Ο τόμος περιέχει περίπου 230 αντικείμενα από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Μέρος του αρχαιολογικού παρελθόντος της Κύπρου αποκαλύπτεται μέσα από τον τόμο με τίτλο «Cypriote Antiquites» του Βάσου Καραγιώργη με αρχαιότητες από τη Συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. καθώς και της Συλλογής Φώτος Φωτιάδης που παρουσιάζεται την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Επίκουρη Καθηγήτρια Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Άρτεμις Γεωργίου, η εκδότρια (Εκδόσεις Καπόν) Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν και ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Γιώργος Παπασάββας. Την εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Ομότιμο Καθηγητή Βάσο Καραγιώργη, οργανώνουν το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωδιάδης» και το Ίδρυμα «Σ.Ο.Φ.Ι.Α.».

Ο τόμος αυτός, γραμμένος από τον εξέχοντα μελετητή της κυπριακής αρχαιολογίας, Ομ. καθηγητή Βάσο Καραγιώργη, και με συμβολές από άλλους ειδικούς, φιλοδοξεί να καταστήσει προσβάσιμη στους μελετητές αλλά και στο ευρύ κοινό τη συλλογή αρχαιοτήτων του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α., μαζί με ένα τμήμα της συλλογής του Φώτου Φωτιάδη.

Ο τόμος περιέχει περίπου 230 αντικείμενα αποτυπωμένα σε έγχρωμες φωτογραφίες, που περιλαμβάνουν μια εντυπωσιακή σειρά αγγείων, με αντιπροσωπευτικά παραδείγματα όλων των τεχνοτροπιών από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Μαζί με πλαστικά αγγεία, ειδώλια, νομίσματα και άλλα τέχνεργα σε γυαλί, χρυσό, χαλκό, λίθο και οστό, τα αντικείμενα του καταλόγου μαρτυρούν την εκφραστικότητα και πρωτοτυπία της κυπριακής τέχνης, καθώς και τη διάδρασή της με άλλους πολιτισμούς.

Σε εισαγωγικό σημείωμα του Βάσου Καραγιώργη αναφέρεται στην έκδοση: «Η κυπριακή τέχνη και αρχαιολογία κατέχουν σήμερα εξέχουσα θέση στην πολιτιστική ιστορία της περιοχής της Μεσογείου. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εκτεταμένες συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, ιδίως μετά την ανεξαρτησία του νησιού το 1960. Ωστόσο, δεν σκοπεύουμε να μειώσουμε σε καμία περίπτωση τη σημασία των επιτευγμάτων των αρχαιολόγων πριν από αυτό το ορόσημο, οι οποίοι έθεσαν γερά θεμέλια πάνω στα οποία χτίσαμε. Παράδειγμα αποτελεί η συμβολή της Σουηδικής Κυπριακής Αποστολής, με τις ανασκαφές και τις δημοσιεύσεις της. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε τις ριζικές αλλαγές που συντελέστηκαν στους στόχους και τις μεθόδους της αρχαιολογικής έρευνας και στις στάσεις των ίδιων των αρχαιολόγων.

Η στρατηγική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πλούτος της σε χαλκό, τον οποίο εμπορεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αύξησαν σημαντικά την επίδραση των δεσμών της με τους γείτονές της, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Το νησί απορρόφησε επιρροές τόσο από την Ανατολή όσο και από την Δύση, χωρίς να χάσει τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του, και έγινε σημαντικός εταίρος στην ανάπτυξη του πολύπλευρου χαρακτήρα του πολιτισμού του Παλαιού Κόσμου».

  • Λευκωσία, Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, 7μ.μ

Η τέχνη της Κύπρου είναι διασκορπισμένη σε μουσεία του κόσμου

Όπως σημειώνει ο Βάσος Καραγιώργης η τέχνη της Κύπρου, που είχε την ατυχία να βρίσκεται παράνομα διασκορπισμένη σε πολλά μουσεία ανά τον κόσμο, ήταν κυριολεκτικά «κρυμμένη» για πολλά χρόνια (π.χ. στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και στο Βασιλικό Μουσείο Οντάριο στο Τορόντο του Καναδά), αλλά σήμερα υπάρχουν ειδικές αίθουσες αφιερωμένες σε αυτήν, όπου εκτίθεται με υπερηφάνεια, χάρη στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και την έκδοση εικονογραφημένων καταλόγων. «Ως Κύπριος αρχαιολόγος, είμαι ευτυχής που έζησα για να γίνω μάρτυρας αυτής της μεγάλης αλλαγής στάσης και να έχω συμβάλει σεμνά με την έκδοση καταλόγων μουσείων και καταλόγων ιδιωτικών συλλογών στην Κύπρο.

Η τέχνη της Κύπρου, με τη ζωντάνια και την πρωτοτυπία της και συχνά με την αίσθηση του χιούμορ των δημιουργών της, μπορεί πλέον να σταθεί ισότιμα με τις τέχνες των γειτόνων της και μάλιστα σε υψηλότερη βάση στον τομέα της κεραμικής. Με αυτό το πνεύμα δέχτηκα χωρίς κανένα δισταγμό να αναλάβω την έκδοση αυτού του τόμου. Χαίρομαι που η συνάδελφός μου Jennifer Webb, γνωστή ειδικός στην Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο, συμφώνησε να δημοσιεύσει τα αντικείμενα αυτών των περιόδων, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικής σημασίας. Έχω γράψει δύο κεφάλαια που προηγούνται του καταλόγου στον τόμο μου: το ένα στο οποίο ξεκαθαρίζω τη θέση μου απέναντι στο πρόβλημα της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, και το άλλο μια σύντομη μελέτη της ιστορίας και της αρχαιολογίας της Κύπρου, που χρησιμεύει ως εισαγωγή, ιδίως για τους μη ειδικούς.

Ελπίζω ότι οι δύο αυτοί τόμοι θα χρησιμεύσουν ως ένα είδος εγχειριδίου για αρχάριους στη μελέτη ορισμένων πτυχών του υλικού πολιτισμού της αρχαίας Κύπρου και, παράλληλα, θα προσφέρουν νέο υλικό για τους ειδικούς».