Την πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του Κώστα Βασιλείου «Εξηγήματα. Προπολεμικά και μεταπολεμικά αφηγήματα», με την οποία ο πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος Κύπριος λογοτέχνης επιστρέφει στα λογοτεχνικά δρώμενα, παρουσιάζουν οι εκδόσεις Αρμίδα σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Η 106 σελίδων ανθολογία περιλαμβάνει κείμενα προπολεμικά και μεταπολεμικά, με ορόσημο το έτος της τουρκικής εισβολής 1974, στα οποία εντοπίζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν τον Βασιλείου μια ηχηρή φωνή της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Η εκδήλωση στη Λευκωσία πραγματοποιείται τη Δευτέρα 20 Μαΐου στις 6.30μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου. Θα μιλήσει ο πεζογράφος Αιμίλιος Σολωμού, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας και επιμελήτρια του βιβλίου Σταυρούλα Μπίου.

Η εκδήλωση στη Λεμεσό πραγματοποιείται την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 6.30μ.μ. στο μπαρ «Στον Δρόμο». Θα μιλήσει ο Παύλος Μαυρογιάννης.

Και στις δύο εκδηλώσεις θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον συγγραφέα, Κώστα Βασιλείου.

Με το προσωπικό του ύφος, διανθισμένο με ζωηρούς διαλόγους, εικόνες αντλημένες κυρίως από την ευρύτερη κυπριακή κοινωνία της εποχής του, ο Βασιλείου μάς παραδίδει έναν τόμο αφηγημάτων που έρχεται να προστεθεί στο ήδη πλούσιο βιογραφικό του.

Ο Πελέ και μια κότα (!), τα τριαντάφυλλα του Επιτάφιου, το μαχαλλεπί του Κατσικόρωνου, τα ξεχασμένα γιασεμιά σε μια βράκα, όλες οι ιστορίες του Κώστα Βασιλείου χτίζουν και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία ανάγνωσης. Είναι η δική του γλώσσα, διανθισμένη με τo κυπριακό προφορικό ιδίωμα, ο δικός του συγγραφικός χαρακτήρας, το δικό του συμβολικό ύφος, οι δικές του πινελιές στους απλούς καθημερινούς Κύπριους χαρακτήρες του, είναι τα Εξηγήματά του!

Σχολιάζοντας την τελευταία ανθολογία διηγημάτων του Κώστα Βασιλείου, ο βραβευμένος Κύπριος λογοτέχνης Κώστας Λυμπουρής αναφέρει: «Ποιητικό, κατ’ εξοχήν, το δέντρο της λογοτεχνικής δημιουργίας του Κώστα Βασιλείου. Ωστόσο, υπάρχει φαίνεται δυνατή ρίζα που πάει βαθιά, συναντά και προσθέτει στην πανελλήνια πεζογραφική παράδοση. Ιδιαιτέρως, θυμίζει τους μεγάλους του ηθογραφικού διηγήματος. Προσωπικά, στάθηκα με θαυμασμό στο εξαιρετικό – καθαρά παπαδιαμαντικό- διήγημα “Το γιασεμί”. Κείμενα γραμμένα πριν 50 τόσα χρόνια προσφέρουν μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία».

Ο Κώστας Βασιλείου γεννήθηκε το 1939 στην Πάνω Δευτερά. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και ακολούθως σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1963 και εργάστηκε ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 1999, όταν αφυπηρέτησε.

Η λογοτεχνική δραστηριότητά του εντοπίζεται ως επί το πλείστον στον χώρο της ποίησης, αλλά και στη λογοτεχνική κριτική. Δημοσίευσε κριτικές μελέτες και δοκίμια στον περιοδικό Τύπο και εξέδωσε σε έξι τόμους τα ποιητικά έργα του Βασίλη Μιχαηλίδη. Δημοσίευσε επίσης το «Νάμιν… του Κώστα Μόντη» (2014) και το «Νάμιν Β’» (2015).

Πρωτοεμφανίστηκε στο ποιητικό στερέωμα της Κύπρου το 1969, με την ποιητική συλλογή «Σκαμάνδριος Εκτορίδης Αστυάναξ» και ακολούθησαν οι συλλογές: «Κλωνάρι» (1971), «Ο Μεγάλος Σαμάν» (1977), «Ο Πόρφυρας» (1978), «Pietà» (1983), «Ο ευαγγελισμός της Λυγερής» (1988), «Η Λάμπουσα» (1996), «Ο Κανόλλος» (1997), «Το Ίλαντρον» (2000), «Η θκεια μας η Γιουγκοσλαβί»α (2009), «Pietà» (2015), «Αλταμίρα» (σε συνεργασία με την Καίτη Χρίστη) (2017), «Τέσσερα τζιαι τέσσερα – Οδη στον Κωστάκη Χριστοφόρου» (2018).