Πέντε σπουδαίες συναυλίες καθώς επίσης εργαστήρια και σεμινάρια περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Νέας Μουσικής Κύπρου, που διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Κυπρίων Συνθετών.

Από τις 6 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου η διοργάνωση αναδεικνύει τη σύγχρονη μουσική δημιουργία στην Κύπρο, στο οποίο Κύπριοι συνθέτες παρουσιάζουν τα έργα τους, ερμηνευμένα από σπουδαίους καλλιτέχνες.

Η σειρά συναυλιών, μαζί με τις άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, θα φιλοξενηθεί στη Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελιώτισσα, με καθημερινές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Φέτος, το φεστιβάλ φιλοξενεί συναυλίες με μεγάλη ποικιλία προτάσεων, όπως τα δυναμικά σύνολα Zeitfluss (Αυστρία) και dissonArt (Ελλάδα), καθώς και τις πρωτοποριακές αυτοσχεδιαστικές δυνάμεις του Electroacoustic Ensemble των Κύπριων συνθετών, μαζί με παρουσία από άλλες τοπικές μουσικές δυνάμεις.

Πρόγραμμα

  • Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, 8.30μ.μ.

Συναυλία: Composers’ Electroacoustic Ensemble [Κύπρος]

  • Τρίτη 7 Νοεμβρίου, 10π.μ.

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο: Χαμένοι στη μετάφραση: Αποκωδικοποιώντας την γλώσσα της σύγχρονης μουσικής

  • Τρίτη 7 Νοεμβρίου, 8.30μ.μ.

Συναυλία: dissonArt Ensemble [Ελλάδα]

  • Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, 5μ.μ.

Σεμινάριο: Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου: το ερευνητικό του έργο, οι φιλοδοξίες και τα επιτεύγματά του

  • Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, 8.30 μ.μ.

Συναυλία: Rami Sarieddine: Ρεσιτάλ πιάνου

  • Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, 8.30 μ.μ.

Συναυλία: έργα για Τρίο κιθάρα, φλάουτο και κρουστά.

  • Σάββατο 11 Νοεμβρίου, 8.30 μ.μ.

Συναυλία: Zeitfluss Ensemble (Αυστρία)

Λευκωσία, Μεσαιωνική Αίθουσα Καστελιώτισσα, 6-11 Νοεμβρίου, cycomposers.com

Αναλυτικά:

Composers’ Electroacoustic Ensemble [Κύπρος]

Μουσικοί: Ευαγόρας Καραγιώργης, Σάββας Σάββα, Χάρης Σοφοκλέους, Γιώργος Σταύρου, Τάσος Στυλιανού      

Το Composers’ Electroacoustic Ensemble, που ιδρύθηκε το 2014, είναι ένα σύνολο βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό με εναλλακτικά όργανα που εκτελούνται από συνθέτες, το οποίο περιλαμβάνει Theremin, El. Κιθάρα, προετοιμασμένο πιάνο, λαούτο, ηλεκτρονικά και χειροποίητα κρουστά. Στόχος του συγκροτήματος είναι να δημιουργήσει μουσική ελεύθερη από τα όρια οποιασδήποτε προϋπάρχουσας έννοιας ή ύφους και να αντιδράσει άμεσα στην εσφαλμένη “αρμονία” που προωθείται από το κατεστημένο- δίνοντας έτσι χώρο και προτεραιότητα στο στοιχείο της άμεσης επικοινωνίας και δράσης.

(Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει δεξίωση)

Χαμένοι στην μετάφραση: Αποκωδικοποιώντας την γλώσσα της σύγχρονης μουσικής

Μια διάλεξη – εργαστήρι για την εξοικείωση των μουσικών με τη γλώσσα της σύγχρονης μουσικής. Η διάλεξη περιλαμβάνει συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης της μουσικής από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στις νέες τεχνικές παιξίματος και τα επικρατέστερα δομικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι συνθέτες. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να πάρουν μέρος σε ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς με το σύνολο dissonArt.

Για την ενεργό συμμετοχή θα πρέπει οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους μουσικά όργανα.

