Τέσσερις ιδιαίτερες και άκρως συναρπαστικές συναυλίες και αρκετές καινοτόμες διεπιστημονικές δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, το οποίο φέτος γιορτάζει τη 15η του επέτειο.
Συγκεκριμένα, εμφανίζονται το Talea Ensemble, το SIGMA Project με έδρα τη Μαδρίτη, ο Σινο-αμερικανός πιανίστας George X Fu και το ντουέτο κρουστών MikeDrop.
Το πρώτο φεστιβάλ νέας μουσικής που θεσπίστηκε ποτέ στην Κύπρο πραγματοποιείται από τις 2 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου στο The Shoe Factory, στη Λευκωσία. Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος έχει προτείνει μέσω του «Σύγχρονου» αμέτρητα έργα της νέας γενιάς συνθετών σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, αλλά και την παγκύπρια πρεμιέρα πολλών παραμελημένων αριστουργημάτων του 20ού αιώνα.
Έχοντας αναγνωρισθεί ως μία από τις πιο πρωτοποριακές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, το Φεστιβάλ πηγάζει από τη βαθιά αφοσίωση του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος για τη μουσική καινοτομία και την ερμηνευτική αριστεία, και έχει προσφέρει στους νέους συνθέτες μια σημαντική πλατφόρμα πάνω στην οποία καλούνται να συνεργαστούν με διεθνούς φήμης σολίστ και σύνολα μουσικής. Για 15 χρόνια, επαναπροσδιορίζει το πολιτιστικό τοπίο της Κύπρου, σπάζοντας τους φραγμούς της συμβατικής μουσικής δημιουργίας, εξερευνώντας νέα ακουστικά μονοπάτια, και εξοικειώνοντας το φιλόμουσο κοινό με τον εξελισσόμενο κόσμο της σύγχρονης μουσικής.
Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος θα αποτελέσει ένα θεσπέσιο ηχητικό ταξίδι. Παράλληλα, παρουσιάζει αρκετές καινοτόμες διεπιστημονικές δράσεις που απελευθερώνουν τις μύχιες εκφάνσεις του σύγχρονου ανθρωπίνου πνεύματος, όπως διαλέξεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους νέους.
Οι συναυλίες
TALEA ENSEMBLE

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου με το εκπληκτικό Talea Ensemble, που στο ντεμπούτο του στην Κύπρο ερμηνεύει σε πρώτη παγκύπρια εκτέλεση έργα των Σοφία Γκουμπαϊντουλίνα, Ζεράρ Γκριζέ, Ζόσα Ντι Κάστρι, Κάια Τσέρνοβιν και σε παγκόσμια πρεμιέρα έργα που γράφτηκαν επί παραγγελία από τους Γιώργο Χριστοφή και Ανδρέα Τσιάρτα.
Έχοντας επευφημηθεί από τους New York Times ως «ζωτικό μέρος της πολιτιστικής οικόσφαιρας της Νέας Υόρκης», το Talea Ensemble έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πρωτοποριακού Προγραμματισμού από την Εταιρεία Μουσικής Δωματίου Αμερικής (CMF) και την Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών (ASCAP). Το σύνολο έχει εκτελέσει πέραν των 50 σημαντικών νέων έργων, τα οποία γράφτηκαν ειδικά επί παραγγελία, και τα οποία συμπεριλαμβάνουν πρωτότυπες και ρηξικέλευθες διακαλλιτεχνικές παραγωγές.
Το Talea Ensemble έχει εμφανισθεί στις σημαντικότερες συναυλιακές αίθουσες και φεστιβάλ ανά το παγκόσμιο όπως Ντοναουέσινγκεν, Ντάρμσταντ, Φθινοπωρινό Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Βαρσοβίας, Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Βιέννης, Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, και έχει συνεργαστεί στενά με θρυλικούς συνθέτες όπως Πιερ Μπουλέζ, Γκέοργκ Φρίντριχ Χάας, Μπέατ Φούρερ, καθώς και αμέτρητους συνθέτες της νέας γενιάς.
SIGMA PROJECT Saxophone Quartet

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου το SIGMA Project θα ερμηνεύσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με έργα των Ιάννη Ξενάκη, Σαλβατόρε Σιαρίνο, Μαουρίθιο Σοτέλο, Χέλγα Άριας, Χεσούς Τόρες και την παγκόσμια πρεμιέρα ενός νέου έργου της βασισμένης στο Λονδίνο Κύπριας συνθέτριας Έφης Ευθυμίου. Η συναυλία στηρίζεται με επιχορήγηση από την Acción Cultural Española (AC/E) και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.
Αν κατά τους περασμένους αιώνες, το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούσε την πεμπτουσία της μουσικής δωματίου, τότε ίσως αυτόν τον ρόλο να μπορεί να τον διεκδικήσει το κουαρτέτο σαξοφώνων για τον 21ο αιώνα! Έχοντας αποσπάσει την περίφημη υποτροφία Leonardo του Ιδρύματος BBVA για Ερευνητές και Μουσικούς Δημιουργούς, το SIGMA Project, με έδρα του τη Μαδρίτη, είναι αναμφίβολα πολλά περισσότερα από ένα απλό κουαρτέτο σαξοφώνων. Το Κουαρτέτο αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας αγωγό για την ενόργανη μουσική του 21ου αιώνα, κι έχει επαινεθεί από τον διεθνή τύπο ως «οι πραγματικοί Arditti του σαξοφώνου». Το SIGMA Project έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 συναυλίες σε σημαντικές αίθουσες μουσικής και φεστιβάλ ανά το παγκόσμιο – εκτενώς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και στο Μπουένος Άιρες (Θέατρο του Κολόμβου), Μπογκοτά (Θέατρο Σάντο Ντομίνγκο), Πόλη του Μεξικού (Παλάτι Καλών Τεχνών), Σαντιάγο της Χιλής (Κέντρο Γκαμπριέλα Μιστράλ), μεταξύ άλλων.
GEORGE X FU πιάνο

