Διάλεξη με ομιλητή τον διακεκριμένο Χιλιανό ποιητή, ηθοποιό και μεταφραστή Πέδρο Βικούνια πραγματοποιείται στη Λευκωσία την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.
Θέμα της είναι «Το τοπίο και ο άνθρωπος στην ποίηση της Χιλής». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βικούνια ήταν ηθοποιός στον ΘΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής και την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου.
Χαιρετισμούς απευθύνουν η Προϊστάμενη του Τομέα των Γραμμάτων Νάντια Στυλιανού, ο πρόξενος της Δημοκρατίας της Χιλής Γιώργος Ζαχαριάδης και ο Ελευθέριος Πλουτάρχου, εκ μέρους της Ένωσης Λογοτεχνών.
- Λευκωσία, Καστελιώτισσα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, 7μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
Ο Πέδρο Βικούνια κι η σχέση του με την Κύπρο
Ο Πέδρο Βικούνια (Pedro Ignacio Vicuña) γεννήθηκε το 1956 στο Σαντιάγο της Χιλής. Είναι ποιητής, ηθοποιός και μεταφραστής.
Έχει δημοσιεύσει ποιητικά βιβλία Φατάχ (Διογένης, Αθήνα 1979), Καταστατικό του Έρωτα (Κοχλίας, Λευκωσία 1980), Πέριξ των Τειχών (Ποίηση γραμμένη στα ελληνικά, Κοχλίας 1981), Σημειώματα Ταξιδιού (Documentas, Σαντιάγο Χιλής 1988), FragmentaMemoriae (Mosquito Editores, Santiago, 1995), Famagusta (Αμμόχωστος) (Βραβείο ποίησης της Χιλιανής Εταιρείας Συγγραφέων, Σαντιάγο 2000), Ημερολόγιο της Άλλης Θάλασσας (Pfeiffer, Santiago, 2011), Ημερολόγιο Επιστροφής (Balandro, 2020).
Έχει γράψει τα θεατρικά έργα Οι Ηγέτες, Να έρθουν να με βρουν, τα οποία ανέβηκαν στο Σαντιάγο το 2000, το θεατρικό «MaríaVsCallas», το οποίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Διάφορα άρθρα για ελληνική ποίηση της Γενιάς του ‘30 και για την Πρώτη Μεταπολεμική Γενιά.
Έχει μεταφράσει Ανθολογία του Σεφέρη (Visor de Poesía, Madrid, España 1988), Ανθολογία του Ελύτη (Ediciones Tajamar, Santiago 2016), Το Νεκρό Σπίτι, του Γιάννη Ρίτσου, Ανθολογία του Τάκη Σινόπουλου (υπό έκδοση) και διάφορα άλλα των Αναγνωστάκη, Πατρίκιου, Σαχτούρη, Κακναβάτου, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Νίκης Μαραγκού.
Έχει μεταφράσει, επίσης τις Ικέτιδες του Ευριπίδη, έργο που παίχτηκε για τα 40 χρόνια από το πραξικόπημα στην Χιλή.
Έζησε στην Ελλάδα από 1974 ως το 1979 και πήγε στην Κύπρο όπου διέμεινε ως το 1982. Από εκεί ταξίδεψε για ένα χρόνο στην Ισπανία και ξαναγύρισε στην Ελλάδα ως το 1986 που επέστρεψε οριστικά στην Χιλή.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο Belerofonte του Ιδρύματος Μαίρη και Γαβριήλ Μουστάκης της Χιλής το 2006, για τη συνεισφορά του στη διάδοση του πολιτισμού της Ελλάδας στη Χιλή και το Βραβείο ποίησης της Εταιρείας Χιλιανών Συγγραφέων το 2000.
Ως ηθοποιός έχει παίξει στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε παραγωγές της Παιδικής Σκηνής, αλλά και στην παραγωγή με τον Πλούτο του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, το 1980. Έπαιξε επίσης σε κάποιες ταινίες μικρού μήκους για την ΕΡΤ, καθώς και σε διάφορα θέατρα στην Ισπανία και στην Χιλή, όπου έχει παίξει τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο.
Για πολλά χρόνια έχει διδάξει ιστορία του θεάτρου, σε διάφορες θεατρικές σχολές στη Χιλή, με θέμα την αρχαία τραγωδία και τη γέννηση της δημοκρατίας στην Αθήνα του 5ου π.Χ αιώνα.