Εισηγήτρια: Λενιώ Λιάτσου, πιανίστα – μεταδιδάκτορας Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

dissonArt Ensemble [Ελλάδα]

Μουσικοί: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης (Μαέστρος), Γιάννης Ανισέγκος (φλάουτο), Αλέξανδρος Σταυρίδης (κλαρινέτο), Θανάσης Σουργκούνης (βιόλα), Λενιώ Λιάτσου (πιάνο), Θεόδωρος Πατσαλίδης (βιολί), Βασίλης Σαΐτης (βιολοντσέλο), Γιάννης Χατζής (κοντραμπάσο), Κώστας Αργυρόπουλος (κρουστά).

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα των Ανδρονίκου, Μουστούκη, Σκορδή, Σταύρου, Στυλιανού, μεταξύ άλλων.

Το dissonArt ensemble ιδρύθηκε στις αρχές του 2005 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη διάδοση της μουσικής πρωτοπορίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και πέρα από τα σύνορά της. Στην έως τώρα καλλιτεχνική του διαδρομή έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως Darmstadt International Summer Course for New Music, Munich Biennale für Musik Theatre, Klang Festival Copenhagen, Berlin Deutsche Oper, Klangspuren Innsbruck, Ensembl[:E]uropa Cologne, Kunstfestspiele Herreunhausen Hannover, 4020. mehr als Musik Linz, Musikprotocoll Graz, Athens Festival, Forum Wallis Switzerland, MICO Festival Bologna, Salzburg Biennale, Kunstfestspile Ηerrenhausen Hannover, Milano incontra la Grecia, Copenhagen Opera Festival, Mixtur Festival Barcelona, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Κύπριων Συνθετών Λευκωσία και έχει συνεργαστεί με συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς όπως οι Beat Furrer, Γιώργος Απέργης, Manos Tsangaris, Γιώργος Κουμεντάκης, Αugustino di Scipio, Barblina Meierhans, Younghi Pagh-Paan, Samir Odeh-Tamimi, Simone Movio, Carola Bauckholt and Christian Wolff, Morris Rosenzweig μεταξύ άλλων.

Έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις σε παραγωγή Godrecords, ORF, WDR, Naxos, Phasma Music και Dissonance Records ενώ έχει λάβει δύο φορές επιχορήγηση από την ERNST Von Siemens για την δημιουργία έργου μουσικού θεάτρου. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια το σύνολο έχει αναπτύξει και εκπαιδευτική δραστηριότητα, εκτελώντας έργα φοιτητών σύνθεσης στα Εργαστήρια Σύγχρονης Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Εργαστήρι Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και στα πλαίσια εργαστηρίων του Μουσικού Χωριού.

H Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση υποστηρίζει τις συναυλίες του συνόλου στο εξωτερικό από το 2013 ενώ ιδιαίτερα τιμητική ήταν η επιλογή του dissonArt ανάμεσα από 35 σύνολα από το Darmstadt Ιnternational Μusic Courses τον Ιούλιο 2012, όπως και η πρόκληση στην πρώτη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο του 2016.

Το Αρχείο Ελλήνων Συνθετών του Θωμά Ταμβάκου: το ερευνητικό του έργο, οι φιλοδοξίες και τα επιτεύγματά του

Παρουσίαση του μουσικού ερευνητή Θωμά Ταμβάκου, με επίκεντρο την αξία των αρχείων σύγχρονης μουσικής.

Rami Sarieddine: Ρεσιτάλ Πιάνου

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα των Ανδρονίκου, Καραγιώργη, Μακρίδη, Παπαγεωργίου, Σάββα, Σταύρου και Τσιγάρα.

Ο Rami Sarieddine είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (piano performance) από το Thornton School of Music, University of Southern California στο Λός Άντζελες. Έχει επίσης φοιτήσει στο New England Conservatory της Βοστώνης και στο Royal Academy of Music στο Λονδίνο από όπου έχει αποκτήσει προπτυχιακό και µεταπτυχιακούς τίτλους.

Κατείχε την θέση του Head Piano Fellow στο Bard College Conservatory of Music στη Νέα Υόρκη όπως και θέσεις διδασκαλίας στο Λος Άντζελες, στο Άµπου Ντάµπι και στη πόλη της Νέα Υόρκης καθώς επίσης και στο Central Conservatory Prep School στο Πεκίνο. Σήµερα είναι µέλος του διδακτικού προσωπικού της Μουσικής Ακαδηµίας ARTE όπως επίσης της Berlin Opera Academy (vocal coach).  

