Αναβαθμισμένο επιστρέφει το 7ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου, που φέτος πραγματοποιείται στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, προσφέροντας στους λάτρεις του είδους εννέα ημέρες ποιοτικών ταινιών από όλο τον κόσμο.

Η διοργάνωση, για άλλη μια φορά, αναμένεται να προσελκύσει εκατοντάδες φίλους του ντοκιμαντέρ και επιπλέον καλλιτέχνες, δημιουργούς και μέλη της κριτικής επιτροπής από την Κύπρο και άλλες χώρες, καθιστώντας την παλιά πόλη της Λευκωσίας επίκεντρο προσέλευσης εκατοντάδων ενδιαφερόμενων.  

Η φετινή διοργάνωση του ΑΕΙ Film Festival περιλαμβάνει κυπριακά ντοκιμαντέρ καθώς και ταινίες από Ολλανδία, Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ κ.ά.

Τιμώμενο πρόσωπο στη φετινή διοργάνωση είναι ο βετεράνος Κύπριος σκηνοθέτης Άδωνις Χριστοφόρου. Η τελετή τιμητικής βράβευσης του σκηνοθέτη για την προσφορά του στη φωτογραφία και τον κινηματογράφο θα γίνει την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στις 7μ.μ. στο CVAR.

Αμέσως μετά, στο πλαίσιο αυτό, θα προβληθούν εκτός διαγωνιστικού τμήματος οι ταινίες του «Ένας Καρπασίτης» (1977) και «Ένας Καρπασίτης- Μέρος Β’» (1982), παραγωγής ΡΙΚ, με θέμα τη ζωή του Ζαχαρία Νικόλα Ζαοπόδα που διώχτηκε από το χωριό του στην Καρπασία από τις δυνάμεις εισβολής το 1977 και εγκαταστάθηκε στο χωριό Πελαθούσα της επαρχίας Πάφου. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφίες από τα γυρίσματα των ντοκιμαντέρ, της περιόδου 1977-1982.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι το «Lynch/ Oz» (2022) του Ελβετού Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ, που εξετάζει τις επιρροές της ταινίας «Ο Μάγος του Οζ» στο σύμπαν του διάσημου σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς. Σημαντική ταινία είναι και το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Pico Reja» (2021) των Ρεμέδιος Μαλβάρεθ και Αρτούρο Αντουχάρ, που εστιάζει σε έναν από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους στην Ευρώπη που άφησε πίσω του το καθεστώς του Φράνκο.  

Παράλληλα, προβάλλεται σε διεθνή πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ της Αυστραλής Πενέλοπι ΜακΝτόναλντ «Audrey Napanangka» (2022), που εστιάζει στην καθημερινότητα και τις προκλήσεις ενός ζευγαριού στην Αυστραλία, της αυτόχθονος Όντρεϊ και του Σικελού συντρόφου της Σάντο.

«Audrey Napanangka»

Ακόμη, προβάλλεται η ταινία του Δημήτρη Τράγγαλου «Αβάντι Μαέστρο» που ρίχνει φως στη ζωή του καραγκιοζοπαίχτη Ιάσονα Μελισσινού λίγο πριν παραδώσει την τέχνη του στο γιο του.

Η ταινία «La Escondida» του Ράφαελ Ράιχλ (Αυστρία/ Μεξικό 2023) αφηγείται τον παραλληλισμό δύο διαφορετικών κόσμων εργασίας στην πόλη-λιμάνι Πουέρτο Εσκονδίδο στο Μεξικό.

Από πλευράς Κύπρου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το μικρού μήκους εθνογραφικό ντοκιμαντέρ του Χριστόδουλου Τσιελεπή «Blackgold – Η Επιστήμη Συναντά την Βιομηχανία», που παρουσιάζει την αξία της χαρουπιάς στο παρελθόν και πως κατά το πέρασμα των χρόνων έχει μειωθεί ο παραδοσιακός τρόπος επεξεργασίας και παραγωγής της αλλά και οι αιτίες που επηρέασαν να χαθούν μεγάλες εκτάσεις γης.

Η τελετή λήξης θα γίνει την Κυριακή 3 Νοεμβρίουσ τις 7μ.μ. στην παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού Λίνας Κασσιανίδου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Η ιστορία του χαλκού στην Κύπρο» (26′), ανακοίνωση και βράβευση των νικητών των τριών διαγωνιστικών τμημάτων (Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας) και μουσικό πρόγραμμα, με το σχήμα ΖΥΓΙΑ, με κυπριακή μουσική και τραγούδια.

Το ΑΕΙ Film Festival, το οποίο καθιερώθηκε ως σημαντικός θεσμός του πολιτιστικού πυλώνα της οπτικοακουστικής Τέχνης στην Κύπρο, διαργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό Οργανισμό ΑΕΙ AUDIOVISUAL FORUM και θεσμικός χορηγός του είναι το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου.

Το ΑΕΙ Film Festival δίνει έμφαση στην ανάδειξη ποιοτικών ταινιών με θεματολογία που εμπίπτει στο τρίπτυχο της Αρχαιολογίας, Εθνογραφίας και Ιστορίας (Α.Ε.Ι.) και αναδεικνύει τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομίας της Κύπρου και άλλων χωρών. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα διεθνή αναγνωρισμένα Φεστιβάλ από την Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (EFA).

Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Κύπρο και είναι διαγωνιστικό. Από φέτος ενισχύεται και με την πολιτιστική συνεργασία του ΑΕΙ AUDIOVISUAL FORUM με το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Frederick.

Όλες οι πληροφορίες του Φεστιβάλ και των φετινών δράσεων είναι αναρτημένες στη σχετική ιστοσελίδα.