Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύεται την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ο Κύπριος επιστήμονας Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Ιστορίας των Πολιτικών Θεωριών.

Η αναγόρευση αποτελεί αναγνώριση του πολυδιάστατου επιστημονικού και ερευνητικού του έργου, που έχει μεγάλη απήχηση διεθνώς και τιμά και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο. Το έργο του Π. Κιτρομηλίδη έχει ήδη αναγνωριστεί με την αναγόρευσή του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών και ως εξωτερικού μέλους της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς επίσης και την πρόσφατη αναγνώριση της προσφοράς του από την Κυπριακή Δημοκρατία στο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πασχάλης Κιτρομηλίδης: Θα ήταν ευχής έργο μια ανανέωση στον ιστορικό στοχασμό

Την τελετή αναγόρευσης διοργανώνουν η Φιλοσοφική Σχολή, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου και θα πραγματοποιηθεί στις 7μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του ΠΚ, στην Καλλιπόλεως. Η τελετή θα ξεκινήσει με προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσο Χριστοφίδη και ακολουθεί παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Πέτρο Παπαπολυβίου και ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον ίδιο. Στη συνέχεια θα γίνει περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Πρύτανη και ακολούθως, στην αντιφώνησή του, ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης θα παρουσιάσει ομιλία με τίτλο «Πανεπιστημιακή παιδεία και κυπρολογική έρευνα».

  • Ώρα προσέλευσης: 6.45μ.μ. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. Για δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες στα τηλ. 22894305/47

Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης είναι Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα της Ιστορίας των Πολιτικών Θεωριών. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες (B.A. with Highest Honors in Government, Wesleyan University, M.A., Ph.D., Harvard University).

Είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε στη Νομική Σχολή (1980-1983) και κατόπιν (1983-2016) στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Από το 1980 διευθύνει το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ενώ διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (2000-2011). Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων (2004-) και από το 2020 εξωτερικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Harvard και Brandeis – ΗΠΑ, Visiting Fellow στα Πανεπιστήμια Καίμπριτζ και Οξφόρδης, Επισκέπτης Διευθυντής Σπουδών στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών – Παρίσι, Fernard Braudel Senior Fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας, Επισκέπτης Καθηγητής στο Κέντρο Μελετών της Ιταλικής Αναγέννησης (Villa I Tatti, Harvard University, Φλωρεντία), Charles Gordon Mackay Lecturer (Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου). Έχει γράψει ή επιμεληθεί άνω των 50 αυτοτελών εκδόσεων και άνω των 270 επιστημονικών άρθρων και βιβλιοκρισιών. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά, σερβικά και τουρκικά.

Διακρίσεις: Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού» (2016), Αριστείον των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών (2018), Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (2015) και First Lifetime Achievement Award της European Society for the History of Political Thought (2018). Είναι Chevalier des Palmes Académiques της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Επιλογή από την πρόσφατη εργογραφία του: Η Γαλλική Επανάσταση και η Νοτιοανατολική Ευρώπη, (2022)˙ Το όραμα της ελευθερίας στην ελληνική κοινωνία. Από την πολιτική σκέψη στην πολιτική πράξη (1992, 2022)˙ Πολιτικοί στοχαστές των νεότερων χρόνων. Βιογραφικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις (20207), Θρησκεία και Πολιτική στον Ορθόδοξο κόσμο (2021)˙ Insular Destinies. Perspectives on the History and Politics of Modern Cyprus (2020)˙ The Greek Revolution. A Critical Dictionary (2021). The Greek Revolution in the Age of Revolutions. Reappraisals and Comparisons (1776-1848) (2022)˙ Aux origines des nationalismes balkaniques. La Révolution Française et le Sud-Est de l′Europe (2021).