Τη νέα δουλειά της Βασίλειας Αναξαγόρου με τίτλο «dreamscapes of innocence» φιλοξενεί από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου η Stand In Line Gallery στη Λευκωσία. 

Είναι μια προσωπική αφήγηση, όπου η Αναξαγόρου εξερευνά τα κομμάτια της δικής της παιδικής ηλικίας. Ο τίτλος στοχεύει να δημιουργήσει ένα μαγευτικό τοπίο που καλύπτει – τον κόσμο των ονείρων, της αθωότητας και της νεότητας. 

Η Αναξαγόρου δημιουργεί μια οπτική αφήγηση, επαναφέροντας τα αντικείμενα, τις στιγμές και τα συναισθήματα που έχουν χαραχτεί στη συνείδησή και στο μυαλό της από την παιδική ηλικία. Μέσα από μια σειρά έργων, αποκαλύπτει έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, έναν κόσμο που είναι βαθιά προσωπικός, αλλά αντηχεί με τα προηγούμενα έργα της. 

Η διαδικασία της αποτελεί μια συνομιλία με το παρελθόν, ένα ταξίδι πίσω στις στιγμές και τα αντικείμενα που έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια σε αυτό που αναφέρει ως τη δική της εξέλιξη. Το “dreamscapes of innocence” κάνει περισσότερα από το να εξερευνήσει απλώς την προσωπική αφήγηση της Αναξαγόρου. 

Προσκαλεί το κοινό να συνδεθεί ξανά με τις δικές του παιδικές αναμνήσεις, προκαλώντας ένα αίσθημα νοσταλγίας και εσωστρέφειας. Επικεντρώνεται στη σημασία της αθωότητας, των ονείρων που κρατάμε ως παιδιά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα στοιχεία διαμορφώνουν την ταυτότητά μας ως ενήλικες. 

  • Λευκωσία, Stand in Line Art Space (99412000). Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, 7μ.μ.Διάρκεια: μέχρι 5 Νοεμβρίου 

Η Βασίλεια Αναξαγόρου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Νόττινγχαμ και στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια, πήγε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης όπου αποφοίτησε με άριστα. Έπειτα, απέκτησε τον τίτλο του MFA στις Καλές Τέχνες (με άριστα) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και η διατριβή της επικεντρώνεται στις κυπριακές φεμινιστικές υποκειμενικότητες των καλλιτεχνών της περφόρμανς. Το έργο της είναι πολυσύνθετο. Μέσα από το έργο της, αντιμετωπίζει διαρκώς θέματα από τη φεμινιστική και την queer θεωρία και χρησιμοποιεί τη φωνή της μέσω της τέχνης και της έρευνάς της για να αμφισβητήσει την αναπαράσταση του φύλου στους κοινωνικούς κανόνες. Η Αναξαγόρου έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, Πορτογαλία, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Κύπρο.