωσία στις 22 και 23 Φεβρουαρίου και προτείνει τις «Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες» του Άστορ Πιατσόλα και τη «Σκωτσέζικη Συμφωνία» του Φέλιξ Μέντελσον, εκφράζοντας μια πλούσια γκάμα συναισθημάτων και πολιτιστικών επιρροών.

H εκπληκτική δεξιοτεχνία και το δυνατό ταμπεραμέντο της Νοτιοκορεάτισσας βιολονίστριας υπόσχονται να απογειώσουν το εμπνευσμένο από το ταγκό έργο του Πιατσόλα, το οποίο συγκαταλέγεται στις ηχογραφήσεις της.

Πρόγραμμα

  • Astor Piazzolla: Οι Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες (Estaciones Porteñas)
  • Felix Μendelssohn: Συμφωνία αρ. 3 σε Λα ελάσσονα, έργο 56 (Σκωτσέζικη)

Συναυλίες

  • Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, 8.30μ.μ. Sold Out Tickets
  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, 8.30μ.μ. cyso.interticket.com

Οι Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες (1965–70)

Ο Άστορ Πιατσόλα έμεινε στην Ιστορία ως ο δημιουργός ενός ιδιαίτερου είδους ταγκό. Το 1960, δημιούργησε το σύνολο μουσικής δωματίου Quinteto Nuevo Tango, το οποίο αποτελούνταν από έναν ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων: βιολί, ηλεκτρική κιθάρα, πιάνο, κοντραμπάσο και μπαντονεόν, το οποίο έπαιζε ο ίδιος. Από τα περίπου 750 έργα που συνέθεσε για το κουιντέτο αυτό, ξεχωρίζει το έργο «Las cuatro estaciones porteñas», δηλαδή «Οι Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες». Στα ισπανικά, ο όρος Porteño (θηλυκό: Porteña) σημαίνει «άνθρωπος της πόλης του λιμανιού», και αναφέρεται κυρίως στους κατοίκους του Μπουένος Άιρες.

Σε αντίθεση με το φαινομενικά συνεκτικό έργο του Βιβάλντι που είχε σχεδιαστεί ως ένας αλληλένδετος κύκλος, τα τέσσερα κομμάτια που συνθέτουν το έργο προέκυψαν ξεχωριστά μεταξύ 1965 και 1970. Το «Καλοκαίρι» γράφτηκε τον Αύγουστο του 1965. Ακολούθησε «Το Φθινόπωρο», το 1969, ενώ «Ο Χειμώνας» και «Η Άνοιξη» γράφτηκαν το 1970.

Το εμπνευσμένο από την τζαζ «Φθινόπωρο» περιγράφει την άφιξη του ψυχρού και ομιχλώδους φθινοπώρου του Μπουένος Άιρες, και ο ψυχρός και δραματικός «Χειμώνας» τον χειμωνιάτικο καιρό της πόλης που φτάνει κάθε χρόνο από την Ανταρκτική. Η «Άνοιξη» περιγράφει αυτή τη διαβόητα θυελλώδη εποχή της πόλης, ενώ το «Καλοκαίρι» ένα αποπνικτικό και καταπιεστικά υγρό καλοκαίρι.

Η εκδοχή που παρουσιάζεται στην Κύπρο είναι μια μάλλον ελεύθερη διασκευή για σόλο βιολί και ορχήστρα του Ρώσου συνθέτη Λεονίντ Ντεσιάτνικοφ, που έκανε στο διάστημα 1996–98.

Σκωτσέζικη Συμφωνία

Ο Φέλιξ Μέντελσον συνέθεσε τη Σκωτσέζικη Συμφωνία του από τα τέλη του 1840 έως τις 20 Ιανουαρίου 1842, εκτός από ένα σύντομο προκαταρκτικό προσχέδιο, το οποίο χρονολογείται από τον Αύγουστο του 1829, τη χρονιά που περιόδευσε στα Βρετανικά Νησιά. Αφιέρωσε το έργο στη Βασίλισσα Βικτωρία. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 3 Μαρτίου 1842, με τον ίδιο να διευθύνει την Ορχήστρα του Gewandhaus της Λειψίας.

Οι τρεις εβδομάδες που πέρασε στη Σκωτία το 1829 άφησαν βαθιά επίδραση. Ήδη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είχε καταλήξει στην ιδέα να τιμήσει τη Σκωτία με μια συμφωνία.

Θέλοντας να αποφύγει οποιουσδήποτε προγραμματικούς συνειρμούς, ο Μέντελσον παρουσίασε τη Συμφωνία ως ένα κομμάτι αυστηρά «απόλυτης» μουσικής, χωρίς προγραμματικές αναφορές ή απεικονιστικές συνδέσεις.

