Με ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ξεκινά τη νέα χρονιά η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, καλωσορίζοντας στο πόντιουμ τον επίτιμο μαέστρο της, Άλκη Μπαλτά.
Παρουσιάζονται έργα των Νικόλα Οικονόμου, Πάουλ Χίντεμιτ, Άλκη Μπαλτά και Εϊνογιουχάνι Ραουταβάρα.
Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν τέσσερα κομμάτια από τις 16 Σπουδές για παιδιά με τίτλο «Childhood Whims» του πρόωρα χαμένου Κύπριου κορυφαίου πιανίστα και ταλαντούχου συνθέτη Νικόλα Οικονόμου (1953-1993). Τα κομμάτια ενορχήστρωσε ειδικά για το πρόγραμμα αυτό ο ίδιος ο Άλκης Μπαλτάς. Συγκεκριμένα, ενορχηστρώθηκαν τα μέρη που έχουν τους τίτλους «Ονειροπόλημα», «Σπουδή», «Μελαγχολία», «Θαλασσινή σπουδή».
Το έργο «The Four Temperaments» του Πάουλ Χίντεμιτ (1895- 1963), είναι γνωστό τόσο ως έργο κοντσέρτου όσο και ως μουσική για το νεοκλασικό μπαλέτο που του ανέθεσε ο χορογράφος Τζορτζ Μπαλανσίν για το Ballet Society της Νέας Υόρκης. Το έργο θα ερμηνεύσει ως σολίστ η πιανίστα Βίκυ Στυλιανού.
Η συνεργασία μεταξύ Χίντεμιτ και Μπαλανσίν κατέληξε σε ένα νεωτεριστικό έργο που συνδυάζει μοντερνιστικά μουσικά στοιχεία με μία πρωτοποριακή χορογραφία, αντανακλώντας το πνεύμα της εποχής και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του αμερικανικού μπαλέτου και της αμερικάνικης μουσικής.
Ο Άλκης Μπαλτάς περιγράφει το έργο του «Μουσική για Νέους ως «μία σύνθεση που απευθύνεται και σε όσους ακροατές παραμένουν πάντα με νεανική ψυχική διάθεση, ανεξαρτήτως ηλικίας». Το πρώτο μέρος («Ξεκίνημα») συμβολίζει το νεανικό ορμητικό ξεκίνημα στη ζωή, το δεύτερο («Σερενάτα») τον Έρωτα και το τρίτο («Γιορτή») τη χαρά για τη ζωή. Στο τρίτο μέρος χρησιμοποιούνται και κάποια στοιχεία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Το έργο έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές από ελληνικές ορχήστρες.
Το αποκορύφωμα της βραδιάς θα είναι το «Cantus Arcticus»ή «Κοντσέρτο για πουλιά και ορχήστρα» του Φινλανδού συνθέτη Εϊνογιουχάνι Ραουταβάρα (1928- 2016) που θα παρουσιαστεί σε παγκύπρια πρεμιέρα. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και υποβλητικό έργο που ολοκληρώθηκε το 1972 και ενσωματώνει ηχογραφημένους ήχους από πουλιά του αρκτικού κύκλου, ενσωματώνοντας απρόσκοπτα αυτούς τους φυσικούς ήχους στην ορχηστρική υφή.
Το Cantus Arcticus φημίζεται για την καινοτόμο χρήση φυσικών ήχων και την υποβλητική απεικόνιση του αρκτικού τοπίου. Η σύνθεση του Ραουταβάρα αναδεικνύει τη δεξιοτεχνία του στην ενορχήστρωση και υπογραμμίζει το ενδιαφέρον του προς τη δημιουργική ώσμωση φύσης και μουσικής. Η ενσωμάτωση των καλεσμάτων πουλιών προσθέτει μια μοναδική, αιθέρια ποιότητα στο κοντσέρτο, καθιστώντας το ένα σαγηνευτικό και απαράμιλλο έργο στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο.
Πρόγραμμα
- Νικόλας Oικονόμου: Tέσσερα κομμάτια από το έργο Childhood Whims (ενορχ.: Άλκης Μπαλτάς)
- Paul Hindemith: The Four Temperaments για σόλο πιάνο και έγχορδα
- Άλκης Μπαλτάς: Μουσική για Νέους
- Einojuhani Rautavaara: Cantus Arcticus «Κοντσέρτο για πουλιά και ορχήστρα», έργο 61 (Παγκύπρια Πρεμιέρα)
Συναυλίες
- Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ. 22410181 cyso.interticket.com
- Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ. 77777745 rialto.com.cy
- Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, 8.30μ.μ. cyso.interticket.com
Βίκυ Στυλιανού, πιάνο
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε χρόνων. Σε ηλικία δέκα χρόνων πήρε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου σε μνήμη Καίτης Παπαϊωάννου. Με υποτροφία από την οργάνωση «Μουσικά Νιάτα» παρακολούθησε σεμινάρια στο Βέλγιο με τους διακεκριμένους πιανίστες Monique Haas και Frederic Gevers. Πήρε το δίπλωμά της από το Ωδείο Αθηνών με Πρώτο Βραβείο. Με υποτροφία από τη Γαλλική κυβέρνηση, σπούδασε στο Παρίσι (École normale supériere). Επίσης σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας, από όπου πήρε δίπλωμα σολίστ.
Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία (Φεστιβάλ Σπολέτο, Φλωρεντινός Μάης), Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Βουλγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Αλβανία, Τουρκία, Ρουμανία, Κύπρος, Η.Π.Α, κλπ).
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές Ελληνικές και ξένες ορχήστρες: Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Δωματίου της ΕΛΣ, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ορχήστρα Βόλου, Εθνική Ορχήστρα του Βελγίου, Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλείας, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Ορχήστρα Δωματίου “Constantin Silvestri” (Βουκουρέστι), Συμφωνικές Ορχήστρες του Μπουργκάς (Βουλγαρία), του Μαρίενμπαντ (Τσεχία), του Έρφουρτ (Γερμανία) και της Βράτσα (Βουλγαρία), Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, κλπ.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση, και έχει συμμετάσχει σε Ελληνικά και διεθνή Φεστιβάλ. Έχει συνεργαστεί με προσωπικότητες όπως οι George Crumb, Sir Neville Marriner, Gunther Schuller και Hans Werner Henze.
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα από τη μουσική Μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη. Έχει ερμηνεύσει περισσότερα από 1500 έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, πολλά από αυτά σε πανελλήνια ή παγκόσμια πρώτη εκτέλεση. Έχει συμμετάσχει στην ηχογράφηση πολλών CD με Ελληνικά έργα. Είναι μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής και του Τρίο Αθηνών. Το Τρίο έχει δώσει πολλές συναυλίες σε Αθήνα και εξωτερικό και έχει ηχογραφήσει τρία CD.
Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων από την εποχή της ίδρυσής της από τον Μάνο Χατζιδάκι. Έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Δίδαξε στο Ωδείο Αθηνών και το Ελληνικό Ωδείο.
Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά (πτυχίο φούγκας). Διασκευές και ενορχηστρώσεις της έχουν ερμηνεύσει ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.