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ο George X Fu ερμηνεύει στο ντεμπούτο του στην Κύπρο το μνημειώδες έργο για σόλο πιάνο του Ολιβιέ Μεσιάν, «Vingt Regards sur l’Enfant Jésus» (Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος). Προσφέροντας ένα ταξίδι στο άρρητο, το έργο γράφτηκε στο Παρίσι το 1944 κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της πόλης από τη ναζιστική κατοχή. Και μολονότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ακόμη σε εξέλιξη, η μουσική του Μεσιάν αποκάλυψε μια γλυκόπικρη αίσθηση ελπίδας και εμψύχωσης. Μέσα από τα 20 μέρη του έργου, η πολυπλοκότητα του χρόνου, του χρώματος και της αρμονικής αντήχησης που εφαρμόζει ο Μεσιάν αναγεννά τόσο την κοσμική μεγαλοπρέπεια όσο και την προσωπική ευλάβεια, και μας χαρίζει ένα δίωρο αριστούργημα που προσκαλεί τους ακροατές σε έναν βαθιά υπερβατικό διάλογο με το θείο, υποσκελίζοντας τα οποιαδήποτε παραδοσιακά μουσικά όρια. Το ρεσιτάλ στηρίζει το Keyboard Charitable Trust.
Έχοντας προσφάτως κερδίσει το Βραβείο του Νεοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη 2024 από το BBC Music Magazine, ο Κινεζο-Αμερικανός πιανίστας George X Fu έχει χαρακτηρισθεί από τον τύπο ως «ένας από τους πιο συναρπαστικούς πιανίστες της εποχής μας… βαθυστόχαστος, και απολύτως υπό έλεγχο». Ο Fu εδραιώνει όλο και περισσότερο τη φήμη του διεθνώς ως ένας ατρόμητος και διερευνητικός ερμηνευτής μιας τεράστιας γκάμας ρεπερτορίου, συνδυάζοντας «εντυπωσιακή δεξιοτεχνία» και «απαράμιλλη τεχνική με μια βαθιά αίσθηση ερμηνευτικής σαφήνειας». Έχει εμφανισθεί σε σημαντικές συναυλιακές αίθουσες σε Αμερική και Ευρώπη, μεταξύ άλλων, Γουίγκμορ Χολ, Κάρνεγκι Χολ, Κένεντι Σέντερ, Κοντσερτχάουζ Βερολίνου, ενώ ως σολίστ έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα των ΗΠΑ, η Συμφωνική Ορχήστρα Βαλτιμόρης, και η Συμφωνική της Βόρειας Καρολίνας, μεταξύ άλλων.
MIKEDROP ντούο κρουστών

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με το συναρπαστικό MikeDrop – ένα ντουέτο κρουστών που έχει αποστολή να εκπλήξει, να διεγείρει και να ευφράνει. Για τη συναυλία τους στην Κύπρο, οι δύο κρουστοί του MikeDrop – Mike Truesdell και Mike Compitello θα πυροδοτήσουν την σκηνή με εκρηκτικές ρυθμικές εντάσεις και μια απαράμιλλη επίδειξη δυναμικής και δεξιοτεχνίας, σε ένα εντυπωσιακό φάσμα έργων – από τους Τζον Κέιτζ, Ζωρζ Απέργη, Ζεράρ Γκριζέ και Τομ Τζόνσον, πίσω στους Ντομένικο Σκαρλάτι, Φρανσουά Κουπρέν και Ζαν Φιλίπ Ραμώ και μπρος στην εποχή μας με έργα της νέας γενιάς συνθετών όπως Νίνα Γιανγκ, Χαβιέρ Άλβαρες, Εύης Σαμμούτης, Γιούρι Σο, Φρανσουά Σάραν.
Οι Truesdell και Compitello συναντήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης διδακτορικής εξέτασης στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ όπου φοιτούσαν, πριν αναπτύξουν μια ενθουσιώδη συνεργασία, που χαρακτηρίζεται από επινοητικότητα, φαντασία και αμοιβαίο σεβασμό. Ο Mike Truesdell (Mike T.) έχει εμφανισθεί με το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης, το International Contemporary Ensemble, το Σύνολο του Φεστιβάλ της Λουκέρνης υπό τη διεύθυνση του Πιερ Μπουλέζ, στη Μητροπολιτική Όπερα, στη Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, μεταξύ άλλων. Ο Michael Compitello (Mike C.) δραστηριοποιείται ως μουσικός δωματίου, σολίστ και διδάσκων καλλιτέχνης αναπτύσσοντας μακρόχρονες συνεργασίες με συνθέτες όπως Χέλμουτ Λάχενμαν, Ντέιβιντ Λανγκ, Τζον Λούθερ Άνταμς, και Τόμας Κότσεφ, μεταξύ άλλων, κι έχει αποκτήσει διεθνή φήμη για τα πρωτοποριακά και ανατρεπτικά έργα του.
- Λευκωσία, The Shoe Factory, 2, 6, 9 & 11 Οκτωβρίου, 8.30μ.μ. 22663871 pharosartsfoundation.org