(Από τις σημειώσεις του προγράμματος του Νικόλα Κωνσταντίνου)

Δημήτρης Μποτίνης

O μαέστρος Δημήτρης Μποτίνης είναι καλλιτεχνικός φιευθυντής και κορυφαίος μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Νοβοσιμπίρσκ. Διετέλεσε κορυφαίος μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βόρειου Καυκάσου από το 2015-2022, ενώ στο διάστημα 2021-2023 υπήρξε μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Μόσχας, όπου είχε εργαστεί ως βοηθός μαέστρος του Γιούρι Σιμόνοφ από το 2011 έως το 2021.

Είναι επίσης τακτικός φιλοξενούμενος μαέστρος σε όλες τις κύριες ορχήστρες της Ρωσίας, περιλαμβανομένων της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης, της Ορχήστρας Μαριίνκσυ, της Συμφωνικής Ορχήστρας Σβετλάνοφ, της Εθνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Ρωσίας, καθώς και όλων των σημαντικότερων τοπικών ορχηστρών της χώρας. Επίσης, διευθύνει σε τακτική βάση ορχήστρες στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Δημήτρης Μποτίνης γεννήθηκε σε οικογένεια μουσικών και σπούδασε βιολί και βιόλα από την ηλικία των πέντε ετών αποφοιτώντας από το Ωδείο της Πάτρας. Σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε μουσική διεύθυνση υπό την καθοδήγηση του πατέρα του, ενώ παρακολούθησε σεμινάρια με τον Γιούρι Σιμόνοφ στην Ουγγαρία. Συνέχισε τις σπουδές του με τον Σιμόνοφ στο Κρατικό Ωδείο Ρίμσκι- Κόρσακοφ της Αγίας Πετρούπολης, αποφοιτώντας με την υψηλότερη διάκριση «summa cum laude» το 2011.

Σόγιουνγκ Γιουν

Γεννημένη το 1984 στη Σεούλ, η Σογιούνγκ Γιουν σπούδασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών της Νοτίου Κορέας, με τον Ζαχάρ Μπον στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Χορού της Κολωνίας, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Τεχνών Ζυρίχης. Έχει ως βάση της τη Βαρκελώνη και τη Σεούλ.

Νικήτρια μεγάλων διαγωνισμών όπως Yehudi Menuhin (1ο βραβείο), Henryk Wieniawski (1ο βραβείο), και Indianapolis (αργυρό μετάλλιο), έχει κερδίσει τον σεβασμό των καλλιτεχνών στον χώρο της τόσο ως σόλο βιολονίστρια όσο και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου του υψηλότερου επιπέδου.

Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με κορυφαίες ορχήστρες όπως Εθνική Συμφωνική Τσεχίας, Φιλαρμόνια Πράγας, Συμφωνική Ορχήστρα του Μπιλμπάο, Γερμανική Φιλαρμονική Δωματίου της Βρέμης, Συμφωνική Ορχήστρα της Γκαλίθια, Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα, Ορχήστρα Δωματίου Γενεύης, Εθνική Ορχήστρα Βελγίου, Εθνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Πολωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα Βέρνης και πολλές άλλες. Η Soyoung συνεργάζεται τακτικά με την Ορχήστρα Δωματίου Κορέας, έχοντας ηχογραφήσει μαζί  τις «Τέσσερις Εποχές» του Piazzolla καθώς και το Κοντσέρτο για βιολί και πιάνο του Mendelssohn-Bartholdy, ενώ παράλληλα έκαναν περιοδεία σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής.

Οι συνεργασίες της περιλαμβάνουν τους Krzyszstof Penderecki, Ivor Bolton, Krzysztof Urbanski, Muhai Tang καθώς και τους Maxim Vengerov, Eiji Oue και Michal Nesterowicz. 

Το 2021, συμμετείχε ως κριτής στον Διαγωνισμό Βιολιού Menuhin στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια ενώ την ερχόμενη Άνοιξη θα λάβει μέρος στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού «Άνοιξη Πράγας».

Το 2012, ίδρυσε μαζί με τους Veit Hertenstein και Benjamin Gregor-Smith το βραβευμενο Τρίο Εγχόρδων ORION. To 2023, μαζί με την Ισπανή πιανίστα Judith Jáuregui και την Ελβετίδα/ Γαλλίδα βιολοντσελίστα Nadège Rochat δημιούργησαν τρίο με πιάνο.

Παίζει πάνω σε βιολί J. B. Guadagnini (ex-Bückeburg) κατασκευασμένο στο Τορίνο το 1773.