Ένα παράθυρο στα χιλιάδες χρόνια ιστορίας της κινεζικής τέχνης και στον σύγχρονο κινεζικό πολιτισμό προσφέρει η έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Ζωγραφικής της Κίνας, που παρουσιάζεται από τις 14 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού.

Η έκθεση με τίτλο «Παράδοση και Καινοτομία» καλεί τους θεατές να ανακαλύψουν τη μαγεία της κινεζικής τέχνης και τη βαθιά σχέση της με την παράδοση και τον σύγχρονο κόσμο και σ’ αυτή συμμετέχει η αφρόκρεμα της σύγχρονης κινεζικής εικαστικής παραγωγής.

Τη συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο και η Εθνική Ακαδημία Ζωγραφικής της Κίνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού. Επιμελητές της έκθεσης είναι ο πανεπιστημιακός και πρώην πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος και η διδάκτωρ Καλών Τεχνών, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Ζωγραφικής της Κίνας και ερευνήτρια, Σου Λιάν.

Περιλαμβάνει 42 έργα από 19 καλλιτέχνες που αφηγούνται προσωπικές ιστορίες μέσα από διάφορα υλικά, τεχνικές και ιδέες. Σύμφωνα με τους επιμελητές, η έκθεση αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, της Ανατολής και της Δύσης. Οι θεατές καλούνται ν’ ανακαλύψουν τη βαθιά σύνδεση της Κίνας με την τέχνη, αλλά και το πώς αυτή επαναπροσδιορίζεται στη σύγχρονη εποχή.

«Quickened Heartbeat at a Beautiful Age», Κιου Λιν

Τα έργα ποικίλουν σε θέματα και στυλ, προσφέροντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα της σύγχρονης κινεζικής τέχνης. Η έκθεση περιλαμβάνει κινεζική ζωγραφική, ελαιογραφίες, χαρακτικά και γλυπτά. Πολλοί από τους δημιουργούς έχουν σπουδάσει ή ταξιδέψει στο εξωτερικό, συνδυάζοντας ανατολικές και δυτικές γλώσσες τέχνης για την παρουσίαση κινεζικών θεμάτων με νέους καλλιτεχνικούς τρόπους. 

Επιπλέον, παρουσιάζεται φωτογραφική έκθεση για τα 53 χρόνια φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου. 

Όπως αναφέρει στο σημείωμά της η δρα Σου Λιάν, η «Παράδοση και Καινοτομία» είναι ο δρόμος εξερεύνησης που ακολουθούν σταθερά οι Κινέζοι καλλιτέχνες, επιδιώκοντας να ανανεώσουν την παράδοση μέσα από την καινοτομία. Τα θέματα τους αντικατοπτρίζουν την πνευματική τους καλλιέργεια και προσφέρουν στους θεατές μια βαθιά καλλιτεχνική εμπειρία. 

«Ωστόσο, μια πλήρης απομάκρυνση από την παράδοση δεν είναι ποτέ στόχος της τέχνης· η καινοτομία επιδιώκεται για να δοθεί νέα πνοή και ακόμη και να αναδημιουργηθεί η παράδοση. Για τους Κινέζους καλλιτέχνες, η τεχνική καινοτομία και η βελτίωση των δεξιοτήτων στις πολιτιστικές παραδόσεις με ιστορία χιλιάδων ετών τελικά εξυπηρετούν την αναζήτηση της καρδιάς τους. Επομένως, θα δείτε Κινέζους καλλιτέχνες να εμβαθύνουν στα ίδια θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με μια αφοσίωση που αγγίζει τα όρια του θρησκευτικού» αναφέρει.

Η Σου Λιάν, που κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και διδακτορικό στις καλές τέχνες από την Κεντρική Ακαδημία Καλών Τεχνών, επισημαίνει ότι στην εποχή του Διαδικτύου και της παγκοσμιοποίησης, οι Κινέζοι καλλιτέχνες συνδυάζουν ιδέες και φαντασία, τον εικονικό κόσμο και την πραγματικότητα, την ψευδαίσθηση και τη φύση, διαμορφώνοντας μοναδικές ατομικές γλώσσες που προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στο γενικό τοπίο της σύγχρονης κινεζικής τέχνης. 

Ως αντιπρόεδρος της Κινεζικής Εθνικής Ακαδημίας Ζωγραφικής, η διακεκριμένη ερευνήτρια Σου Λιάν επιβλέπει την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων που συνδυάζουν την παραδοσιακή κινεζική καλλιγραφία και ζωγραφική με σύγχρονες τεχνολογίες, στοχεύοντας να προωθήσει τη διαπολιτισμική κατανόηση μέσα από την τέχνη. Παράλληλα, υποστηρίζει ενεργά την προώθηση νέων καλλιτεχνών, εστιάζοντας στην ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μερικών από τους πιο διακεκριμένους σύγχρονους Κινέζους καλλιτέχνες, οι οποίοι εξερευνούν διαφορετικές τεχνικές και θέματα. Ειδικεύονται στη μοντέρνα κινεζική ζωγραφική, συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές με αφαιρετικές συνθέσεις, εστιάζοντας στη σχέση ανθρώπου και φύσης, εμπνέονται από κινεζικά τοπία, χρησιμοποιώντας μικτές τεχνικές που αναδεικνύουν την ένταση των χρωμάτων και την πολυπλοκότητα της σύνθεσης, αποτυπώνουν κοινωνικά θέματα μέσα από έντονες αντιθέσεις φωτός και σκιάς, δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη συναισθηματική κατάσταση.

«Cat and Butterflies in Sweet Spring», Λιού Γουανμίνγκ

Κάποιοι από αυτούς ειδικεύονται στη γλυπτική και την καλλιγραφία, αποδίδοντας φιλοσοφικές έννοιες και δημιουργώντας ιδιαίτερα οπτικής ποίησης.

Ανάμεσα στους 19 συμμετέχοντες είναι ο πρόεδρος της Κινεζικής Εταιρείας Ζωγραφικής Τιάν Λιμίνγκ, o εκτελεστικός διευθυντής της επιτροπής χαρακτικής και ερευνητής στην Εθνική Ακαδημία Ζωγραφικής Γιανγκ Γιούε, ο διακεκριμένος καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Σαγκάης Γουάνγκ Γι, διδακτορικός επιβλέπων στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Σιάν, Τζανγκ Τζιανγκτζού, ο ερευνητής στην Κινεζική Επιτροπή Ζωγραφικής Λι Σιαοτζού, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ζωγραφικής Τοπίου στην Εθνική Ακαδημία Ζωγραφικής Φανγκ Σιάνγκ, η ερευνήτρια στην Εθνική Ακαδημία Ζωγραφικής Λιου Λιγιούνγκ και ο Πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Ζωγραφικής Λιού Γουανμίνγκ.

  • Λεμεσός, Δημοτική Πινακοθήκη (25583383). Εγκαίνια: Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, 12μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 15 Ιανουαρίου