Έκθεση του ομότιμου Καθηγητή Χαρακτικής και πρώην Διευθυντή του Τομέα Χαρακτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Μιχάλη Αρφαρά φιλοξενεί από τις 5 Νοεμβρίου το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η έκθεση αυτή αναδεικνύει τη δημιουργική διαδρομή του Μιχάλη Αρφαρά και παρουσιάζει επιλογές από τις ποικίλες και πολύπλευρες καλλιτεχνικές αναζητήσεις του. Τα έργα του, με έντονη την έμφαση στη σύγχρονη χαρακτική τέχνη, ενσωματώνουν την πειραματική του προσέγγιση και αποπνέουν την πρωτοποριακή αισθητική του. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε εικαστικά δημιουργήματα που ενσωματώνουν στοιχεία αστικής κουλτούρας και διαχρονικά εικαστικά μοτίβα, μέσα από μια σύγχρονη και καινοτόμο προσέγγιση.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα χαρακτικά που συνοδεύουν την ιδιαίτερη έκδοση «Κ. Π. Καβάφης, ποιήματα αποκηρυγμένα, κρυμμένα, ανολοκλήρωτα και τέσσερα σχεδιάσματα», στα οποία ο Αρφαράς εμπνεύστηκε από τα ποιήματα του Καβάφη και αποτύπωσε τη βαθιά σύνδεση του με τον σπουδαίο αυτό ποιητή. Η έκδοση αποτελείται από καλλιτεχνικά έργα που ενσωματώνουν την ποίηση και τον μοναδικό λογοτεχνικό κόσμο του Καβάφη.
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης στον εικαστικό αίθριο χώρο του Κτηρίου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της Έκθεσης, ο καλλιτέχνης θα παραδώσει στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» δύο μοναδικά αντίτυπα της έκδοσης «Κ. Π. Καβάφης, ποιήματα αποκηρυγμένα, κρυμμένα, ανολοκλήρωτα και τέσσερα σχεδιάσματα», συνοδευόμενα από πρωτότυπα χαρακτικά που φέρουν το προσωπικό του μονόγραμμα. Αυτή η προσφορά αναδεικνύει τη διαχρονική αξία του έργου του Αρφαρά και την ενασχόλησή του με τον κόσμο της λογοτεχνίας και της ποίησης, ενισχύοντας το πολιτιστικό απόθεμα του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στο ίδιο πλαίσιο, το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» διοργανώνει ομιλία του Μιχάλη Αρφαρά με θέμα «Το αυθεντικό καλλιτεχνικό βιβλίο στον 20ό αιώνα και η σύγχρονη εικαστική ερμηνεία της ποιητικής του Κ. Π. Καβάφη» στο Αρχοντικό Αξιοθέας, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στις 7μ.μ.
Η ομιλία του Αρφαρά αποτελεί το εισαγωγικό μέρος των εκδηλώσεων για τα έγκαίνια της έκθεσης.
- Λευκωσία, Πανεπιστηµιούπολη, αίθριο Κτηρίου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης». Εγκαίνια: Τρίτη 5 Νοεμβρίου, 5μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 8 Νοεμβρίου, 22894347 ucy.ac.cy/ucyevents
Ο Μιχάλης Αρφαράς
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Το 1974 µετέβη στη Δυτική Γερµανία, όπου άρχισε σπουδές στην Τέχνη της Χαρακτικής και τον πειραµατικό κινηµατογράφο. Από το 1985 έως το 2005 ήταν καθηγητής της χαρακτικής στο Πανεπιστήµιο της ιστορικής πόλης του Hildesheim (Ανόβερο). Το 2006 έγινε καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Μέχρι σήµερα και µε αφορµή τις εκθέσεις του στην Ελλάδα, τη Γερµανία και την Κύπρο έχουν εκδοθεί δύο κατάλογοι µε έργα ποικίλων εκτυπωτικών τεχνικών, δύο κατάλογοι µε συναρµολογηµένα έργα (ασαµπλάζ) που ξεκίνησε το 1989, µια µελέτη µε τίτλο: «Χαρακτική, Εισαγωγή στην τεχνική», (2009).
Ο ίδιος έχει εικονογραφήσει ποικίλες ελληνικές και γερµανικές εκδόσεις. Σηµαντικό ρόλο στο έργο του κατέχει η παραγωγή φιλµ πειραµατικού κινηµατογράφου, για πολλά από τα οποία έχει βραβευτεί στην Ευρώπη. Από το 1980 που ολοκληρώνει τις σπουδές του στη χαρακτική µέχρι το 1989 χρησιµοποιεί κάθε γνωστή τεχνική της εκτύπωσης (βαθυτυπία, λιθογραφία, υψοτυπία, τυπογραφία, µεταξοτυπία, στοιχειοθεσία, τσιγκολιθογραφία και όφσετ), για να δηµιουργήσει εικόνες που συχνά χρησιµοποιεί στην παραγωγή πρωτότυπων πειραµατικών φιλµς.
Το 1989 αρχίζει να καταπιάνεται µε τη συναρµογή ετερόκλητων αντικειµένων µαζεµένων από βιοµηχανικούς σκουπιδότοπους που παρουσίασε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 στις ενότητες «Ειδώλια» (1992) και «Αγγελιαφόροι Ξεχασµένων Χώρων» (1995). Τα µικρού και µεγάλου µεγέθους συναρµολογηµένα έργα (ασαµπλάζ) του Μιχάλη Αρφαρά µορφοποιούν υποθετικά αρχέτυπα του σύγχρονου που χαρακτηρίζεται από την ηλεκτρονική τεχνογνωσία.