Στην εναρκτήρια συναυλία της σεζόν, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή και Μαέστρου Γιώργου Κουντούρη, παρουσιάζει τον Σεπτέμβριο δύο έργα των Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Μορίς Ραβέλ που άφησαν εποχή. Σολίστ η διακεκριμένη πιανίστρια Έλενα Μιτέλλα.
Πρόγραμμα
- Sergei Rachmaninov: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε Ντο ελάσσονα, έργο 18
- Maurice Ravel: Boléro
Το «Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» του Ραχμάνινοφ έχει χαρακτηριστεί ως το σπουδαιότερο ίσως του είδους του. Γράφτηκε το 1900 και πρωτοπαίχτηκε το 1901 με σολίστ τον ίδιο τον συνθέτη. Αποτελεί ύψιστο δημιούργημα της βαθύτατα προσωπικής μουσικής του ιδιοσυγκρασίας. Διατρέχεται από εξωστρεφή, νοσταλγική αλλά και πεσιμιστική διάθεση και είναι άφθονο σε συναισθηματικά φορτισμένες, αξέχαστες μελωδίες. Ακόμη και σήμερα ο λυρισμός του εμπνέει δημοφιλείς ερμηνευτές όπως η Σελίν Ντιόν.
Στο κοντσέρτο αυτό, το πιάνο μετατρέπεται κυριολεκτικά σε μια δεύτερη ορχήστρα. Θέτει τεράστιες απαιτήσεις από τον σολίστ όσον αφορά στην ταχύτητα, την επιδεξιότητα και την αντοχή, καθώς και την ευαισθησία στις λεπτές δυναμικές και ρυθμικές αποχρώσεις. Το κοντσέρτο ήταν το πρώτο έργο το οποίο έγραψε ο Ραχμάνινοφ μετά από μία περίοδο βαριάς κατάθλιψης και συνθετικής αδράνειας, η οποία διάρκεσε τρία χρόνια και είναι αφιερωμένο στον ψυχοθεραπευτή του Νικολάι Νταλ.
H συναυλία θα ολοκληρωθεί με το διαχρονικά δημοφιλές, σαγηνευτικό «Boléro» του Ραβέλ, το οποίο μας ξεναγεί στη δραματουργική ανάπτυξη μέσω της ενορχηστρωτικής τέχνης. Ο Ραβέλ έγραψε το «Boléro» για μπαλέτο, κατόπιν παραγγελίας της Ίντα Ρουμπινστάιν, πρώην μπαλαρίνας των Ρωσικών Μπαλέτων του Ντιαγκίλεφ, η οποία δημιούργησε τον δικό της θίασο.
Όταν η αρχική παραγγελία που αφορούσε στην ενορχήστρωση έξι πιανιστικών κομματιών από τη σουίτα «Iberia» του Αλμπενίθ ναυάγησε, ο Ραβέλ έπρεπε να βρει τάχιστα άλλο μουσικό υλικό να ενορχηστρώσει. Η έμπνευση ήρθε το καλοκαίρι του 1928 όταν επινόησε στο πιάνο ένα θέμα ostinato σε ρυθμό των ισπανικών χορών Φαντάγκο και Μπολερό, το οποίο αποφάσισε να χρησιμοποιήσει επαναλαμβάνοντάς το, εισάγοντας βαθμιαία σε κάθε επανεμφάνισή του τα όργανα της ορχήστρας, οδηγώντας έτσι το έργο σε μια εκστασιακή αποκορύφωση.
Ο συνθέτης υπαινίχθηκε στον μαθητή και βιογράφο του Ρολάν-Μανουέλ ότι οι ήχοι των μηχανών του εργοστασίου του πατέρα του υπήρξαν επίσης έμπνευση για τον ρυθμό που επαναλαμβάνεται επίμονα στο έργο.
H πρεμιέρα του Boléro δόθηκε τον Νοέμβριο του 1929 στη Νέα Υόρκη από τον Αρτούρο Τοσκανίνι με το κοινό να την υποδέχεται με ασύγκριτο ενθουσιασμό. Βασικό στοιχείο της επιτυχίας του έργου υπήρξε και η διάδοσή του μέσω του γραμμοφώνου, με δύο ηχογραφήσεις να πραγματοποιούνται ήδη μέσα στο 1930.
- Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, 8.30μ.μ. cyso.interticket.com
Η Έλενα Μιτέλλα
Η Έλενα Μιτέλλα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Στα επτά της χρόνια ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου, ενώ στα 14 της απέκτησε Πτυχίο στο Πιάνο. Στην ηλικία των 16 κέρδισε το 1ο βραβείο και Grand Prix στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Πιάνου του Μουσικού Ιδρύματος Ευαγγελία Τζιαρρή, ενώ ένα χρόνο μετά κέρδισε τη 2η θέση στον Παγκύπριο διαγωνισμό Eurovision για Νεαρούς Πιανίστες.
Αποφοίτησε με διάκριση από τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου με πτυχίο στο Piano Performance, έλαβε με διάκριση το δίπλωμα LRAM, ενώ το 2003 αποφοίτησε με άριστα από το Κολλέγιο Goldsmith του Λονδίνου με μεταπτυχιακό στο Piano Performance and Related Studies.
Η Έλενα έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες κυρίως σε Κύπρο, Ελλάδα, Αυστρία και Ηνωμένο Βασίλειο και έχει μελετήσει με τους Patsy Toh, Martino Tirimo, Ruth Hard κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ως σολίστ σε Κύπρο και Ελλάδα, ερμηνεύοντας κοντσέρτα για πιάνο των Frédéric Chopin, Robert Schumann, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven και Felix Mendelssohn. Είναι συνοδός πιάνου στην Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου ενώ από το 2006 εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σxoλείο Λευκωσίας.