Το 2019, ίδρυσε το (duo+) Chimera µε τον επί σειρά ετών συνεργάτη, τραγουδιστή (µπάσο) Andrew Robert Munn. Μαζί παρουσιάζουν ρεσιτάλ σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσµο, µε τις πιο πρόσφατες παραστάσεις αυτές στο Άµπου Ντάµπι, την Αθήνα, το Βερολίνο, την Λευκωσία και το Παρίσι.

Ένθερµος υποστηρικτής της µουσικής του 20ου / 21ου αιώνα, ο Rami Sarieddine έχει ερµηνεύσει νέα έργα σε πρεµιέρες συνθετών όπως ο Άντης Σκορδής, Conrad Winslow, James Primosch, Nina C. Young. Επιπλέον έχει συνεργαστεί µε συνθέτες όπως ο Mark Carlson, Libby Larsen, Steve Reich και Frederich Rzewski. Eργάστηκε ως repetiteur για την όπερα, Aργός Σίδηρος και συνεργάστηκε µε τον παγκόσµιου φήµης µπάσο, Nicholas Isherwood για την πρεµιέρα του ‘Τε…Τέλεσται’ – έργα του Άντη Σκορδή και πρόσφατα σε συνεργασία µε τους Νίκο Πίττα στο βιολί και Μιράντα Παπανεοκλεούς παρουσίασαν έργα Κύπριων συνθέτων για πίανο τρίο στη Λάρνακα και Λεµεσό.

Συναυλία έργων για τρίο κιθάρας, φλάουτου και κρουστών

Μουσικοί: Εύα Σταύρου (φλάουτο), Σωκράτης Λεπτός (κιθάρα), Νατάσα Χατζηανδρέου (κρουστά).

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα των Ανδρονίκου, Σταύρου και Χατζημάρκου μεταξύ άλλων.

Το τρίο για κιθάρα φλάουτο και κρουστά αποτελείται από τους μουσικούς Εύα Σταύρου, Σωκράτη Λεπτό και Νατάσα Χατζηανδρέου. Αυτή είναι η πρώτη σύμπραξη του τρίο στα πλαίσια του φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής το οποίο διοργανώνει το Κέντρο Κύπριων Συνθετών.

Zeitfluss Ensemble (Αυστρία)

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα των Ανδρονίκου, Αθηνοδώρου, Καραγιώργη, Μουστούκη, Παπαγεωργίου και Στυλιανού μεταξύ άλλων.

Η μουσική του 20ου και του 21ου αιώνα αποτελεί ένα γοητευτικό και συναρπαστικό κεφάλαιο της ιστορίας της μουσικής. Δυστυχώς παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη για το ευρύ κοινό. Με τη δημιουργία του Zeitfluss Ensemble τον Οκτώβριο του 2003, ο μαέστρος Edo Micic, ο συνθέτης Kiawasch Saheb Nassagh και ο σαξοφωνίστας Clemens Frühstück, θέλουν να εργαστούν ενάντια σε αυτό το πολιτιστικό έλλειμμα.

Φιλοδοξία του Zeitfluss Ensemble είναι να αντιπαραβάλει τα έργα μεγάλων διεθνώς αναγνωρισμένων συνθετών με έργα των ντόπιων συνθετών. Μέλημα του Ensemble Zeitfluss είναι να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τη συναρπαστική εξέλιξη της σημερινής μουσικής και την πολύ συχνά κρυμμένη ομορφιά της. Το Zeitfluss Ensemble θέλει να παρουσιάσει επίσης ξεχασμένα, σπάνια παιγμένα και άγνωστα έργα.

Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων του συνόλου στοχεύει στην προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού, με έργα σπουδαίων συνθετών, κάποια από τα οποία έχουν σχεδόν αποκλειστεί από τη σύγχρονη μουσική σκηνή. Τα έργα αυτά αντιπαραβάλλονται με έργα που έχουν γίνει ανάθεση από το Zeitfluss Ensemble. Τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότερες από 70 συνθέσεις έχουν γραφτεί ειδικά για το σύνολο.